vidéki lapszemle

Járványügyi adatok nélkül kellene döntést hozni; áfacsalás Fidesz-közelben

Nyugat.hu: Nem kapja meg a járványügyi adatokat Szombathely polgármestere

Csak 45 nap múlva kapja meg azokat az adatokat (szombathelyi átoltottsági arány, fertőzöttek száma stb.) Dr. Nemény András, amelyeket azért kért ki Harangozó Bertalantól, a Védelmi Bizottság Elnökétől, hogy felelős döntést hozhasson a kötelező oltás előírásával kapcsolatban. (Ezt a döntést a kormány hárította át a polgármesterekre és a többi munkáltatóra.)

SzabadPécs.hu: Le kell mondania Pécs alpolgármesterének? Momentumosok kezdeményezésére méltatlansági eljárás indul Nyőgéri Lajos ellen

A Baranya Megyei Kormányhivatalhoz fordult a pécsi közgyűlés három momentumos képviselője azért, hogy bejelentsék, szerintük az Önkormányzati törvény szerint az MSZP-s alpolgármester méltatlan a képviselőségre, és ezért kérték vele szemben a törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatását, értesült a hírről a momentumos képviselőktől a napokban a Szabad Pécs. A hivatal válaszában azt írta, az eljárás kötelező lefolytatását elrendelték, s erről értesítették Péterffy Attilát, Pécs polgármesterét is. Nyőgéri Lajos pécsi városházi képviselővé történő megválasztása előtt nem árulta el, hogy több cég működése kapcsán is eltiltották a cégvezetéstől. A nyilvánosság és a választók előtt ez a tény nem volt ismert.

Szegeder.hu: 200 milliónyi áfát csaltak el a volt szegedi fideszes bizottsági tag koordinálásával

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal áfacsalt petrezselyemmel és fokhagymával kereskedő bűnözői kört számolt fel. A több mint ezer fiktív számla kiállítását egy könyvelő koordinálta, akit a pénzügyi nyomozók őrizetbe vettek – írja a Szegeder a NAV közleményére hivatkozva. A koordinátor egy szegedi könyvelő, E. Péter volt, aki korábban külsős tagként a Fideszt képviselte az önkormányzat pénzügyi bizottságában.

Debreciner.hu: Kikéri a „debreceni környezetrombolás” háttértanulmányait az LMP

Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűlési frakcióvezetője írásbeli kérdést intézett Palkovics Lászlóhoz, és közérdekű adatigényléssel fordult Debrecen Polgármesteri Hivatalához, hogy kikérje a debreceni Egyetem sugárút, valamint a Bethlen utca bővítésével, kétszer kétsávossá történő fejlesztésével kapcsolatos előkészítő dokumentumokat, különös tekintettel a hatástanulmányokra. Az LMP azt kérdezi Palkovics Lászlótól: szerinte elfogadható-e az, hogy Debrecen kormánypárti polgármestere az autóforgalom további növekedését, ezáltal pedig a zaj- és légszennyezettség növelését segíti elő az említett projekt megvalósításával. Valamint az iránt érdeklődnek, hogy pontosan milyen hatástanulmány támasztja alá a debreceni Egyetem sugárút, valamint a Bethlen utca kétszer kétsávossá bővítésének szükségességét.

KecsUP.hu: Térdprotézis műtétre 277 napot kell várnunk Kecskeméten, de van, ahol gyorsan sorra jutunk

A KecsUP.hu megnézte a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatait. Eszerint a legtöbb átlagos várakozást igénylő műtétek listáján a Bács-Kiskun Megyei Kórházban 2021. november elején: térdprotézis (ortopédia) műtétre 277 napot, traumatológiai műtétre 55 napot, csípőprotézis (ortopédia) műtétre 210 napot, traumatológiai műtétre 51 napot, mandula, orrmandula műtétre 36 napot, szürkehályog műtétre pedig 24 napot kell várni.

A nyitókép illusztráció, forrás: Edward Jenner/Pexels.com 

A legkisebb településen is követjük a közpénz útját – önálló közösségi oldalt nyitunk a vidék híreinek! Mostantól az Országszerte Facebook-oldalon megtalálható lesz mindaz, ami a vidéki Magyarországon történik – az Átlátszó riportjain, tényfeltáró, oknyomozó anyagain, a független portálok tudósításain és a civilek bejegyzésein keresztül. Kövess és keress minket, ha úgy érzed, élet a körúton túl is van: a te életed!

Megosztás