felsőoktatás

Az egyetemi modellváltások miatt nyolc intézmény információs sztrájkba kezdett

Hétfőn nyolc magyar egyetem csatlakozásával indult el az Infosztrájknak nevezett eseménysorozat, amely a felsőoktatási intézmények modellváltásáról, az egyetemi autonómia kérdéseiről és az egyetem mint intézmény szerepéről hivatott értekezni. 

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

Az eseménysorozat a szűkre szabott keretek között egy sajátos választ jelent azokra a közelmúltban végrehajtott felsőoktatási átalakításokra, melyek eredményeként több intézmény állami fenntartásból alapítványi kézbe került. Az egyetemek modellváltásával nemrég mi is részletesen foglalkoztunk cikkünkben:

„Vagy felszállunk erre a vonatra, vagy felhajtanak rá” – tovább dübörög az egyetemek modellváltása

2021. január elején jelent meg a hír, hogy újabb egyetemeken van előkészületben modellváltás. Az érintett egyetemek között volt a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem, valamint a Semmelweis Egyetem is. A modellváltást korábban a kormány egy lehetőségként kommunikálta, ám ez a HVG-hez eljuttatott prezentációban már kész tényként szerepelt.

Az elmúlt időszak modellváltásainak közös jellemzője, hogy az intézményeket előzetes konzultáció nélkül, vagy az esetleges megbeszélések során felvetett igények mellőzésével szervezték ki az egyetemek mellé rendelt, újonnan létrehozott alapítványok kezébe. Az így létrehozott alapítványok, illetve az azok élére kinevezett kuratóriumok lényegében átvették az intézmények feletti anyagi és szervezeti döntéshozás szerepét. A folyamat végső soron az egyetemek autonómiájának – azaz intézményi függetlenségének – megszűnését jelenti.

A legtöbb figyelmet kapó – valamint a folyamat jelentőségét részleteiben bemutató – Színház- és Filmművészeti Egyetem drámája mellett többek között hasonló modellváltáson esett át a Semmelweis Orvostudományi Egyetem, a Pécsi és Szegedi Tudományegyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MoME). A folyamat egy, a teljes magyar felsőoktatás átszervezésére irányuló tendenciát sejtet. Az eseményeket lapunk és számos más felület mellett a teljes magyar közélet végigkövette.

Az oktatói és hallgatói összefogással megvalósuló Infosztrájk időtartama alatt a legtöbb előadás és kerekasztal-beszélgetés élőben követhető az esemény közösségi média oldalán. A szervezők közleménye szerint az április 19. és 23. között megrendezett eseménysorozat alatt

„a magyar egyetemi polgárság maga szervezi meg azt, aminek természetesnek kellett volna lennie: a hiteles tájékoztatást és a nyílt párbeszédet”.

A szervezők közleményéből kiderül, hogy a kezdeményezés nem csak az oktatás szempontjából időszerű. Az esemény és a párbeszédfelület létrehozása két (nem csak az egyetemi rendszert, de az egész társadalmat érintő) problémára igyekszik alternatívát kínálni:

  1. A közös gondolkodás, a problémák pontos és körülhatárolható megfogalmazása, valamint a nyílt párbeszéd fontossága olyan helyzetekben, amikor a központosított döntési szervek úgynevezett „kézi vezérléssel”, az érintett felek véleményének és érdekeinek figyelembevétele nélkül cselekednek.
  2. A pontos és részletes tájékoztatás, valamint a fogalmak tisztázása olyan társadalmi intézményekkel kapcsolatban, amelyek sokak számára csak „nagy és hangzatos” nevek, így azok különösebb felháborodás nélkül változtathatók és alapjaiban csorbíthatók úgy jogilag, mint szerkezetileg.

Bár az esemény ténylegesen nem meríti ki a „sztrájk” fogalmát, hisz nem jár az intézmények működésének — a hallgatók és dolgozók által — szervezett bojkottálásával, ugyanakkor minden szempontból egy teljes közösséget megmozgató szerveződésről beszélhetünk. Az online közvetített eszmecserék mellett ugyanis az esemény ideje alatt:

„A csatlakozó oktatók a hagyományos tanterv helyett az egyetemi függetlenségről, a felsőoktatás egészét és a saját intézményüket érintő változásokról beszélgetnek a hallgatókkal az órákon, vagy úgy alakítják a tananyagot, hogy abba az adott tudományterület felől közelítve szervesen épüljön be a kérdés.”

Az eseménysorozat leghangsúlyosabb pillanata a szerdai Infosztrájk konferencia, ahová az érdeklődők az esemény leírásában megadott elérhetőségen tudnak regisztrálni.

A kezdeményezéshez nyolc magyar felsőoktatási intézmény egyetemi polgársága csatlakozott:

  •       Eötvös Loránd Tudományegyetem,
  •       Szegedi Tudományegyetem,
  •       Pécsi Tudományegyetem,
  •       Debreceni Egyetem,
  •       Moholy-Nagy Művészeti Egyetem,
  •       Budapesti Corvinus Egyetem,
  •       Magyar Képzőművészeti Egyetem,
  •       Színház- és Filmművészeti Egyetem.

Az Infosztrájk létrejötte a résztvevőktől függetlenül máris jelentős hozadékkal járt. Az esemény oldalán elérhető, előre rögzített előadások mellett összegyűjtve elérhető több, a témában írt és közölt tudományos és közéleti publikáció is. Ez később a jelenlegihez hasonló vagy akár további eszmecserék nagyszerű forrása lehet az adott témában.

Gál Zsombor

Címlapkép: https://infosztrajk.hu

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás