közoktatás

Koronavírus-szűrésre hívta a diákokat az ellenzéki önkormányzat, de a KLIK letiltotta a levelet

Ingyenesen tesztelte a diákokat és a tanárokat a XVIII. kerületi, ellenzéki vezetésű önkormányzat koronavírusra, de az önkormányzati alkalmazottak és pedagógusok elmondása szerint a helyi KLIK megtiltotta, hogy az iskolaigazgatók erről a Kréta rendszeren keresztül tájékoztassák az érintetteket. Az önkormányzat szerint a tankerületi vezető, korábbi fideszes képviselő politikai okokból akadályozza a koronavírus-szűrést.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

A XVIII. kerületi önkormányzat még a koronavírus-járvány miatti tavaszi iskolazárlat elején kezdett el szervezni egy programot, amelynek keretében az élő tanítás újraindítása előtt COVID-gyorsteszten (PCR-teszt/antigén teszt) vehetnek részt a diákok és tanáraik. Április elején sikerült is megállapodni a kerületi szakrendelőkkel, így a hétfői iskolanyitás előtt, az április 17-18-i hétvégén a rendelőkben előtti sátrakban el is kezdték a szűrőprogramot.

Nem jelenhet meg a Krétán a szűrés

Az önkéntes programról az önkormányzat értesítette a Külső-Pesti Tankerületet, az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ XVIII., XIX. és XXIII. kerületi szervének vezetőjét is. Az intézményfenntartótól azt kérték, tegyék lehetővé, hogy a Kréta rendszeren – amelyet az online oktatás során elvileg minden szülő lát – megjelenhessen a polgármester, Szaniszló Sándor (DK) felhívása a tesztprogramról.

Kőrös Péter alpolgármester az Átlátszónak azt mondta: nem sokkal a tankerület megkeresése után, a múlt hét végén több intézményvezető is az önkormányzat oktatási referenséhez fordult, akinek arra panaszkodtak:

a tankerület vezetője, Rábel Krisztina felhívta őket és elmondta, elindul egy önkormányzati tesztprogram, ám az igazgatók semmiképp nem használhatják a Krétát ennek hirdetésére.

Az Átlászónak kerületi pedagógusok is megerősítették, hogy a tankerület valóban nem engedte a polgármesteri levél közlését. Az Átlátszó birtokába került levél szerint a tankerületi vezető válaszíméljének másolatát megkapták az iskolák is, emellett több pedagógus arról számolt be, hogy a tankerület vezetője telefonon is figyelmeztette az igazgatókat, hogy nem járulnak hozzá a felhívás hivatalos csatornákon való terjesztéséhez.

Az önkormányzat felhívása a szűrésre.

A tankerületi vezető válasza.

Az önkormányzat rövidített felhívása.

Fideszes képviselőként a tankerület élére

A történtek tisztázása érdekében a kerület oktatási referense e-mailben fordult Rábel Krisztinához, aki az Átlátszó birtokába került levél tanúsága szerint megerősítette, hogy „nincs lehetősége” az önkormányzatnak a szűrésre meghívó levél közzétételére a Krétán.

Azt is írta, bár a levél iskolai honlapokon történő megjelenését „nem tudja támogatni”, az iskolai honlapokra lehetőségük van egy, csak a helyszínt és dátumot tartalmazó tájékoztatást kitenni. Egy ilyen tartalmú, rövidített levelet el is küldték a tankerületnek véleményezésre (a harmadik kép a fenti sorozatban), de az ökormányzat elmondása szerint erre azóta nem érkezett visszajelzés. A kerületi iskolák honlapján jelenleg nem látható a COVID-szűréssel kapcsolatos felhívás.

A Külső-Pesti Tankerület vezetője, Rábel Krisztina Ildikó a Fidesz politikusa, aki a 2019-es választásokon a Fidesz-KDNP jelöltjeként indult el a XX. kerületi 5. számú egyéni választókerület (5. evk.) mandátumáért. Kompenzációs listáról nyerte el mandátumát, nem sokkal később azonban kinevezték a Külső-Pesti Tankerület igazgatójának, így a közgyűlésben Buc Horváth Gabriellát delegálta saját helyére.

A levelezésből nem derült ki, miért nem lehetséges a felhívás közzététele a KLIK-en és a hivatalos honlapokon a tankerületi vezetője szerint. Kőrös Péter alpolgármester elmondása szerint az biztosan nem lehet magyarázat, hogy a Krétán csak tanulmányi ügyekben lehet tájékoztatni a szülőket, hiszen az adott kerületben volt már rá példa, hogy a tanulmányokhoz szorosan nem kapcsolódó ügyben a Krétán üzenhetett egy önkormányzati szerv.

Rábel Krisztinának e-mailben küldtünk el az üggyel kapcsolatos kérdéseinket, de cikkünk megjelenéséig nem érkezett tőle válasz. A tankerületi vezetőtől többek között arról érdeklődtünk, hogy valóban arra hívta-e fel a tankerületi központ az intézményvezetőket, hogy ne tegyék ki a szűrésről szóló felhívást, illetve amennyiben igen, mi az oka ennek. Azt is szerettük volna megtudni, hogy milyen más módon kerülhetett sor a szülők értesítésére, valamint hogy kaptak-e útmutatást a KLIK-től, az Oktatási Hivataltól, vagy kormányzati szervektől az önkormányzati teszteléssel kapcsolatban.

 „A járvány nem lehet öncélú politikai játékok ideje”

„Amikor idén először elrendelték az online tanítást, az önkormányzati Gazdasági Ellátó Szervezet a Krétán keresztül, gond nélkül küldhette el a közétkeztetési díj törléséről szóló levelet” – mondta el Kőrös Péter. Szerinte a mostani elutasítás hátterében politikai okok állhatnak, véleménye szerint a Fidesz nem szeretné, hogy az ellenzéki önkormányzat pozitív színben, a járvány elleni védekezés részeseként tűnjön fel, ezért nem járultak hozzá, hogy Szaniszló Sándor polgármester aláírásával közölt levél a KLIK rendszerén át érkezzen a szülőkhöz.

„Ezzel a gyakorlatban a járvány elleni védekezést akadályozzák, pedig munkáltatóként a KLIK felelőssége elsősorban a tanárok és diákok egészségének védelme.”

Áprilisban a Fidesz átfogó kommunikációs kampányt indított, amelyben az ellenzéket oltásellenességgel, a járvány elleni védekezés aláásásával vádolta, elsősorban arra hivatkozva, hogy a DK petíciót indított azért, hogy ne lehessen olyan kínai vakcinával oltani, amelyet nem engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség. A párt akkor azzal indokolta az akciót, hogy a kormány ezzel alááshatja az oltásokba vetett „amúgy is ingatag bizalmat”, ami miatt végül még kevesebben oltatják be magukat.

Nagypénteken Áder János is a Fidesz kampányára rímelő beszédet mondott, úgy fogalmazott, „jó lenne, ha mindenki tudatosítaná magában, hogy a járvány nem lehet öncélú politikai játékok, a politikai haszonlesés és az alpári beszólásokban való versengés ideje. A járvány megfékezésén, megállításán, leküzdésén fáradozókba vetett bizalmat megingatni mélységesen erkölcstelen. A szakemberek által engedélyezett oltóanyagok ellen kampányolni embertelen. E kettőből politikai hasznot remélni elfogadhatatlan”.

A fideszes kötődésű fenntartót zavarhatta az is, hogy a polgármesteri levélben szerepel egy utalás, miszerint az iskolák tervezett nyitása szakértők szerint kockázatos. A levél még Orbán Viktor szerdai bejelentése előtt íródott, azóta a kormány részben viszakozott az iskolák eredetileg április 19-re tervezett újranyitásától.

Az új forgatókönyv alapján április 19-én csak az óvodás csoportoknak és az alsó tagozatos osztályoknak kell újra bejárniuk, a felső tagozatosoknak május 10-ig marad az online oktatás. Ez a XVIII. kerületi COVID-tesztelést annyiban befolyásolja, hogy az április 19 előtti hétvégén a felső tagozatosok nem mehettek tesztre, ők majd május 8-9-i hétvégén vehetnek majd részt COVID-gyorsteszten. A közelebbi hétvégén, a felsősöknek vásárolt tesztekkel az óvodásokat és óvodapedagógusokat szűrik. Az óvodák fenntartója a XVIII. kerületben az önkormányzat, ezért az ő tájékoztatásuk egyszerűbben ment, az óvodapedagógusok azóta emailben meg is kapták az önkormányzat levelét.

A Kréta nélkül az önkormányzat elsősorban a közgyűlési képviselőkön keresztül, illetve a közösségi médiában hirdeti a szűrést. A helyi szülői csoportokban eléggé fel is kapták a programot, Kőrös Péter elmondása szerint eddig körülbelül 2000-en regisztráltak a tesztelésre, de olyanok is kérhetnek tesztet, akik nem regisztráltak, velügy együtt összesen 3-4000 résztvevőre számít az önkormányzat.

Címlapkép: Facebook / Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás