felsőoktatás

Karantén lehet a kollégiumokból is – így alakul át az oktatás a koronavírus miatt

A kormány által bejelentett járványügyi veszélyhelyzet következtében nagyban megváltozik az emberek élete: bölcsődék, óvodák, általános- és középiskolák, valamint felsőoktatási intézmények bezárására került sor.  Cikkünkben összeszedtük az eddigi – az oktatást érintő – legfontosabb és legfrissebb információkat.

2020. március 11-én a kora délutáni órákban jelentette be Magyarország Kormánya, hogy a koronavírus járvány miatt veszélyhelyzetet rendel el. Ennek következtében többek között beutazási tilalom van érvényben Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkező polgárok számára. (Kivételt képeznek ez alól a hazatérő magyar állampolgárok, akikre kötelező érvényű kéthetes otthoni karantén vár.)

A határellenőrzést is visszaállítják a szlovén és az osztrák schengeni határon, valamint ellenőrzésre kell számítani a horvát-magyar határon is. 

Megtiltják a 100 főnél nagyobb beltéri és 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását is. A döntés értelmében a lejáró okiratokat sem kell a veszélyhelyzet végéig megújítani. A felsőoktatási intézményekben is látogatási tilalmat vezettek be. 

A rendkívüli intézkedések bevezetése több hazai oktatási intézményt is érint. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere szombaton jelentette be, hogy a fővárosi bölcsődék és óvodák ügyeleti rendszerben működnek tovább. Ehhez kapcsolódóan megjelent egy kormányrendelet, mely lehetővé teszi, hogy minden önkormányzat maga döntsön az óvodák nyitva tartásáról. 

Maruzsa Zoltán, köznevelési államtitkár a rendkívüli helyzet kapcsán kihangsúlyozta, hogy nagyon fontos, hogy a szülők igyekezzenek megoldani a gyermekek felügyeletét, akár a szomszédok bevonásával is. 

Nemcsak a bölcsődéket és óvodákat érinti a járványveszély miatti átszervezés, hanem a köznevelési és szakképzési intézményeket is, ahol új, digitális munkarendet vezettek be. Hétfőtől tilos tehát az intézményeket oktatási céllal látogatni, helyette a pedagógusok digitálisan igyekeznek átadni a tananyagot a gyermekek számára, ezzel lassítva a járvány továbbterjedését. Ugyanakkor a köznevelési intézményeket nem zárják be, ugyanis azok a tanárok, akik nem tudják otthonról megoldani a digitális oktatást,  igénybe vehetik az iskolák digitális infrastruktúráját.  

Az EMMI közleményében azt is kiemelte, hogy jelenleg a digitális oktatást ideális megoldásnak tartják ahhoz, hogy általa az érettségi vizsgákra sikeresen felkészüljenek a tanulók. A koronavírus-járvány alakulásának függvényében később döntenek majd arról, hogy mi lesz az érettségi vizsgákkal. Egyelőre – ahogyan azt Maruzsa Zoltán is kihangsúlyozta – a legfontosabb, hogy „a gyerekek  tanuljanak, a pedagógusok tanítsanak.”

Az államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában is megerősítette korábbi kijelentését a témával kapcsolatban, hozzátéve, hogy a kormány oktatási akciócsoportja különböző forgatókönyvek mentén már vizsgálja az érettségik lebonyolításának menetét. Elképzelhető, hogy ha a járvány mérséklődik, akkor a diákok különböző tantermekben elosztva a szokott időben megírhatják az érettségi vizsgákat. Amennyiben a járványhelyzet romlik, szó eshet a vizsgák időbeni eltolásáról vagy más lehetséges oktatási alternatívákról.

A veszélyhelyzet kihirdetése előtt több felsőoktatási intézményt is megkérdeztünk, hogy:

  • hogyan igyekeznek elkerülni a fertőzést, milyen intézkedéseket tettek annak érdekében, hogy az oktatókat, valamint a hallgatókat megvédjék a vírusfertőzéstől?
  • van-e tudomásuk olyan hallgatóról/oktatóról/adminisztratív tevékenységet ellátó személyről az egyetemen, aki megfertőződött?
  • terveznek-e szankciókat bevezetni a megelőzés érdekében (Pl. szervezeti egységek – Tanulmányi Osztály – bezárását)?

A Budapesti Metropolitan Egyetem megkeresésünkre az alábbi tájékoztatást adta:

“A mai történések fényében, a rendkívüli jogrend kihirdetésével és a kormány intézkedésének értelmében a Budapesti Metropolitan Egyetemnek is távoktatásra kell átállnia, ennek mihamarabbi megvalósításán dolgozunk. Hivatalos tájékoztatás még nem áll a felsőoktatási intézmények rendelkezésére, így részletekkel kapcsolatban sajnos mi sem tudunk további információt adni.”  – áll az egyetem március 11-i levelében. Továbbá hozzátették, hogy jelenleg nincs tudomásuk Magyarországon élő vagy tartózkodó fertőzött hallgatóról, munkatársról.

A Károli Gáspár Református Egyetem már korábban a rendkívüli helyzet bevezetése előtt értesítette hallgatóit és munkatársait arról, hogy a személyes ügyfélfogadást az intézmény határozatlan időre 2020. március 6-tól felfüggeszti. Arra kérték a hallgatókat, hogy térjenek át az elektronikus ügyintézésre, és az egyetem dolgozóit levélben, illetve telefonon keressék a Tanulmányi Osztályok hivatalos elérhetőségein. Hozzátették, hogy a honlapjukon is folyamatosan tájékoztatták és tájékoztatják az egyetemi közösséget az aktualitásokról magyar és angol nyelven. A diákigazolvány matricákra vonatkozó kérdésünkre a vészhelyzetben kihirdetett információk érvényesek, vagyis, mivel a diákigazolványok hivatalos okiratnak számítanak, nem kell addig megújítani, amíg fennáll a veszélyhelyzet, azok továbbra is érvényesek maradnak.

A Pécsi Tudományegyetem rektora, Dr. Miseta Attila teljes körű oktatási szünetet rendelt el 2020. március 12-13-14-re, valamint a tavaszi szünet időtartamát is módosította sok más egyetemmel karöltve március 16-22-ig. Továbbá elhalasztásra kerül számos program, valamint a kari zenés-táncos összejövetelek és szakestek is. 

A legtöbb egyetem (pl.: Semmelweis Egyetem, Budapesti Corvinus Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Miskolci Egyetem) arra kérte magyar kollégista hallgatóit, hogy hagyják el a kollégiumot, a külföldi hallgatóik azonban maradhatnak. Ám ez a gyakorlat sem egységes, hiszen a hvg.hu a témában forgatott videójából  kiderül, van olyan külföldi hallgató, akinek szintén el kell hagynia a kollégiumot. A videóból az is kiderült, hogy a hallgatókat először arról tájékoztatták, hogy március 15-ig kell elmenniük a kollégiumból, ám csütörtök este jött az értesítés, hogy pénteken mindenkinek ki kell költöznie. A kiköltözés több hallgatót hozott nehéz helyzetbe, hiszen egyrészt ismét fel kellett utazniuk a kollégiumhoz az ott maradt holmikért, ami anyagi többletet rótt rájuk. Másrészt a határok lezárása miatt is nehézkessé vált a visszajutás és a teljes kipakolás.  Aki nem tudja elvinni a cuccait, annak a kollégium alkalmazottai bedobozolják a személyes tárgyait és egy erre kijelölt raktárban megőrzik, majd egy későbbi személyazonosítást követően átveheti azokat.

Mint ahogyan arról az RTL Klub híradója is beszámolt, a kollégiumok a későbbiekben lehetséges karantén-helyszínként is funkcionálhatnak azok számára, akik tünetmentesek és  kórházi ellátást nem igényelnek, de az otthoni karantént nem tudják megoldani.

Maruzsa Zoltán hétfő reggel a Kossuth rádióban arról beszélt, hogy a digitális átállás ugyan nem fog egy hétvége alatt megvalósulni, azonban  „az oktatási rendszer szerencsés helyzetben van, mert évekkel ezelőtt elkezdődött a digitális átállás, és mostanra beérnek a korábbi fejlesztések”. Időközben az Oktatási Hivatal honlapján elérhetővé vált az a módszertani ajánlás, amely segít eligazodni a pedagógusoknak a digitális tanrendre való átállásban. 

Szerző: Gödri Rita

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás