közoktatás

Ellenzéki pártként működő csoportnak aposztrofálta a pedagógus-szakszervezetet az intézményfenntartó

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének nyílt levelét kritizáló közleményt tett közzé a közoktatási intézmények fenntartásáért felelős Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK), amelyben ellenzéki politikai pártként működő csoportnak nevezi a pedagógusok érdekeit képviselő szakszervezetet.

Március 15-én az Operatív Törzsnek és Magyarország miniszterelnökének címzett nyílt levelet tett közzé honlapján a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). 

A PDSZ üdvözli, hogy az elmúlt napok erőfeszítéseit siker koronázta.” Kezdi levelét a szakszervezet, melyben kifejti, hogy Magyarország miniszterelnöke végül belátta, hogy a gyerekekkel érintkező fokozottan veszélyeztetett csoportok érdekében szükség van az iskolák bezárására. Javasolják, hogy a gyermekükkel otthon maradni kényszerülő szülőket támogassák az önkormányzatokon keresztül.

Az iskolák, óvodák jelentős része eddig sem volt felkészülve a járványügyi és munkajogi előírások betartására, a gyermekek és a munkavállalók védelmére, a biztonságos munkavégzésre.”

A tisztességes foglalkoztatás alapvető szabályait leíró törvényre hivatkozva kifejtik, hogy a munkavállaló köteles megtagadni az utasítást, ha annak végrehajtása más személy egészségét vagy a környezetet közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné.

Közleményben reagált a KLIK

Bár a nyílt levelet az Operatív Törzsnek és Orbán Viktornak címezték, mégis a KLIK reagált közleményben rá.

Nyílt levelet jelentetett meg a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete olyan ügyek megoldását követelve, amelyekben a Kormány és a Klebelsberg Központ, valamint a tankerületek már intézkedtek” – olvasható a KLIK honlapján közzétett közleményben.

A közleményben kifejtik, hogy a kollégiumokat kivéve minden oktatási intézmény átállt a digitális oktatásra. A KLIK közleményében „ellenzéki politikai pártként működő csoport”-nak nevezi a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét:

Súlyos felelőtlenség ilyen helyzetben pánikot kelteni, tudatlanságból vagy szándékos rosszindulatból álhíreket kelteni. Sajnálattal látjuk, hogy egy, magát szakmai szervezetnek mondó, de valójában ellenzéki politikai pártként működő csoport semmibe veszi a diákok, a családok és a szülők alapvető érdekét.”

A KLIK közleményét azzal fejezi be, hogy „megkérjük a PDSZ-t, hogy ha már segíteni nem akar, legalább ne gátolja a munkánkat”.

A közleményből az nem derült ki, hogy az Operatív Törzsnek és Orbánnak írt levél közzétételével hogyan gátolta a KLIK munkáját a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. 

A kormány kommunikációjában gyakran megjelenik a politikai haszonszerzés kifejezés:

Két nappal a közlemény megjelenése előtt Kovács Zoltán nevezte politikai haszonszerzésnek azt a javaslatcsomagot, amiben a Magyar Orvosi Kamara foglalta össze kéréseit, többek között a dolgozók biztonságának garantálását.

A KLIK egy előző sajtóközleményében hasonló hangvételű közleményben kritizálja az MSZP a koronavírus kapcsán feltett kérdéseit. Bár a saját honlapján legtöbbször a kormány üzeneteit teszi közzé a KLIK, volt már Ismét tévedett a PDSZ” illetve Hangulatkeltéssel próbálja nehezíteni az oktatást a DK” című bejegyzés is. 

A KLIK március 17-én publikált bejegyzését cikkünk írása közben, március 19-e reggelre eltávolították az oldalról, így csak a lementett, tárolt változat érhető el.

Szerző: Uzonyi Ádám

Kép forrása: nepszava.hu

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás