Hírek

Egyre kilátástalanabb a szakgimnazisták helyzete – 9. heti hírösszefoglalónk

A szakgimnazisták a teljes összeomlás határán, miközben a kormány tovább szigorít a követelményeken – persze a feltételeket nem teremti meg hozzá. 9. heti hírösszefoglalónk.

Ezeket mindenképpen olvasd el:

 

Tíz végzős szakgimnazista nyílt leveléhez csatlakozott háromezer társuk

Nyílt levélben mentek neki a kormánynak a szakgimnazisták, akik felháborítónak tartják, ahogy kirántották alóluk a talajt. A szakmai érettségi előtt csupán néhány hónappal tette közzé a kormány a követelményeket, ennek jogsérelmes jellegét az oktatási ombudsman is kimondta. A nyílt levelet szerző diákok számára „decemberben vált világossá, hogy olyan tárgyból is érettségizniük kell májusban, amiből két évig egyáltalán nem volt órájuk”. A gimnazisták szerint úgy lettek nehezítve az idegennyelvi érettségi követelményei is, hogy több vagy jobb órájuk nem volt idegennyelvekből. Többen az itthoni nehézségek hatására már külföldön képzelik el a jövőjüket. (Abcúg)

 

Kilencosztályos lesz az általános iskola

Új szemléletet vezet be a kormány, és ennek nyomán kilenc évig fog tartani az általános iskola. Még nem tiszta, hogy milyen belső szerkezetben fog ez megvalósulni, a cél viszont világos: a tanulási szakaszok közötti átmenet során sok képesség veszik el, az új rendszer célja részben ezeknek a megőrzése. (24.hu)

 

A szakma nagyjai helyére tették Palkovics Lászlót

A Stádium 28 közoktatási fórumán az oktatáspolitika és -módszertan kutatói darabokra szedték a kormány eddigi oktatáspolitikájának hibáit és hatásait, eredményeit. (444)

 

Valamit csúnyán elnéztek a hatosztályos gimnáziumi felvételi matematikai feladatlapjaiban

Jelentős eltérést tapasztaltak a rendes és a pótnapon megírt vizsgák elért pontszámai között. A lehetséges 50 pontból a rendes napon átlagosan 19.7 pontot értek el a felvételizők, míg akik a pótnapon írták, 31.4 pontot. Ekkora különbség csak a feladatlapok eltérő nehézségéből akadhat, és komolyan befolyásolhatja a felvételi eredményeket, hiszen a 100 összesített pontból nagy szeletet tesz ki az eltérés. (Index)

 

Ha van még időd:

 

Ingyenes lesz az első középfokú nyelvvizsga. Így döntött a kormány, miután 2020-tól a felsőoktatási felvételhez szükséges lesz egy B2-szintű vizsgabizonyítvány is. Ugyan a nyelvoktatás nincs azon a szinten, hogy ezt teljesítse, és nem látszik, hogy fejleszteni kívánná ezt a kormányzat, legalább harmincezer forintot megspórolnak a diákok. (444)

 

Kötelezővé tették a szexuális és párkapcsolati felvilágosítást Angliában 2019-től. Négyéves kortól párkapcsolati, majd később, a megfelelő életkorban, szexuális felvilágosítást fognak tartani az angol diákoknak. A szülőknek ugyan lesz lehetősége megtagadni ezt gyermekétől, de intézményi szinten nem lehet ellenkeznie az iskoláknak. (BBC)

 

Az Átlátszó Oktatás heti hírösszefoglalóját készítette: Kis György Márk

 

Megosztás