Hírek

Az Átlátszó Oktatás 5. heti hírösszefoglalója

Megbízatásának lejáratáig szabadságot vett ki Erdő Péter húga, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora – az intézmény ellen számos munkaügyi per van folyamatban és teljesítménymutatóik is lefelé tendálnak. Kirúgtak személyes véleményéért és egy munkatársáért kiálló jogászt az Antall József Tudásközponttól, aminek vezetőjével mi is foglalkoztunk már. Olyan sok amerikai diák érkezik a Corvinusra, hogy az egyetem piaci alapon bérelne kollégiumnak megfelelő helyet. 5. heti hírösszefoglalónk.

 

800x500_
Adj SZJA 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!
18516641-1-42

atlatszo.hu/azenadombol/

 

Ezeket mindenképpen olvasd el:

 

Még tart a megbízatása, mégis szabadságra megy annak végéig a rektor

A váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora, Fülöpné Erdő Mária, Erdő Péter bíboros húga, megbízatásának lejárásáig, fél évre szabadságra megy. Ugyan Beer Miklós megyéspüspök, a Főiskola fenntartója beragadt szabadságra és egészségi állapotra hivatkozik, a Főiskola és rektora körül számos botrány alakult ki az elmúlt években. Erdő Mária kinevezése óta a diákok száma töredékére esett, a dolgozók „feudális szellemiségről” panaszkodnak, több munkaügyi per is zajlik elképesztő módon kirúgott alkalmazottak által. A Főiskola számos diplomát szabálytalanul állított ki, diákjainak egy része pedig a követelményeknek nem megfelelve végezhetett képzést. Erdő Mária személye körül is felmerültek problémák: ugyan már öt éve kinevezték rektornak, doktori diplomáját csak tavalyelőtt honosította. A doktori értekezése a hírek szerint ráadásul egy korábbi munkájának átvétele, tehát új kutatást nem tartalmazott. (Népszava)

 

Kirúgták a jogászt, mert véleménye volt

Az Antall Péter (Antall József fia) által vezetett Antall József Tudásközpont (AJTK) megvált egy munkatársától, mivel az megvédte kollegáját, aki szimpatizált az olimpiaellenes mozgalommal és ezért kérdőre vonták. Antall Péter a napokban írta ki a Facebookra az alkalmazottainak címezve, hogy mindenkinek lehet véleménye az olimpiáról, de aki nyilvánosan exponálja magát, annak nem kötelező az AJTK-ban dolgozni. Szert Boglárka, a kirúgott jogász szerint Antall még pofozással is fenyegette a fiatal alkalmazottat, és megszégyenítette őt a dolgozók körében. Szert Boglárka munkaügyi bírósághoz fordul. A néhai miniszterelnök fia, aki az évente százmilliós kormányzati támogatást kapó AJTK vezetője, nem először szerepel oldalunkon. 2016 tavaszán írtuk meg, hogy Facebookján gátlástalanul cigányozik, hajléktalanozik, és folyamatosan rasszista, homofób vagy nőellenes vicceken szórakozik. (Index)

 

Új koncepcióval enyhítené a nyomást kollégiumi férőhelyein a Corvinus

A Corvinus Egyetem kollégiumaira jelentős a túljelentkezés, viszont a fizetőképes, elsősorban amerikai hallgatók számára alternatív ötlettel állt elő az Egyetem. Piaci alapon szereznének férőhelyeket külföldi diákoknak, amivel rövid távon enyhítik a problémát, amíg új kollégiumuk fel nem épül, és két jelenlegit fel nem újítanak. A lépéssel precedenst szolgáltathatnak egy olyan megoldásra, amely komoly konkurenciát jelenthet az albérletpiac diákokra specializálódott szereplőinek. (Index)

 

Ha maradt még időd:

 

Nem úgy tűnik, hogy elfogadja a Szenátus Trump oktatási jelöltjét. Már két republikánus szenátor is jelezte, hogy nem szavazza meg Donald Trump amerikai elnök oktatásiminiszter-jelöltjét, Betsy DeVost. A két párt szavazati aránya így már 50-50, mivel a demokraták biztos elutasítják az üzletembert, akivel komoly szakmai kételyek merültek fel a bizottsági meghallgatások során. (CNN)

 

Több tucat munkatárs hagyta ott a Szakképzési Hivatalt. Új vezetőjének kinevezése után több tucat alkalmazott és felsővezető mondott fel a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalban, mivel a kinevezett Kanzsalics Eszternek szinte semmilyen tapasztalata nincs a szakterületen, korábban a Nemzetgazdasági Minisztérium jogtanácsosaként dolgozott. (Index)

 

Február 5-én tüntetett a Tanítanék Mozgalom. A civil szféra elleni kormányzati támadás hatására szervezett tüntetést a Tanítanék Mozgalom vasárnap délután négy órára a Kossuth térre. „Nincs értelmezhető ellenzék, ami cselekedne, már elvesztettük a sajtót, a nyilvánosság erejét – de mi még itt vagyunk” – írták közleményükben. A Mozgalom kétezer ember előtt egy szamárra cserélte le Balog Zoltánt. (Index)

 

Az Átlátszó Oktatás heti hírösszefoglalóját készítette: Kis György Márk

 

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi
1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás. Részletek itt.

Megosztás