Egyéb

Rossz email miatt bukhat pert a BME

Nem árulta el a Budapesti Műszaki Egyetem, hogy a HÖK-ös tisztségviselők mennyi pénzt keresnek. Kétszer is megkérdeztük őket, először 300 ezer forintot kértek, másodszor nem válaszoltak. Az egyetem ellen indított per első tárgyalásán derült ki, hogy másodszor is pénzt akartak kérni, de rossz email címre válaszoltak.

 

KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI
HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a független
tényfeltáró újságírást
havi 1000 forinttal!

 

Múlt hét szerdán tárgyalta a Fővárosi Törvényszék az egyik szerzőnk által a BME ellen indított pert. Azért pereltük be a Budapesti Műszaki Egyetemet, mert nem válaszoltak az adatigénylésünkre, amiben a hallgatói önkormányzat tisztségviselőinek ösztöndíja iránt érdeklődtünk. Egy korábbi adatigénylésnél a BME háromszáz ezer forintot kért tőlünk. Emiatt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordultunk, ami nekünk adott igazat. A NAIH felszólította a BME-t, hogy ingyen árulja el, hogy melyik HÖK-ös mennyi pénzt keresett az elmúlt öt évben. A NAIH állásfoglalása azonban nem kötelező.

 

A második adatigénylést ezután adta be kollégánk, neki viszont nem válaszolt a BME. A szerdai tárgyaláson derült ki, hogy az egyetem akart válaszolni, de nem működött rendesen az emailrendszerük, ezért rossz címre küldték a választ. Az adatigénylést a KiMitTudon adtuk be, ami úgy működik, hogy a nyilvános felületen indított adatigénylésről egy emailt küld a rendszer a BME-nek. Minden adatigénylésnek van egy egyedi emailcíme, hogy ha arra válaszol az adatgazda, akkor a KiMitTudon a megfelelő adatigénylésnél jelenjen meg a válasz. A BME-nek küldött emailcímben volt egy “+” jel, a probléma pedig az volt, hogy a BME emailrendszere nem tudta kezelni ezt a plusz jelet. Ezt egy alulvonással (“_”) helyettesítette a rendszer, így a válasz nem érkezett meg a KiMitTudra, és így hozzánk sem. Erről egyébként a kapott hibaüzenetet a feladó, tehát a BME tisztában volt vele, hogy nem küldték el a választ. A bíróság előtt most mégis arra hivatkoznak, hogy ők nem tehetnek róla, hogy nem ment el az email.

A fenti képen látszik, hogy a KiMitTud által küldött emailben szerepel, hogy milyen email címre várja a rendszer a választ. Az alsó képen a BME-n belüli hibaüzenet olvasható, itt látszik, hogy a pluszjel nélküli címre küldte el a levelet az egyetem, így az nem érkezett meg. A KiMitTudon van egyébként Súgó és kapcsolatfelvételi űrlap is, az egyetem itt segítséget kérhetett volna, ahogyan azt más adatgazdák probléma esetén meg is szokták tenni.

A törvény szerint az adatigényléstől számított tizenöt napon belül lehet pénzt kérni, a perben így az a kérdés, hogy hónapokkal az adatigénylés beadása után, az első tárgyaláson lehet-e pénzt kérni csak azért, mert a BME email rendszere rosszul működik.

G. Szabó Dániel

Videó: Szántó Gerzson, Kis György Márk

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal!
Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás

Nélküled nincsenek sztorik.

  • Átutalás
  • PayPal
  • Így is támogathatsz

Támogasd a munkánkat banki átutalással. Az adományokat az Átlátszónet Alapítvány számlájára utalhatod. Az utalás közleményébe írd: „Adomány”, köszönjük!

  • Belföld
  • Külföld

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

Bankszámlaszám: 12011265-01425189-00100001
Bank neve: Raiffeisen Bank

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

IBAN (EUR): HU36120112650142518900400002
IBAN (USD): HU36120112650142518900500009
SWIFT: UBRTHUHB
Bank neve és címe: Raiffeisen Bank
(H-1133 Budapest, Váci út 116-118.)

Támogasd a munkánkat az Átlátszónet Alapítványnak küldött PayPal adománnyal! Köszönjük.

Havi 5400 Ft Havi 3600 Ft Havi 1800 Ft Egyszeri PayPal támogatás
  • ikon

    Bankkártyával az AdjukÖssze.hu oldalon

    Ha van bankkártyád, akkor pár kattintással gyorsan tudsz rendszeres vagy egyszeri támogatást beállítani nekünk az adjukossze.hu oldalán.

  • ikon

    Postai befizetéssel

    Postai befizetéssel is tudsz minket támogatni, amihez „sárga csekket” küldünk. Add meg a postacímedet, és már repül is a csekk.

  • ikon

    Havi előfizetés a Patreonon

    Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz a Patreonon.

  • ikon

    Benevity rendszerén keresztül

    Bárhol is dolgozol a világban, ha a munkáltatód lehetőséget ad arra, hogy adott összeget felajánlj egy nonprofit szervezetnek, akkor ne feledd, a Benevity-n keresztül az Átlátszónet Alapítvány is ajánlható.

  • ikon

    SZJA 1% felajánlásával

    Ha az 1 százalékodat az Átlátszó céljaira, projektjeire kívánod felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásodban az Átlátszónet Alapítvány adószámát tüntesd fel: 18516641-1-42

  • ikon

    Kriptovalutával

    Küldd az adományod erre a címre: commerce.coinbase.com/checkout/3705feb7-b5a9-4ee4-b8b5-4ee9daf170a2