Hírek

Kikérjük a szakképzési koncepciót

A kormány februárban döntött arról, hogy átalakítja a szakképzési rendszert, erről sajtótájékoztatót is tartottak, magát a koncepciót azonban nem hozták nyilvánosságra, ezért közérdekű adatigénylést adtunk be.

Czomba Sándor munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár szerint a koncepció alapvető, nagyon komoly változásokat hoz: a terv „a következő években, évtizedekben meghatározó jelentőségű lesz, mivel teljes mélységében kívánja átalakítani a szakképzés területét.” Hozzátette, hogy a 2016-os és 2017-es tanévtől kezdve történik meg az átállás, a mostani még átmeneti év. Az átalakítás érinteni fogja a szakiskolák rendszerét, olyan szakgimnáziumok és szakközépiskolák jönnek létre, ahol lehetőség van érettségit és szakmát is szerezni.20150212_KAR9011Alapvető átalakítások várhatóak tehát a szakképzés rendszerében, de a magát a koncepciót nem találtuk meg az interneten, ezért kértük ki. A 1040/2015. (II. 10.) kormányhatározatban az alábbi kacifántos mondat szerepel:

A Kormány a  szakképzési feladat- és intézményrendszer, a  szakképzés szerkezetének átalakítása, a  gazdasági igényekkel összehangolt, versenyképes iskolai rendszerű szakképzés biztosítása, az  intézményi finanszírozás hatékonyabb megvalósítása és az állami vagyonnal való felelős gazdálkodás érdekében elfogadja a  részére bemutatott, a „Szakképzés a gazdaság szolgálatában” című koncepciót (a továbbiakban: Koncepció);

A szakképzési koncepció viszont nem szerepel sehol.

Megosztás