Egyéb

Az ELTE-n is vizsgálódik a KEHI

Információnk szerint a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ellenőrzi az ELTE közbeszerzéseit. A Corvinuson is folyik ilyen vizsgálat, de ott viszont teljes és átfogó, így mindent ellenőriznek. Az ELTE vezetése szerint az eddigi eredmények megnyugtatóak voltak. 

logo.pngKép: kehi.gov.hu

Korábban az Index.hu egy rövid hírben számolt be arról, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálja az a Corvinus Egyetem gazdálkodását. Úgy látszik, hogy ez nem az egyetlen felsőoktatási intézmény, ahol megkezdte a vizsgálódást a kormányzati szerv. Szinte ugyanabban az időben a KEHI az Eötvös Loránd Tudományegyetemet is monitorozni kezdte.

Úgy tudjuk, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetemen célzottan csak a közbeszerzéseket vizsgálja a hivatal. Ezért ezzel kapcsolatban a kérdéseinket elküldtük Dr. Fábri Györgynek az ELTE Közkapcsolati és kommunikációs ügyekért felelős rektorhelyettesének. Fábri megerősítette, hogy az egyetemen KEHI vizsgálat folyik, de szerint nem olyan drámai a dolog a KEHI vizsgálat ténye, mivel szerinte „ez része a rendes működésnek, valamennyi költségvetési fenntartású intézményben zajlanak a megfelelő ütemezésben ilyen adatszolgáltatások, konzultációk”. 

A rektorhelyettes válaszából megtudtuk, hogy az ELTE-n korábban zajlott már ÁSZ vizsgálat, valamint azt is, hogy tavaly óta költségvetési felügyelő működik az Egyetemen.  Fábri azt is megemlítette,  hogy „idén tavasszal a KEHI átfogó vizsgálatot végzett az Egyetemen”, bár a válaszból,  annak eredményéről semmit nem tudtunk meg. Fábri szerint egy KEHI vizsgálat teljesen átlagos dolog, mert ahogy ő fogalmazott  „mindez a felsőoktatás működésében is magától értetődő elem, a közpénzek célszerű és jogszerű felhasználásának rendszeresen ellenőrzése az átlátható gazdálkodás jogos igényéből fakad.”

„A vizsgálat lezárultának időpontjáról, eredményeiről, azok nyilvánosságáról, mivel nem az Egyetem vizsgálódik, a KEHI tud nyilatkozni.” – fejezte be Fábri a levelet. 
A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal feladatairól errefelé olvashattok. Itt egy lista arról, hogy miket vizsgált már a KEHI, és itt egy példa a közelmúltból, hogy mi mindent lehet megtudni egy kiszivárgott KEHI jelentésből.
Kerestük a KEHI-t, de nem válaszoltak. Kár.

//

Megosztás