Egyéb

Az orvosoknak is júniusig tart majd a vizsgaidőszak

Bár nem mai a hír, de annál tanulságosabb, hogy a Semmelweis Egyetem új dékánja, Dr. Hunyadi László professzor egyik első kezdeményezésére, eltörölték az intézményben az augusztusi vizsgaidőszakot. Felálló és háborgó HÖK az egyik oldalon, jogszabályok a másikon.

Amennyire borzalmas lehetne nyáron tanulni, annyira hasznos is egy augusztusi pótvizsgaidőszak, ami éppen annyi időt szerez a hallgatóknak, hogy a legnehezebb anyagot is bemagolják egy pótvizsgára. A Semmelweisz Egyetemen régi hagyomány az, hogy a hallgatók közül sokan, az utolsó tavaszi alkalomkor direkt megbuknak a vizsgán, hogy időt nyerjenek maguknak augusztusig.

Azonban Hunyadi László dékán szerint pusztán csak a szerényebb értelmi képességű diákok mentsvára a nyár végi plusz alkalom. Az intézmény Hallgatói Önkormányzata erre még akkor frissiben annyit reagált, hogy „az augusztus vizsgaidőszak olyan vívmány, amely a hallgatók egy igen nagy részének feltétlenül szükséges ahhoz, hogy teljesíthesse a Semmelweis Egyetem által támasztott magas követelményeket”.

A dékán végül hajthatatlannak bizonyult, és az egyetem legutóbbi szenátusi ülésén végleg eltörölte az augusztusi vizsgaidőszakot, amelyről időközben sokan azt is hangoztatták az intézmény részéről, hogy valójában jogellenes. Mire júliusban leültek dönteni a kérdésről, a HÖK annyit tett hozzá a kérdésről való szavazásnak, hogy felállt és kiment a gyűlésről, noha vétójoggal élhetett volna. Így a dékán jegyzőkönyvbe mondatta, hogy a HÖK nem élt vétójogával, és bukó az augusztusi vizsgaidőszak.

De mire is menne egy hallgató, ha plusz egy hete lenne, előtte 2-3 hónap szünettel, hogy levizsgázzon? Majd tanul a Szigeten? Netán őt is bezárva tartják otthon, ahogy a gimiben elhasalt gyereket, hogy készüljön a pótvizsgára?

Teljesen tök mindegy. Egyrészről érthető a hallgatói felháborodás, másrészről pedig basszus, a jövendő orvosaimtól elvárom, hogy ne elbukdácsoljanak az egyetemen, mire a betegágyamhoz jutnak, hanem legyenek képesek mindent elsajátítani már a megadott időszakon belül, ami éppen király minden más egyetemnek.

A sztoriért külön köszönet DrCardiovascularisnak, és ha neked, mint hallgatónak/HÖK-ösnek pontos információid vannak, ne habozz azt megírni az [email protected]-ra!

(Staufenberg Vanda)

UPDATE

Megkeresett minket az egyetem Marketing és Kommunikációs Igazgatósága. Emailjükben azt írták, hogy értesülésünk téves, az egyetem Szenátusa nem hozott döntést az augusztusi vizsgaidőszak eltörléséről. Azt írják: ,,a bejegyzés állításával ellentétben a Szenátus még nem hozott döntést az egyetem tanulmányi és vizsgaszabályzatának (TVSZ) módosításáról.”

Ha tetszett a poszt, meg akkor is ha nem, szavazz ránk a Goldenblog internetes blogterrorista ketrecharcban. És lájkojjá’ minket a Facebookon.

 

Megosztás

Nélküled nincsenek sztorik.

  • Átutalás
  • PayPal
  • Így is támogathatsz

Támogasd a munkánkat banki átutalással. Az adományokat az Átlátszónet Alapítvány számlájára utalhatod. Az utalás közleményébe írd: „Adomány”, köszönjük!

  • Belföld
  • Külföld

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

Bankszámlaszám: 12011265-01425189-00100001
Bank neve: Raiffeisen Bank

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

IBAN (EUR): HU36120112650142518900400002
IBAN (USD): HU36120112650142518900500009
SWIFT: UBRTHUHB
Bank neve és címe: Raiffeisen Bank
(H-1133 Budapest, Váci út 116-118.)

Támogasd a munkánkat az Átlátszónet Alapítványnak küldött PayPal adománnyal! Köszönjük.

Havi 5400 Ft Havi 3600 Ft Havi 1800 Ft Egyszeri PayPal támogatás
  • ikon

    Bankkártyával az AdjukÖssze.hu oldalon

    Ha van bankkártyád, akkor pár kattintással gyorsan tudsz rendszeres vagy egyszeri támogatást beállítani nekünk az adjukossze.hu oldalán.

  • ikon

    Postai befizetéssel

    Postai befizetéssel is tudsz minket támogatni, amihez „sárga csekket” küldünk. Add meg a postacímedet, és már repül is a csekk.

  • ikon

    Havi előfizetés a Patreonon

    Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz a Patreonon.

  • ikon

    Benevity rendszerén keresztül

    Bárhol is dolgozol a világban, ha a munkáltatód lehetőséget ad arra, hogy adott összeget felajánlj egy nonprofit szervezetnek, akkor ne feledd, a Benevity-n keresztül az Átlátszónet Alapítvány is ajánlható.

  • ikon

    SZJA 1% felajánlásával

    Ha az 1 százalékodat az Átlátszó céljaira, projektjeire kívánod felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásodban az Átlátszónet Alapítvány adószámát tüntesd fel: 18516641-1-42

  • ikon

    Kriptovalutával

    Küldd az adományod erre a címre: commerce.coinbase.com/checkout/3705feb7-b5a9-4ee4-b8b5-4ee9daf170a2