Heti lapszemle

Fásy Ádám lovagkeresztet kapott, Óbuda ellenzéki polgármesterét letartóztatták

444: Fásy Ádám megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét

Magas színvonalú munkájáért Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést kapott Fásy Ádám, erről adott hírt a Kulturális és Innovációs minisztérium sajtóosztálya. Fásy mellett kitüntették Mészáros Lőrinc bankjának vezetőjét is: Barna Zsolt, az MBH Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója a Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozatát kapta meg, de „kiemelkedő színvonalú munkája elismeréseként Magyar Érdemrend tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült” még Kardosné Gyurkó Katalin is, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke, aki minden alkalommal megdicséri a kormány munkáját, kiállt Novák Katalin mellett, és Fidesz-színekben indult Érden polgármesterjelöltként.

Portfolio: Fontos rendelet jött a Paksi Atomerőműnek, ami lazítja a Duna vízhőmérsékleti korlátját

Miután július végén társadalmi egyeztetésre bocsátotta az Energiaügyi Minisztérium azt a rendelettervezetet, amely miniszteri engedéllyel átléphetővé tenné a 30 fokos vízhőmérsékleti korlátot a Dunán a Paksi Atomerőműnél, a csütörtök éjjeli Magyar Közlönyben meg is jelent az erről szóló miniszteri rendelet. Ez már péntektől hatályba lép, így ha a villamosenergia ellátásbiztonsági helyzet indokolttá teszi, akkor akár már ma lazíthat Lantos Csaba energiaügyi miniszter az eddigi korlátozáson, hiszen csütörtökön megint le kellett terhelni az atomerőművet a vízhőfok miatt, és közben megint extrém magas áramárak alakultak ki a nagykereskedelmi piacon.

24.hu: Letartóztatták Kiss Lászlót, Óbuda polgármesterét

Letartóztatták Kiss Lászlót, Óbuda polgármesterét a kerületet érintő korrupciós ügy miatt – értesült a lap a politikus védőjétől. Zamecsnik Péter elmondta, hogy 30 napra rendelték el a kényszerintézkedést a polgármester ellen, ám a döntés nem jogerős, az ellen az ügyészség és ő is fellebbezett. A főügyészség azt írta, hogy a megalapozott gyanú szerint Kiss László (DK-LMP-Momentum-MSZP-Párbeszéd) a 2019 októberi polgármesterré választását követően megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további – az önkormányzatnál dolgozó – hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetni.

Népszava: Már az 500 milliót közelíti az az összeg, amelyet kormányközeli alapítványok kaptak a Gödtől elvett iparűzési adóból

A Pest megyei önkormányzat a lap kérdésére most azt közölte, hogy a Gödről hozzájuk átirányított iparűzési adóból 2020-ban – az adóterelés szempontjából még nem teljes évben – 627 milliós bevételre tettek szert. 2021-ben csaknem meghatszorozódott az összeg: 3,5 milliárdot zsebeltek be. A 2022-ben ugyan 2,9 milliárdra esett vissza, de tavaly már a 2021-es összeg csaknem kétszerese, 6,9 milliárd forint folyt be a Pest megyei kasszába. Így a négy év alatt összesen mintegy 14 milliárd forintra tettek szert. A pénz egy részéből civileket támogatnak, és a Fidesz-közeli civil szervezetek folyamatosan gyakori nyertesei ezeknek a pályázatoknak.

Hvg.hu: Fél év alatt 658 titkos, nemzetbiztonsági célú megfigyelésről döntött az igazságügyi miniszter

Havonta 110 titkos megfigyelési kérelem érkezett idén Tuzson Bence igazságügyi miniszterhez, de hogy ebből mennyit engedélyezett, azt most sem lehet tudni. Ennek közlését korábban elsunnyogta a tárca, később titkosította az adatot, most éppen azt állítja, hogy fogalma sincs róla. Az igazságügyi miniszter engedélyéhez kötött  nemzetbiztonsági célú titkos információgyűjtések ügyében a határok meglehetősen tágak. Itt elég indok egy terrorcselekmény megakadályozása, illetve „Magyarország nemzetbiztonsági érdekeinek érvényesítése” – utóbbiba pedig elég sok minden belefér.

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök és Fásy Ádám (fotó: Facebook)

Megosztás

Nélküled nincsenek sztorik.

  • Átutalás
  • PayPal
  • Így is támogathatsz

Támogasd a munkánkat banki átutalással. Az adományokat az Átlátszónet Alapítvány számlájára utalhatod. Az utalás közleményébe írd: „Adomány”, köszönjük!

  • Belföld
  • Külföld

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

Bankszámlaszám: 12011265-01425189-00100001
Bank neve: Raiffeisen Bank

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

IBAN (EUR): HU36120112650142518900400002
IBAN (USD): HU36120112650142518900500009
SWIFT: UBRTHUHB
Bank neve és címe: Raiffeisen Bank
(H-1133 Budapest, Váci út 116-118.)

Támogasd a munkánkat az Átlátszónet Alapítványnak küldött PayPal adománnyal! Köszönjük.

Havi 5400 Ft Havi 3600 Ft Havi 1800 Ft Egyszeri PayPal támogatás
  • ikon

    Bankkártyával az AdjukÖssze.hu oldalon

    Ha van bankkártyád, akkor pár kattintással gyorsan tudsz rendszeres vagy egyszeri támogatást beállítani nekünk az adjukossze.hu oldalán.

  • ikon

    Postai befizetéssel

    Postai befizetéssel is tudsz minket támogatni, amihez „sárga csekket” küldünk. Add meg a postacímedet, és már repül is a csekk.

  • ikon

    Havi előfizetés a Patreonon

    Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz a Patreonon.

  • ikon

    Benevity rendszerén keresztül

    Bárhol is dolgozol a világban, ha a munkáltatód lehetőséget ad arra, hogy adott összeget felajánlj egy nonprofit szervezetnek, akkor ne feledd, a Benevity-n keresztül az Átlátszónet Alapítvány is ajánlható.

  • ikon

    SZJA 1% felajánlásával

    Ha az 1 százalékodat az Átlátszó céljaira, projektjeire kívánod felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásodban az Átlátszónet Alapítvány adószámát tüntesd fel: 18516641-1-42