vidéki lapszemle

1 milliót kellene befizetniük a CATL-perben a civileknek; NER-közeli cégek Tokajban

Debreciner.hu: Tizenöt napon belül egymillió forintot kell előteremteniük a debreceni akkugyár környezetvédelmi eljárását perelő civileknek

Folytatódott a Debrecen déli gazdasági övezetében épülő CATL-akkumulátorgyár környezethasználati engedélyezésének pere a Debreceni Törvényszéken. Egyelőre úgy tűnik, az egy éve húzódó eljárásnak még messze a vége – írja a Debreciner. A bírói tanács elnöke ugyanis bejelentette, a bíróság hivatalból megvizsgálja, hogy a beruházás hatásterületén élnek vagy tevékenykednek-e az első-, másod-, harmad- és negyedrendű felperesek. A hatásterületet azonban csak szakértő tudja megállapítani, az 1 millió forintos előleget pedig a civileknek kellene letétbe helyeznie.

Kapost.hu: Ötszázmillió tizenegy „tanulmányért”, melyektől egyszer majd nagyon-nagyon boldogok lesznek a kaposvári tömegközlekedés utasai

Félmilliárdnál is több (510 millió) forint támogatást nyert a Kaposvári Közlekedési Zrt. 2021. végén „Közösségi közlekedés fejlesztése Kaposvár II. ütem, elektromos buszok beszerzése előkészítése” projektcímen, 2023. október 30-i projektzárással. A kaposvári viszonylatban jelentősnek nevezhető összegből 11 darab dokumentum készült, kommunikációs feladatok ellátására pedig 30 millió forintot fizettek ki a Zselici Forrás Kft.-nek. Sok részlet azonban nem derült ki a projektről a zrt. Kapost.hu-nak adott válaszaiból.

7300.hu: Dr. Barbarics Ildikó a KÖT polgármesterjelöltje, új indulók a képviselők között

Videóban jelentette be Dr. Barbarics Ildikó ügyvéd, hogy a júniusi önkormányzati választásokon polgármester-jelöltként méretteti meg magát a Komló Összeköt Egyesület színeiben Baranya második legnagyobb városában – számolt be a komlói 7300.hu. A Fidesz a regnáló polgármestert, Polics Józsefet indítja. Barbarics az MSZP-DK színeiben már 2014-ben is próbálkozott, akkor 2436 szavazatot kapott, így alulmaradt Policcsal szemben, aki 3260 voksot szerzett.

Borsod24.hu: Jól ismert NER-közeli beruházók újítják fel Tokaj központját

A Kisfaludy 2030 Zrt. több mint 10 milliárd forint támogatást ítélt meg Tokaj fejlesztésére – írja a lap a 24.hu cikkére hivatkozva. Ebből 3,5 milliárdot a Főtér Investment Kft. kap, amely a Főtér Menedzsment Zrt.-hez tartozik. Tulajdonosai: Kovács Tamás Gyula, Szabadics Zoltán és Szabadics Attila. Szabadics Zoltán cégei rendszeres szereplői az állami közbeszerzéseknek, és gyakran Mészáros Lőrincék konzorciumi partnerei is. Az Aranysas fogadót pedig Kreinbacher József újíthatja fel szintén 3,5 milliárd forintos állami támogatásból.

Nyugat.hu: Újra elővették a Kőszegtől Debrecenig vezető M9-es autópályát

Kiválasztották a tervezőjét a Tompától az országhatárig futó 7 km hosszú, 2×2 sávos gyorsforgalmi útnak, valamint egy új teherforgalmi határátkelőhelynek – írja a Magyar Építőkre hivatkozva a Nyugat.hu. Ez a szakasz az M9-es déli lekötéseként szolgálna majd. Az M9-es autópálya már régi terv, de túl nagy falat: tulajdonképpen Kőszeget kötné össze Debrecennel. Így egyelőre a már működő, de szűk kapacitású autópályákat bővítik ki.

Nyitókép: Tüntetés az akkugyárak ellen. Átlátszó fotó

Megosztás