Heti lapszemle

Mészáros Lőrinc erőműve feketére szennyezte a patakot, a kormány átverte az orvosokat

Napi.hu: A Mátrai Erőműből folyt a szennyezett víz a Tarnába

Július végén fekete lett a Tarna és a Bene-patak vize, több helyen tömegesen pusztultak a halak. Most Pintér Sándor belügyminiszter közölte a Párbeszéd képviselőjével, Kocsis-Cake Olivióval, hogy a szennyezés a hatósági bejárást követően tett megállapítások alapján a Mátrai Erőmű Zrt. területéről, az annak üzemeltetésében lévő Özse-völgyi tározóból ered, ahova az erőmű belevezette az ipari szennyvizét. A érintett térségben 40 ezer ember lakik.

G7: Autósportokban erősít a Szijjártó család, az állami pénzek követik őket

Szijjártó Péter külügyminiszter testvére, Szijjártó Sarolta egyre aktívabb szerepet vállal az autósportban, az általa vezetett céghez pedig már közel 300 millió forint közpénz vándorolt az elmúlt két évben a külügytől és az ahhoz tartozó intézményektől. A külügyminisztert is egyre jobban érdekli az autósport, a Hungaroring felújítását is ő lengette be, pedig nem is a minisztériumához tartozik.

Népszava: Kisöpörték Budapestet, kifosztott város vár a következő önkormányzatra

A főváros adóssága az év elején elérte a 80 milliárd forintot, és az idei költségvetés szerint ez akár 75 milliárd forinttal is nőhet, vagyis megkétszereződhet. Szinte megoldhatatlan feladatot örököl a következő főpolgármester, ugyanis a bevételek nem elegendőek a minimális fejlesztésekre, de még a működés is mindennapi küzdelmet igényel.

Index: Bedühödött a Magyar Orvosi Kamara, átverte őket a kormány

A kormány határozott ígéretet tett arra, hogy a 2018-as választásokat követően folytatódik az orvosok bérének felzárkóztatása. Éger István kamarai elnök szerint 2019 elején intenzív tárgyalás indult, elkészült egy „ígéretes megállapodás tervezete” is, amelyből azonban „nem lett semmi”. Éger azt mondta, hogy ez – érthető módon – nagyon nagy csalódást és becsapottságérzést okozott az orvostársadalomban.

HVG.hu: Ágyipoloska-invázió borzolja a kedélyeket a világszínvonalú Honvédkórházban

A kórház több osztályának – köztük a válságos állapotú betegeket ellátó intenzív – orvosi szobáit ellepték az ágyi poloskák, amik összecsípték a pihenő orvosokat.  Amikor egy dolgozó először jelezte a problémát az osztályvezetőnek, a főorvos közölte, hogy „Ne hisztériázzon!”. Mire belátták, hogy komoly a gond, a poloskák szétterjedtek, és még nem sikerült kiirtani őket.

Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Megosztás