Heti lapszemle

Megbukott elektronikus jegyrendszer, nyaralóba bejegyzett kormányzati médiaóriás – Heti lapszemle

Azonnali: Felmondta a BKK az elektronikus jegyrendszer szállítói szerződését

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) felbontotta az elektronikus jegyrendszer kifejlesztésére, kialakítására és próbaidős üzemeltetésre kötött szerződést. A projekt összértéke a 444 becslése szerint 36 milliárd forintnál is több. A 444 írta meg, hogy előnytelen konstrukcióban, referenciával nem rendelkező céggel próbálta meg Budapest kifejleszteni az akkor még sehol a világon nem működő, azonosító alapú, high-tech rendszert. Ami ráadásul elkészülése esetén sem oldotta volna meg a budapesti jegyproblémát, hiszen a Volánbuszokon és a MÁV vonalain nem is működött volna. A szerződés felmondása után az Index írta meg, hogy Tarlós István kezdeményezte a BKK vezérigazgatójának, Dabóczi Kálmánnak a menesztését.

Népszava: Liszkay nyaralójában összpontosul a fideszes média

A Liszkay Gábor tulajdonában lévő balatonföldvári nyaralóba jegyezték be a kormányzati médiaóriássá tett Közép-európai Sajtó és Média Alapítványt. Annak az ellenőrzése alá 476 médiatermék kerül. A kuratórium elnöke Varga István ügyvéd, abban tag Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő és Szánthó Miklós, a kabinethez közel álló Alapjogokért Központ igazgatója. A GVH-nál a központosítani szánt kormánypárti médiaportfólió egy része, a Opus Press Zrt., az Echo Hungária TV Zrt., az Origót is kiadó New Wave Media Group Kft., valamint a Magyar Idők Kiadó kezdeményezett fúziós vizsgálatot. A Közép-európai Sajtó és Média Alapítványnak „felajánlott” többi vállalat – a Mészáros Lőrinc-féle Talentis Zrt., a Hír Tv, a Lokál, a Ripost vagy akár a 888.hu – nem szerepel a beadványban. A Kreatív számításai szerint 2017-ben összesen 55 milliárd forint bevételt termeltek azok a cégek, amelyeket  most a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványnak ajándékoztak.

Index: Az EP szerint Magyarországnak ki kell adnia Gruevszkit

Az Európai Parlament Macedónia EU-csatlakozásért tett erőfeszítéseit értékelte, és a jelentésbe belekerült az a felszólítás is, hogy Magyarország adja ki a menekültként befogadott Nikola Gruevszki volt macedón kormányfőt. Szanyi Tibor MSZP-s európai parlamenti képviselő támogatta a jelentést. Mint írta: „az EP-állásfoglalás leszögezi, hogy az ország demokratikus jogállam, amelynek törvényes bírói ítélete elől Magyarországra szökött és ott menedékjogot élvező volt macedón miniszterelnököt jogellenesen segítették a magyar hatóságok és felszólít a jogszerűen elítélt volt politikus mielőbbi, a nemzetközi jog előírásainak megfelelő kiadatására”. A német közmédia szerint  már Macedóniából is magyarok segíthettek kijutni Nikola Gruevszkinek, aki nagyon gyorsan megkapta a menekültstátuszt.

24.hu: Újabb plakátkampányt indít a kormány, 4,7 milliárdot szórnak ki az államkasszából

A Közbeszerzési Hatóság honlapjára feltöltött dokumentáció alapján írta meg a lap, hogy új plakátkampányt indít a kormány, a közösből ezúttal 4 milliárd 713 millió forintot költ el rá, amiből 1,3 milliárd forint opciós összeg. A kormány korábban már fontosnak érezte bizonyos európai ügyekről tájékoztatni a lakosságot, akkor a célkeresztbe Judith Sargentini került jól ismert, a kormány munkáját számos ponton kritizáló jelentése miatt. A Sargentini-jelentés ellen fellépő, szeptemberben indított kampányra 5,9 milliárd forintot szántak, ez idén a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH) legdrágább akciója volt. Guy Verhofstadt, az Európai Parlament Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) frakciójának vezetője a Fidesz médiakampánya ellen úgy tiltakozott Brüsszelben, majd Magyarországon is, hogy útnak indított egy-egy furgont, a magyar kormányt kritizáló üzenettel.

Napi.hu: Az adós feketelistán szerepel az Orbánt tavaly Törökországba kísérő vállalkozó

A NAV aktuális cégeket és magánszemélyeket is tartalmazó listáról több év után lekerült Zuschlag János egykori szocialista minden lében kanál, de Kozso, Dobrai Sándorné aka. Bróker Marcsika és a plasztikai sebész Seffer István továbbra is szerepel rajta. A lap viszont kiszúrta a listán azt, hogy Mustafa Sezen zöldség-gyümölcs nagykereskedelemmel foglalkozó vállalkozó is a szégyenlistára került, pedig tavaly mint a Török-Magyar Kereskedelmi Kamara főtitkára tagja volt Orbán Viktor Törökországba látogató delegációjának.

Címlapfotó: Tarlós István főpolgármester beszédet mond a csillaghegyi strandfürdő új fürdőegységének avatásán 2018. október 31-én, MTI/Mónus Márton.

Megosztás