Hírek

Több szálon kötődik Rogánékhoz a titokzatos balekjuk

Ezekről ne maradj le!

Rogán különös esete egy fogorvossal és svájci cégekkel (Átlátszó)
Uniós botrány lett, hogy a kormány magángéppel röptetett EU-biztost (444, Index)
Tovább gyűrűzik Gyárfás úszóháborúja (444, 444)

Ha van 3 perced:

Rogán különös esete egy fogorvossal és svájci cégekkel
Első látásra Fürstner József az Aulich utcai önkormányzati ingatlanbiznisz alapján baleknek vagy strómannak tűnik, pedig nem csak az általa megvásárolt, és Kertész Balázs cégébe apportált belvárosi lakás révén kapcsolódik Rogán Antal propagandaminiszter kávépartneréhez, hanem a tulajdonosaikat titkoló, svájci bejegyzésű cégeken keresztül is. (Átlátszó)

Üvegzsebfigyelőre nyert támogatást az Átlátszó
Közpénzkövető alkalmazás fejlesztésére nyert pályázatot az Átlátszó a Google Digital News Initiative programnál. A Glasspocket Tracker egy olyan szoftver lesz, amely azt figyeli, hogy a különböző állami szervek mennyire teszik hozzáférhetővé a tevékenységükkel kapcsolatos legfontosabb adataikat, és figyelmezteti is azokat, amelyek nem tesznek eleget a törvényi kötelezettségüknek. (Átlátszó Adatújságírás)

“Titeket megszüntetnek” – ilyen volt belülről a Népszabadság kinyírása
Bizonyos témákat előre le kellett egyeztetni a Népszabadságban azután, hogy a Spéder Zoltánhoz közeli Heinrich Pecinához került a lap, de egyre nőtt a nyomás felülről az ott dolgozó újságírók szerint. Egy, a budapesti olimipiai pályázatról szóló cikket például csak nagy csata után, halasztva jelentethettek meg. Folyamatosan hallották a pletykákat arról, hogy készül valami, a főszerkesztő „két nagytőkésnél” is házalt a lappal a végjátékban. (Direkt36)

Uniós botrány lett, hogy a kormány magángéppel röptetett EU-biztost
A magyar kormány szervezte meg, hogy Günther Oettinger uniós biztos májusban egy német üzletember, Klaus Mangold magánrepülőjén érkezzen Budapestre. Lázár János elárulta, hogy Mangold évek óta a kormány szerződéses tanácsadója. A biztos szerint az eset nem ütközik az uniós lobbiszabályokkal, de az Európai Parlamentben meghallgatás lehet az ügyből. Oettinger egyszer titokban is járt Magyarországon. (444, Index)

Tovább gyűrűzik Gyárfás úszóháborúja
„Üres frázisok, valóságtartalmuk csekély” – írja Bernek Péter úszó menedzsmentje az úszószövetség állításáról, hogy mindenben támogatják a versenyzőket. Elsőként Hosszú Katinka kritizálta a szervezetet, de egyre többen csatlakoznak hozzá, legutóbb a Verrasztó-testvérek álltak mellette. A szövetség átértelmezte Gyurta Dániel nyilatkozatát, de a sportoló közölte: nincs rászorulva, hogy mások adjanak szavakat a szájába. (444, 444)

Adóparadicsommá válhat Magyarország
Jövőre egyszámjegyű, kilenc százalékos és arányos lesz a vállalati nyereségadó a kicsiktől a nagyvállalatokig, jelentette be Orbán Viktor. Így Magyarország nyújtaná a legkedvezőbb adózási feltételeket az Európai Unióban. Összehasonlításképp: a gyakran adóparadicsomként emlegetett Cipruson és Írországban 12,5 százalék ez a pénzügyi teher. A csökkentésre még évkezdés előtt elköltenék a 2017-es költségvetés tartalékát. (Index)

Pharaon-ügy: jordán diplomata kérte a vízumot
Jordánia budapesti tiszteletbeli konzulja kért vízumot 2014-ben Ghaith Pharaonnak. A diplomata Pharaon üzlettársa és ő hozta össze Orbán Viktorral is, valamint Tiborcz Istvánnal, Orbán vejével is tárgyalt. A hatóságok körültekintőek voltak, amikor nem vettek az FBI-körözés alatt álló Gaith Pharaontól ujjlenyomatot, mondta Lázár János. Kósa Lajos a schengeni vízumra fogta, miért maradt el az elvileg kötelező lépés. (HVG, 444, HírTV)

Dagad a cenzúrázott diákparlament körüli botrány
„A diákok mindenhol elmondhatják a véleményüket, természetesen kérve a helyhez és a rendezvényhez méltó retorikát” – válaszolta az Emberi Erőforrások Minisztériuma arra, hogy az Országos Diákparlamenten félbeszakítottak egy oktatási rendszert kritizáló felszólalót. A diákot személyeskedésre hivatkozva állították le, azóta egy jobbikos sajtótájékoztatón tűnt fel. (Index, Index)

Ha van még két perced:

Az Átlátszó is tanúskodott az Index újságírója mellett, aki a menedékkérők közé vegyülve nézte meg, mi is történik velük. Hiába hivatkozott a sajtótörvényre, a bíróság elítélte. (Átlátszó blog)

Továbbra sem jegyezték be Liechtensteinben a Népszava állítólagos vevőjét. (Átlátszó blog)

Már 360 millió forint elment a 2024-es budapesti olimpiai pályázat népszerűsítésére. (Átlátszó blog)

Az Európai Bizottság megszüntette a paksi bővítés közbeszerzései miatt indított kötelezettségszegési eljárást. Csak a bővítés 55 százalékában fogják alkalmazni az uniós közbeszerzési előírásokat. (444)

Jegybanki alapítvány finanszírozásával konferenciázott a Magyar Tudományos Egyetemen a kollégáival egy kamudoktor, aki korábban sikkasztási ügybe keveredett. (Magyar Narancs)

Lassan nincs nap anélkül, hogy Mészáros Lőrinc üzlettársa, Szijj László Duna Aszfaltja ne nyerne közbeszerzést. Szerda után csütörtökön is kaptak építési munkát, ezúttal az M4 egyik szakaszát. (444)

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő igazgatója hajt fel értékes ingatlanokat, amelyeket a miniszterelnök vejéhez köthető cégek vesznek meg. (HVG via MNO)

Épp csak annyival drágul az MTK-stadion, hogy ne kelljen közbeszerzés. (Figyelő)

Kiegyezett a Fidesz-KDNP az LMP-vel négy új alkotmánybíráról és a testület elnökéről. Együtt megvan a kétharmados többségük, a többi párt árulásról beszél. (Index)

A 444 stábja a kormányinfóra sem mehet el. Korábban kitiltották az egész szerkesztőséget, amiért tilos helyen forgattak (ami szinte a parlament egésze). (444)

Lázár János továbbra is veszélyesnek látja a Soros György által támogatott szervezeteket, ezért folyamatosan figyeli őket a titkosszolgálat. (444)

Törökországban népszavazással erősítené tovább a hatalmát a sajtó ellen is gyakran fellépő Recep Tayyip Erdoğan. (Index)

Drasztikusan próbálnak Indiában harcolni az adóelkerülés ellen, a két legnagyobb címlet hirtelen bevonásából óriási fejetlenség lett és pénzhiány lett. (Index)

Szabálytalanul költött el uniós támogatásokat a Szövetség az Európai Közvetlen Demokráciáért nevű populista európai parlamenti frakció, élen Nigel Farage UKIP-jével. (MNO)

Szerbiában tíz nap alatt leloptak egy útról két kilométer kerítést és húsz aknafedelet. (444)

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás