Hírek

Milliós sérelemdíjat kaphat a kegyvesztett oligarcha

Ezekről ne maradj le!

Elfognák Pharaont, ha most jönne, bár múltját korábban is ismerhették a hatóságok (Átlátszó)
Összeférhetetlen lehet a Quaestor-botrány után távozó államtitkár új pozíciója (444)
Nem könnyű bejutni az uniós pénzből épített tanösvényre (Index)

Ha van 3 perced:

Elfognák Pharaont, ha most jönne, bár múltját korábban is ismerhették a hatóságok
Érvényben van az FBI és az Interpol körözése a szaúdi bankár ellen. Sőt, Algériában is keresik, ahol idén 6 év börtönre ítélték. A kormányzat tagjai ellentmondásosan kommunikálnak arról, tudták-e, hogy a hazánkban többször megfordult Pharaon azonos a körözött üzletemberrel, aki komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Lehet, hogy a miniszterelnöki vővel is üzletelő, hajójával Mészáros Lőrincé mellett parkoló bankár esetében az üzleti érdekek felülírták a kockázatot? (Átlátszó)

Összeférhetetlen lehet a Quaestor-botrány után távozó államtitkár új pozíciója
A Quaestor becsődölésekor a Külügyminisztérium az utolsó pillanatban tudta csak kimenteni a pénzét. Ebben az időben Kohut Balázs volt a minisztériumban a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár. Akkor úgy tűnt, a kormány elengedi a kezét, azóta azonban csendben megbízták a magyar-olasz gazdasági kapcsolatok fellendítésével, miközben alapított egy céget, amely pont ebből a fellendülésből profitálna. (444)

Nem könnyű bejutni az uniós pénzből épített tanösvényre
Állj! Fegyveres őrrel védett magánterület – ez van a táblára írva, a 186 millió forintnyi uniós pénzből elkészült hatvani tanösvény bejáratánál. Aki meg szeretné látogatni a tanösvényt, az annak helyet adó cég tulajdonosától kérheti el a kulcsot, aki egyébként a Fejlesztési Minisztérium egyik államtitkárának, Szabó Zsolt korábbi hatvani polgármesternek a rokona. (Index)

Letelepedési kötvények: összevissza beszélnek itthon és külföldön is
Amíg Lázár a letelepedési kötvények megszüntetéséről beszélt, addig Varga Mihály talonban tartaná a konstrukciót. Döntés tehát még nincs, pedig a kötvényeket reklámozó egyik orosz oldal tudni véli a megszűnés dátumát is. Mindeközben Irakban most indítják be az üzletet: egy erbili plázában pár napja nyílt irodában jövő év első két hónapjában még biztos árulják a kötvényeket. (HVG, Index)

Átláthatatlan, kik állnak a 168 óra megvásárlása mögött
Az érintettek titkolózása ellenére egyre több jel utal arra, hogy legalábbis részben az Egységes Magyar Izraelita Hitközség, illetve a hozzá köthető befektető áll a lap megvásárlása mögött. Alexander Rovt szerepét nehéz üzleti szempontól értelmezni: kizárt, hogy nyereséget látott volna a felvásárlásban. Ugyanakkor róla és a hitközséghez közel álló chabad mozgalomról is köztudott, hogy politikailag pragmatikusak. Kérdés, mit jelent ez az újság irányvonalára nézve. (Átlátszó)

Csetényi cégei milliárdos összeget tehettek zsebre a kormánykampányokból
A kormányzati kampányokban résztvevő médiaügynökségek 15%-ot tehetnek zsebre a megnyert szerződések keretéből. Rogán szomszédjának cégei tehát az idei kampányokat összesítve 1,9 milliárd forintot is hazavihettek. Ezeket a kampányokat bizonyára a Nemzeti Kommunikációs Hivatal 25 milliárdos keretből finanszírozták, ami ki is merülhetett, mivel új pályázatot írtak ki. (MNO)

Ha van még két perced:

Az Európai Bizottság döntése alapján a reklámadó sérti az unió állami támogatásra vonatkozó szabályait, mert tisztességtelen előnyhöz juttat egyes szereplőket. Például a TV2-t. (444)

A kínai Eximbank hitelezi a Belgrád-Budapest vasútvonal felújítását. Az önerővel és kamattal együtt akár a 700 milliárd forintot is elérő beruházás megtérülése kérdéses. (MNO)

Az M1 a kampány idején a menekültkérdést és a népszavazást érintő műsoridő 95%-ban a kormány álláspontját támogatta. Az NMHH szerint ez a szerkesztői szabadság. (Vastagbőr)

Nem tetszik az etyekieknek a kisvasút? Semmi gond, akkor adjunk be egy törvényjavaslatot, amivel könnyebb lesz lesöpörni a helyiek tiltakozását. A kisajátítást sem kellene leállítani az esetleges perek alatt. (444)

A kormány kegyeiből kieső Spéderről annyira durva lejárató anyagok mentek le Vajna TV2-jén, hogy a bíróság elsőfokon megítélte neki az 5,7 milliós sérelemdíjat. (HVG)

Az EP-képviselők gyakran utaznak el olyan konferenciákra, amiknek nincs túl sok értelme. Kivéve, hogy lehet ugyebár utazni. Évente összesen kb. 20 milliárd forintnyi összeg megy el az utazásokra. (444)

A tüntetőkre hivatkozva emelkedik a Hungexpo bontásának költsége. A 60 milliós emelkedést azzal indokolják, hogy többet kellett költeni őrző-védő feladatokra. (Átlátszó)

A Világgazdasági Fórum (WEF) szerint Magyarország versenyképességét tekintve a két legsúlyosabb probléma a gazdaságpolitikai döntéshozatal kiszámíthatatlansága és a korrupció. (Világgazdaság)

Félmillió forintért adott ki adótitkokat a NAV egyik munkatársa, sőt abban is segített, hogy a cégek elleni adóvégrehajtási eljárás eredménytelen legyen. A pénzátvétel után elfogták. (444)

Úgy tűnik, Habony – hivatalosan legalábbis – a horvát HDZ nevű pártnak sem ad tanácsot. (Index)

Tisztikeresztet kapott Antal János harcművész, aki mestere volt a TEK főigazgató Hajdu Jánosnak. Nem tudni, ki terjesztette fel a díjra. (Átlátszó)

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás