Hírek

Naná, hogy közbeszerzés nélkül újítják fel a Buda Palotát Matolcsyék

Ezekről ne maradj le!

Hipp-hopp átment a törvény az adókedvezmények eltitkolásáról (HVG)
Naná, hogy közbeszerzés nélkül újítják fel a Buda Palotát Matolcsyék  (MNO,TőzsdeFórum)
Rogán szomszédja mellett a Mediaworks is sokat profitált a kvótakampányból (Átlátszó)

Ha van 3 perced:

Át is ment a törvény az adókedvezmények titkolásáról
Az MSZP elvileg véletlenül szavazta meg a törvényt, aminek köszönhetően adótitokká válik az, hogy mire mennek a társaságiadó-kedvezmények.  Így például az is, hogy mennyi folyik a közösből a Felcsútnak. A tao esetében eddig is voltak kibúvók a válaszadás elől, a törvény kivételes eljárásban történt átverése mögött inkább az állhat, hogy a fejlesztési adókedvezményeket is szeretnék titkolni.(HVG, Átlátszó, 24, 444)

Rogán szomszédja mellett a Mediaworks is sokat profitált a kvótakampányból
A Mininszterelnöki Kabinetiroda a szokásos időhúzás után lehetővé tette a betekintést az idei kormányzati kampányok szerződéseibe. Csetényi Csaba cégeivel három szerződést kötöttek, a megbízás öszesen bő 5,5 milliárdról szólt. A kreatívok elkészítésében a szakemberek óradíja volt a legnagyobb tétel. A kvótakampányban a nyomtatott lapok közül a Mediaworksnél kötött ki a legtöbb pénz, maga mögé utasítva ezzel a Magyar Időket vagy a Lokált. (Átlátszó)

A kormányközeli média olvasottságáról semmit nem tudunk
Olyan kormányközeli napilapok, mint a Magyar Idők, a Magyar Hírlap vagy a Lokál nem vállalják be, hogy nyilvánosan elérhető legyen, hányan olvassák őket. Annyira nem, hogy a médiaajánlatukban sem szerepelnek erre vonatkozó adatok. Az online piacon is hasonló a helyzet. Így nehéz lenne őket összehasonlítani, bármilyen más médiummal, például a Népszabadsággal. Reklámbevételeiknek viszont 40-80%-a az államtól jön. (Adatújságírás)

Egyre ismertebbek vagyunk az unió csalás elleni hivatalánál
Az elmúlt időszakban  többször olvashattunk az Európai Csalás Elleni Hivatalról (OLAF), mivel több nagyobb port kavaró ügyet kezdtek vizsgálni. Az OLAF múlt évi jelentése szerint 3.-ok vagyunk a tagországok között a vizsgálatok számát tekintve. A 21 bejelentés közül mindössze egyet tett közintézmény és az itthoni igazságügyi szervezetek – amiknek az OLAF jelentései alapján cselekednie kéne – sem lépnek fel túl hatékonyan. (Átlátszó)

Naná, hogy közbeszerzés nélkül újítják fel a Buda Palotát Matolcsyék
A Közbeszerzési Döntőbizottság megállapította, hogy az MNB alapítványainak nem kell közbeszerzést kiírniuk a Postapalota felújítására. Az ingatlant – ami a munkálatok befejezése után már Buda Palota néven fog futni – bérbe adó cég ugyanis piaci alapon végzi a tevékenységét. Közben az alapítványok fokozatosan töltik fel honlapjaikra ötmillió forint feletti szerződéseiket.  (MNO,TőzsdeFórum)

Ha van még két perced:

A K-Monitor adatbázisa alapján a Népszabadságnak jelent meg a legtöbb saját cikke a közpénzköltéssel, korrupcióval kapcsolatban. Ráadásul minden irányba egyformán lőttek. (K-Monitor)

Mindent tagadott Mengyi Voldemort, amikor a Központi Nyomozó Főügyészség gyanúsítottként kihallgatta. Ugyanaznap tartottak több helyszínen házkutatást is.(444)

Heves megyében egy régi állami cementgyár közelében, az azbeszt miatt nagyon sok a mellhártyadaganatos beteg. Többen perlik az államot kártérítésért, de sokan meghalnak az eljárás vége előtt. (444)

Már a magyar ügyészség is nyomoz Szegedi Csanád EP képviselő fiktív gyakornokai miatt, akik a saját címére voltak bejelentve. A magyar eljárásban egyelőre nem gyanúsított. (Magyar Idők)

A részben állami hitelből vásárolt Vajna-féle TV2-n az elmúlt héten egyszer sem ejtették ki sem Rogán nevét, sem a helikopter szót. Nyilván a szerkesztők nem tartották fontosnak. (HVG)

Majdnem 1 milliárddal drágább lesz az új MTK-stadion. Alvállalkozóként Mészáros-cégek is megbízást kaptak. (Átlátszó)

Bár Rogán többször kérte, hogy őt kérdezzék a rá vonatkozó ügyekről, a 444 újságírójának emailjeire egy ideig csak nem válaszolt, most már visszapattanak a levelek. (444)

Papp László Tamás a Népszabadság külsős szerzője volt bő egy évtizeden át, most nosztalgikus nekrológot mond az újságról. (Átlátszó)

VII. Alaptörvénymódosítás: a javaslat valójában nem képezi belső közjogi akadályát egy esetleges menekültkvótának. Nem változtat a hatályos közjogi kereteken. (Így írnánk mi)

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás