Hírek

Kitalálod, kit nem idéztek be az ORÖ-s kihallgatásokra?

Ezekről ne maradj le!

Furcsán bánnak a személyes adatokkal a kampányban (Vastagbőr)
Üzbegisztánban Karimov halálával sincs sok esély a változásra (OCCRP)
Volner azt állítja, ajánlatot tett neki egy kormányközeli nagvállalkozó (NOL)

Ha van 3 perced:

Érdekesen bánnak a személyes adatokkal a kampányban
A Vastagbőr egy olvasója a népszavazásra mozgósító automata hívást kapott mobiljára Terézváros polgármesterétől. Fogalma sincs, honnan tudták a számát mint, ahogy arról sem, hogy kötötték össze a lakcím-adatbázissal. Tegnap derült ki, hogy a közszolgáknak is hívogatniuk kell az állampolgárokat. A DK erről bejelentést tett az NVB-nél, Rogánék szerint viszont szó sincs választási csalásról, feljelentést tesznek rágalmazásért. (Vastagbőr, HVG)

Üzbegisztánban az elnök halálával sincs sok esély a változásra
Karimov elnök halálát egy hétig tagadták, ez jól mutatja, hogy milyen zárt és átláthatatlan rendszert épített fel Üzbegisztánban. Kezdetben kivásárolta ellenfeleit, majd létrehozta pártfogói körét: oligarchákat, akiket fontos gazdasági lehetőségekhez juttatott. Ők tárgyalják most meg, ki legyen az utód. Arra kicsi az esély, hogy kevésbé lesz korrupt a rendszer. (OCCRP)

Volner azt állítja, ajánlatot tett neki egy kormányközeli nagvállalkozó
Egy fideszközeli nagyvállalkozó kért titkos találkozót a jobbikos frakcióvezető Volner Jánostól. Volner a Facebookon írta meg, hogy a vállalkozó – akinek a nevét nem árulta el –  azt javasolta, „támadja be” pártját, majd vonuljon vissza, mindezért a Fidesz pedig bizonyára hálás lesz. Ha viszont nem teszi, rászáll a NAV, és hamarosan a Nemzeti Nyomozó Iroda fogja kihallgatni. Volner még nem tudja, tesz-e feljelentést az ügyben. (NOL)

Farkas Flórián nélkül mennek a kihallgatások az ORÖ-nél
Megkezdte a NAV az ORÖ munkatársainak kihallgatását. Tegnap 40-50 főt kérdeztek meg arról, mit tudtak a “Híd a munka világába” programmal kapcsolatos költésekről, például a jócskán túlárazott központi irodáról. Többeket megviselt, hogy kihallgatják őket, miközben Farkas Flóriánt egyáltalán be sem idézték. Az EMMI visszaköveteli a programra szánt pénzt. Az LMP szerint a tanodákat kéne megmenteni a pénzből. (ATV, Népszava)

Ha van még két perced:

Az Internet Hungary konferencián elmaradtak a kemény kérdések. A Ripost főszerkesztője is a szünetben mondta el, szerinte az a valódi sajtószabadság, ha mindenkinek megvan a maga médiája. (444)

360 millió forintot adtak egy projektre, aminek célja helyből felszálló repülő tervezése volt. Az NGM kifizette a pénzt, pedig, ha lett volna teljesítés, arról biztosan hallottunk volna. (Népszava)

Vége az ábrándnak: kiderült, hogy a tisztának és átláthatónak hitt angol foci is velejéig korrupt, hatalmas pénzek mozognak a a Premier League-ben. (Origo)

Az eszkimóknak a hóra van 50 szavuk, a mexikóiaknak a korrupcióra 300. Most egy könyvbe gyűjtötték ezeket, hogy felhívják az emberek figyelmét, a változás az egyén szintjén kezdődik. (MNO)

A New York-i bírónak kell eldöntenie, átverte-e a Goldman Sachs Líbiát, amikor 2008-ban rábeszélték Kadhafi pénzügyeseit, hogy Citigroup részvényeket vegyenek. Líbia 1,2 milliárd dollárt bukott. (HVG)

A Politico arról ír, hogy miközben Orbán hangosan harcol a migráció ellen, a letelepedési kötvényekkel lyukat üt Schengenen. Igaz, más uniós országokban is van hasonló program. (444, Politico)

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás