Hírek

Nézd meg, milyen jachton nyaral Orbán egykori gázszerelője!

Ezekről ne maradj le!

Mutyikat védene a bírósági rendszer átalakítása? (Falramentaparlament, 444, 444)
Így nyaral Mészáros Lőrinc (Magyar Narancs)
11 milliárdos megbízás a volt munkahelytől (Átlátszó)

Ha van 3 perced:

Mutyikat védene a bírósági rendszer átalakítása?
Külön közigazgatási bíróságot hoznának létre állami intézmények döntéseinek elbírálására, amelynek a vezetésébe akár kormánytisztviselőket is betehetnének. Többen attól tartanak, hogy a kormány a változtatással például könnyebben eltussolhatna korrupciós ügyeket és választási csalásokat, valamint visszaélhetne a közbeszerzésekkel. Úgy tudni, a javaslatot még az Országos Bírósági Hivatal is kritizálta, bár ezt Lázár János kicsit homályos válasszal tagadta. (Falramentaparlament, 444, 444)

Újabb 3,5 milliárd a Vár átalakítására
A Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft., valamint a West Bau Hungária Kft. és a Laki Épületszobrász Zrt. – egyedüli ajánlattevőként – csaknem 3,5 milliárd forintért építi újjá a Budai Várban a Főőrség épületét és a Stöckl-lépcsőt. Utóbbi két cég építi a Lovardát is, így egy nap alatt hétmilliárd forintot kaptak a Nemzeti Hauszmann-tervben elköltött állami pénzből. (Átlátszó)

11 milliárdos megbízás a volt munkahelytől
Galuska János 2010-ig vezető beosztásban dolgozott a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-nél, amelytől most nyert a cége egy 11 milliárdos munkát a vasúti hálózatot érintő projektekkel kapcsolatos hitelesítési eljárások elvégzésére. A vállalat ezzel kiugróan nagy megbízást kapott, mert  a legnagyobb nettó árbevétele az elmúlt öt évben mindössze 100 millió forint volt, a legmagasabb adózott eredménye pedig csupán 72 millió forint. (Átlátszó)

Röpködnek a tíz- és százmilliók a Liget-projektre
Két közbeszerzésen is eredményt hirdetett a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. Az Állatkerti körúton a Budai Műemlék Felújító Kft. nyerte el mintegy 236 millió forintért vendéglátó épületek kialakítását és a környék rehabilitációját. Egy konzorcium nem kisebb feladatot kapott, mint a Liget világítási stratégiájának elkészítését, mindezt kicsit több mint 17 millióért. (Átlátszó)

Így nyaral Mészáros Lőrinc
Luxusjachton pihente ki az év eddigi fáradalmait a még véletlenül sem Orbán Viktorhoz fűződő jó kapcsolatából meggazdagodó Mészáros Lőrinc. A horvátországi Zára (Zadar) kikötőjéből indult a 35 méteres hajó, amelyre az ország legtehetségesebb gázszerelője szállt fel. A Magyar Narancs becslése szerint csak üzemanyagra 1,4 millió forintot pöfékeltek el az úton. (Magyar Narancs)

Videó is van a közmédiás poloskák felszereléséről
Kevés egyértelműbb eset képzelhető el, mint az MTVA-ban elhelyezett lehallgatókészülékeké, állították a 168 Órának az ügyre rálátó források, mégsem sikerült még lezárni a nyomozást – annak ellenére sem, hogy még a felvevők beszereléséről is vannak videófelvételek. Állítólag az üzemeltetési igazgató kártyáját használták, aki mögött többen Várhegyi Attila volt fideszes polgármestert sejtik. (168 Óra)

Ha van még két perced:

Augusztus 20. alkalmából jutott díj egy fideszes képviselő fiának és a kormány által támogatott Pesti Srácok főszerkesztő-helyettesének is. (Vastagbőr)

A Pesti Srácok lapigazgatója magyarázza a bizonyítványt: annak idején csak azért fogadott el szocialista állampárti kitüntetést, mert muszáj volt. (Vastagbőr)

Van-e egyáltalán értelme a közmunkának? (Slejm)

Szinte mindenki ingyen dolgozott rajta, mégis 50 millió forintba került az ‘56-os dal, pedig a szerző olyan takarékos volt, hogy egy korábbi művét hasznosította újra. (444)

Nem hagyják a közmunkásoknak, hogy rendesen kivegyék azt az egyébként is kevés szabadnapot, amijük van. (Abcúg)

Már 22 millió forintot kalapozott össze a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a népszavazási ellenkampányára, amelynek a poszterei még Lázár János szerint is viccesek. (444, Index)

Jövő júliustól már közvetlenül a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz is bekötik a cégek számlázását. (Magyar Idők)

Volt MSZP-s képviselővel épül a NER: várhatóan moldovai nagykövet lesz Dobolyi Alexandra. (Index)

Össszesen 11 kínai sportolóról, köztük három aranyérmesről derült ki utólag, hogy a 2008-as pekingi olimpián doppingolt. (444)

Oroszországban új értelmet nyer a maffiaállam: a kormányzat helyett csempészek újítottak fel egy utat, amit a kormány elhanyagolt. (FEE)

Manipulálták a Soros György alapítványaitól kihekkelt adatokat, hogy Alekszej Navalnij ellenzéki politikust is hozzákössék. (Foreign Policy)

Vajon csak azért van még talpon a második legnagyobb orosz bank, mert a vezetője jóban van Putyinnal? (Financial Times)

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás