Hírek

Benne van a Panama-iratokban, mégse vizsgálja senki

Ezekről ne maradj le!

Itt a tanulmány amivel a Századvég 1,8 milliárdos melót nyert az MNB-től (Átlátszó)
Az NNI szerint nem is adták áron alul a belvárosi ingatlanokat (NOL, Index)
Nem tudni vizsgálják-e az offshore hátterű tanúsítócéget (NOL)

Ha van 3 perced:

Itt a tanulmány, amivel a Századvég 1,8 milliárdos melót nyert az MNB-től
Tavaly év elején írt ki pályázatot a Nemzeti Bank kutatásra, tanácsadásra és kommunikációra. A Századvég több mint kétszer akkora összegért vállalta a munkát, mint a vesztes Kopint-Tárki. A nyertes tanulmányért hosszan ment a pereskedés, most nyilvánossá vált az alig hét érdemi oldalt tartalmazó mű. Szerencsére a jegybankot nem zavarja a  magyarázkodásban, hogy a tanulmány nem is igazán felelt meg a kiírásnak. (Átlátszó)

Az NNI szerint nem is adták áron alul a belvárosi ingatlanokat
Az V. kerületi önkormányzat gyanús ingatlaneladásai miatt először Juhász Péter, majd még tucatnyian tettek feljelentést, de ezek a rendőrségről mind-mind lepattantak. A botrány növekedésével a Nemzeti Nyomozó Iroda végül eljárást indított hűtlen kezelés gyanújával. Most bizonyítékok hiányában megszűnik a 2,5 millió forintot felemésztő nyomozás. Mivel a feljelentők nem sértettek, csak maga a Fővárosi Főügyészség vihetné tovább az ügyet. (NOL, Index)

Nem tudni, vizsgálják-e az offshore hátterű tanúsítócéget
Az elmúlt években jelentősen növekedtek a Hunguard bevételei, amihez nem kis részben hozzájárultak egyes új jogszabályok is. Ezek különböző ágazatokat köteleznek arra, hogy jelentős összegeket költsenek tanúsításra. A cég mögött álló offshore-szerű tulajdonosi háló végén a Kinanis csoport áll, aminek egyik vezetője szerepel a Panama-iratokban. Így a cég beleillik azon, most már ezernél is több vállalkozást érintő nyomozásba, amit az ORFK folytat a Panama-iratok magyar szálainak felderítésére. Mégsem válaszoltak arra, vizsgálják-e a Hunguardot. (NOL)

A hanyag kezelés állhat a megbírságolt MNB-alapítványokra
Miután az Alkotmánybíróság kimondta, hogy a közpénz nem veszíti el közvagyon jellegét az MNB-alapítványok vizsgálatot kértek maguk ellen a Közbeszerzési Döntőbizottságnál. A vizsgált 112 eset több, mint felében állapították meg, hogy közbeszerzést kellett volna kiírniuk. Az eredmény 84 millió forintos bírság. Ezzel önmagában is vagyoni hátrányt okoztak. A hűtlen kezelés valószínűleg nem, de a hanyag kezelés fennállhat. (Átlátszó)

Tudta? Több mint 10 ezerszer jelent meg a kormány nemkampánya
Hivatalosan bő egy hete indult a népszavazási kampány, de a kormány tájékoztató kampánya május közepe óta fut. Ez listaáron 3,5 milliárd forintba kerülne, persze a Miniszterelnökség valószínűleg jelentős kedvezményt kap. Közben az MSZP alelnöke újra a Nemzeti Választási Bizottsághoz fordult a kampánnyal kapcsolatos kifogásával, de két ellenszavazattal elutasították. (Kreatív, Index)

Ha van még két perced:

Az offshore-többségű Opimus veheti át a Mediaworksöt, aminek portófliójában a Népszabadság is szerepel. A cégcsoporthoz nemrég került közel Mészáros Lőrinc néhány embere. (Átlátszó)

Polték kezdeményezték Mengyi mentelmi jogának felfüggesztését. A Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálja, hogyan értesülhettek a gyanúsítottak arról, hogy lehallgatják őket. (RTL Klub)

Schmidt Mária alapítványa 2 milliárdot osztott ki az ‘56-os emlékévre, ebből 1,4 milliárdot kommunikációra. A nagy nyertesek között a Magyar Reklámszövetség elnökének érdekeltsége. (Átlátszó)

Két éve magáncégek is részt vehetnek az állami múzeumok ásatásain. A Salesbury 5 milliárd forintnyi megbízást nyert az elmúlt 3 hónapban. A cégben ott van L. Simon egykori csoporttársa. (Átlátszó)

Az év elején derült ki, hogy szabálytalanul költötték el a „Híd a munka világába” programra kapott uniós támogatást. Farkas Flóriánt jövő héten hallgatja meg az Európai Csalás Elleni Hivatal. (Hír TV)

Gyömrő korábbi polgármesterét jogerősen elítélték, mivel cégének rendszerébe fiktív számlák kerültek. Most nyugodt szívvel indul újra az időközi választásokon. (ATV)

Az MTI korábbi vezére, Belénessy Csaba cége az elmúlt években kapott már tízmilliós állami megrendeléseket. Most 700 millióért működtetheti a dunaújvárosi médiaközpontot. (HVG)

A Kecskeméti Televízió igazgatójának cége készíthet 17,4 millióból gyerekeknek szóló tájékoztató kisfilmeket az FKF megbízásából. A közbeszerzés tárgyalásos volt. (Átlátszó)

Az ukrán korrupcióellenes testület közzétette milyen kifézetéseket kapott Trump kampányfőnöke Viktor Janukovics pártjától. Igaz, ez még nem bizonyítja, hogy át is vette a pénzt.(24)

Májusban Nobel-díjasok látogattak Észak-Koreába. Az őket kísérő BBC-s újságíró azonban nem csak az útról akart tudósítani, megpróbálta bemutatni az ország valódi arcát. Megúszta kiutasítással. (Átlátszó Videó)

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás