Hírek

Szerződj az állammal 2999-ig. Itt van, hogyan!

Ezekről ne maradj le!

Polt Péter milliárdosok között pihenhet luxusnyaralójában (Átlátszó)
Több milliárd ment el a kereskedőházak működésére, mint amennyi visszajött (444)
Tasó László rokonai és munkatársai mindent visznek Nyíradonyban (Direkt36)

Ha van 3 perced:

Polt Péter milliárdosok között pihenhet luxusnyaralójában
A legfőbb ügyész Balatonfüreden vásárolt luxusapartmant. Az átlagár alapján kb. 70 millióba kellett kerüljön, szerencsére ennek kigazdálkodásába besegíthetett neje is, aki MNB beosztottként havi 5 milliót visz haza. A nyaralásokat díszes társaságban tölthetik:  a leggazdagabb magyarok, közbeszerzésekből élő, milliárdos bevételeket termelő cégek vezetői a szomszédok. (Átlátszó)

Több pénz ment el a kereskedőházak működésére, mint amennyi visszajött
A Magyar Nemzeti Kereskedőházat azért hozták létre, hogy a kis- és középvállalkozásokat segítse nagyobb exporthoz. Az átláthatatlanul működő szervezet a fölé tartozó Külügyminisztériummal együtt a Quaestorra bízta a pénzét, amit igaz, furcsa körülmények között, de kimentettek. Most kiderült, majdnem kétszer annyiba került a kereskedőházak létrehozása és fenntartása, mint amennyi üzletet összehoztak. A Tiborczékkal is üzletelő Adnan Polat és Tarsoly azért jól jártak. (444)

Tasó rokonai és munkatársai mindent visznek Nyíradonyban
A pár éve még romos állapotban és önkormányzati tulajdonban lévő kúria potom pénzért vándorolt ahhoz a vadásztársasághoz, melynek Tasó László, korábbi polgármester volt az elnöke. Igaz a folyamat közben a vadásztársaság tagjai kiléptek, Tasó pedig profilt váltott: szállodát csinált a felújított kastélyból. Az átalakult szervezet azért működhetett tovább, mert beléptek a rokonok és munkatársak. Akik egyébként más, nagy uniós forrásokat elnyert projektekben is megjelennek. (Direkt36)

Újabb milliárdos megbízás a szoftverfejlesztő cégnek
A fővárosi és megyei kormányhivatalokban fejlesztheti bő egymilliárdért az SDA DMS Zrt. az elektronikus irat- és dokumentumkezelési rendszert. Felhívást nem is tettek közzé, az indoklás szerint azért, mert a tendert csak egy szereplő képes teljesíteni. A cég tulajdonosa az RC Invest, melynek idén májusig részvényese volt – a sokak által strómannak tartott – Farkas Mihály, akit tavaly novemberi eltűnése óta keres a rendőrség. (Átlátszó)

Nem tette közzé a Klik az ötmillió feletti szerződéseit
A Klik köteles közzétenni a gazdálkodására vonatkozó adatokat, ide tartoznának a foglalkoztatottak létszámára és juttatásaira vonatkozó összesített adatok, az éves költségvetés, illetve minden ötmillió forint feletti szerződés. Az utolsó adatok 2013-ból származnak, ott is találni érdekes hibákat a szerződéseknél, például sok a 2999. évig érvényes. (MNO)

Ha van még két perced:

A tévés Hajdú Péter közel 40 milliót keresett azzal, hogy műsort gyártott a közmédiának a „Magyarország Szépe” nevű versenyről, amit az a cég szervezett amelynek amúgy 51%-os tulajdonosa.(444)

Újabb vallomás részletei kerültek nyilvánosságra Vizoviczki ügyben: egy tanú szerint Vizo megrendelésére kompromittáló felvétel készült egy politikusról az egyik night clubjában. (Index)

Habony valójában nem a titokzatos háttérember megtestesítője. Éppenhogy rendszeresen besétál a figyelem középpontjába. A valódi szürke eminenciások rejtve maradnak. (Átlátszó)

Rogán ügyvédei megmutatták a hat soros német cikket, ami miatt a propagandaminiszter nem tudott részt venni a szembesítésen Portikkal. Pedig nagyon szerette volna cáfolni a vádakat. (NOL)

A ligetvédők szerint szabálytalanul kezdődött meg az egyik épület bontása, így a magas rákkockázatú azbeszt szétszóródhatott. A felelősség ilyenkor a bontást végző cég műszaki ellenőréé. (NOL)

A Quaestor-ügy vádirata gyakorlatilag kezelhetetlen: 2,5 millió oldalas. Így a a tárgyaláson informatikai szakértőket kérdeztek meg, mit tegyenek a 4 terabyte adattal. (Portfolio)

Több kötelezettségszegési eljárást indított az EU 2015-ben, mint egy évvel korábban. Magyarország a középmezőnyben van az eljárások számát tekintve. (Világgazdaság)

Romániában inkább bővítik az infotörvényt: mostantól politikai pártok, közhasznú civil szervezetek és részben állami tulajdonú vállalatok is a hatálya alá esnek. (Átlátszó Erdély)

Egy új jelentés szerint orosz állami támogatással valósult meg a dopping program a szocsi olimpia előtti években. A Nemzetközi Doppingellenes Szervezet kitiltaná az országot Rióból. (BBC)

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás