Hírek

Étolajat onnan, ahol nem is terem napraforgó? Hát persze!

Ezekről ne maradj le!

12 év után távolítják el a szegedi HÖK-elnököt (Átlátszó Oktatás)
Megint vannak áfacsalás-gyanús étolajak a polcokon (Magyar Nemzet)
Putyin-barát megfigyelők a Brexiten (OCCRP)

 

tamogatoi_banner_cikkbe

 

Ha van három perced:

12 év után távolítják el a szegedi HÖK-elnököt
Megsemmisítette a Szegedi Tudományegyetem Török Márk szeptemberi megválasztását, mivel az már szeptember 1-je után történt, azóta pedig egy törvény 4 évre korlátozza a HÖK-ös tisztségviselést. Török Márkról azt kell tudni, hogy 12 éve tölt be vezető tisztséget a szegedi HÖK-ben. A hihetetlen az, hogy a HÖK már a rektor közleménye előtt bejelentette: bírósághoz fordulnak, ha semmis lesz Török megbizatása. (Átlátszó Oktatás)

Megint vannak áfacsalás-gyanús étolajak a polcokon
Egy független szakértőkből álló csoport járt végig a magyar élelmiszerboltokat, és olyan étolajakra bukkantak, amelyek minőségüket, bizonytalan származásukat és alacsony árukat tekintve felvetik az áfacsalás gyanúját. Volt olyan termék, amelyet a napraforgót alig termesztő Horvátországból szállít Magyarországra egy cseh cég. (Magyar Nemzet)

Putyin-barát megfigyelők a Brexiten
Már a skót függetlenségi szavazás idején is furán viselkedtek az Orosz Központi Választási Bizottság delegáltjai, mert káoszról és a nemzetközi elvárásoknak való megfelelés elmulasztásáról beszéltek, miközben egyetlen más megfigyelő nem nyilatkozott ilyesmiről. Oknyomozó újságírók most óva intenek a Putyin-közeli tisztviselőktől. (OCCRP)

Jogállamban nem lehet ilyet csinálni
Ezt mondta Baka András, akit 2011-ben a tisztség betöltéséhez szükséges tapasztalat megváltoztatása révén váltottak le a Legfelsőbb Bíróság éléről, mert bírálta a 2010 után elfogadott bíróságokat érintő törvényeket. Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint sérült Baka tisztességes eljáráshoz és véleménynyilvánításhoz való joga. A kártérítés és a többi költség, amit Magyarországnak kell fizetnie a bíró eltávolításáért több mint 30 millió forint. (Index)

Ha van még két perced:

A Gyurcsány-kormány idején szerződtették Habony testvérének cégét a koronavitrin állagmegóvására. A család ismerőse szerint kizárt, hogy Habony Mária ilyenen dolgozott volna a cégnél. (Magyar Narancs)

Fodor Gábor a népszavazási kampány költségeiről kérdezi a Miniszterelnöki Kabinetirodát, de nem kap választ, mert a minisztérium azt állítja, nincsen az adatok birtokában (444)

Még nem indít vizsgálatot a Fővárosi Törvényszék amiatt, hogy Rogán Antal hamis tanúzással vádolta meg Portik Tamást, aki többek közt azt mondta, hogy 10 millió forintnyi eurót adott át Rogánnak. (Index)

Letartóztattak egy volt brazil minisztert, mert állítólag segített több millió dollárnyi kenőpénzt eljuttatni a Munkáspárt kasszájába. (Guardian)

Nem fektet be többet a brazil Petrobras olajcégbe a norvég nyugdíjalap kezelője, a szerintük a mostani korrupciós botrány után a céggel kapcsolatban a külföldi piacokon is felmerülhet a gyanú. (Financial Times)

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás