Hírek

Korrupciót kapott a szabadulására az azeri oknyomozó újságíró

Ezekről ne maradj le!

Levelet írt a magyar James Bond, a Fidesz hallgat (Átlátszó)
Sosem volt ilyen egyszerű az elszámolás (Portfolio)
Felszívódott 800 millió forint Nógrádban (Magyar Narancs)

Ha van három perced:

Levelet írt a magyar James Bond, a Fidesz hallgat
Míg a jobbikos Kovács Béla kémkedési ügyében a Fidesz kérte, hogy a politikus tisztázza magát, addig azzal kapcsolatban, hogy Maxin Norbert és B. Béla Szabolcs az IMF-nek, a Svájci Alapnak és az Egyesült Államoknak végzett-e kémtevékenységet, mélyen hallgatnak. Úgy tűnik, a gyanúsítottak kapcsolatban álltak fideszes politikusokkal és kormánytisztviselőkkel, felmerült Varga Mihály és Szijjártó Péter neve is. (Átlátszó)

Sosem volt ilyen egyszerű az elszámolás
Lazítottak az „Ipari parkok, iparterületek fejlesztése‟ című Széchenyi2020-as felhívás előírásain. A költségeket ezentúl nem kell háttérdokumentumokkal alátámasztani, nem kellenek igazoló dokumentumok és a helyszíni ellenőrzés során sem kérhetik majd őket. Ezt hívják úgy, hogy egyszerűsített elszámolási mód. (Portfolio)

Felszívódott 800 millió forint Nógrádban
Még a tereprendezést sem fejezte be az a cég, amely 837 millió forintot kapott az NGM-től arra, hogy logisztikai központot hozzon létre Bátonyterenyén. Az LMP antikorrupciós szóvivője szerint a cégnek még a papírjai sem voltak rendben, az pedig teljesen valószínűtlen, hogy lett volna helyszíni ellenőrzés, vagy megnézték volna a leadott dokumentumok tartalmát. (Magyar Narancs)

Így ünnepli Alijev az oknyomozó újságírót
Kiszabadult a börtönből az azeri oknyomozó újságíró Khadija Ismayilova, és máris arról tudosít, hogy Alijev elnök épp az ő szabadulásának napján egy aranybányászattal foglalkozó állami céggel vásároltatott fel négy, a csőd szélén álló bányaszcéget. Ebből kettő az elnöki család tulajdonában volt, a nemesfémek kiaknázását Alijevék teljesen kisajították, miközben az ország a gazdasági válságot nyögi. (OCCRP)

A korrupció metropolisza: London
Az elmúlt 10 hónap ingatlanjegyzék-adatai alapján 40 ezer londoni ingatlant regisztráltak adóparadicsomokban működő cégek. Ez 9%-kkal több mint korábban, ráadásul nem csak épületeknek, borpincéknek és parkolóknak is gyakran panamai, liechtensteini vagy Brit-Virgin-szigeteki offshore cégek a tulajdonosai. Emellett a város látképét meghatározó felhőkarcolók is a korrupciónak állítanak emléket, az egyik torony már szinte üresen kong. (Guardian, Guardian)

Ha van még két perced:

Jó hírnév megsértése miatt perelte az SZTE az Átlátszó Oktatás újságíróját, a Kúria viszont úgy döntött, hogy nem kell sérelemdíjat fizetnie az egyetemnek. (24.hu)

A vád szerint emberölésre való felbujtás miatt 15 év fegyházat kapott Portik Tamás a Prisztás-gyilkosság ügyében. (Index)

Rejtőzködő milliárdosokról készített műsort a Tények, az első részben máris Soros Györgyöt mutatták be, de még a milliót is összekeverték a milliárddal. (Vastagbőr)

1992-ben még védte Soros Györgyöt a Fidesz, Kovács Zoltán ma már azt sem akarja elárulni, mennyi ösztöndíjat kapott a Közép-európai Egyetemtől arra, hogy Oxfordban kutathasson. (Index)

Kínai és orosz vevők is ácsingóznak a visegrádi országok területén lévő Tesco-hálózatokra, de az OTP-vezér Csányi Sándor is gondolkodik a kivásárláson. (Napi)

Itt vannak a vitatott római parti mobilgát tervei, a korábbinál még drágább, akár 15 milliárd forint is lehet a megépítése. (Index)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás