Hírek

Rafináltan bújtatta Soros az offshore cégeit: mindegyikben ott a neve

Ezekről ne maradj le!

90 milliárd forintba fog kerülni a 2017-es vizes vb – kiszámoltuk a kormány helyett (Átlátszó)
Matolcsy szerint minden blöff, de az ügyészség vizsgálja az MNB-botrányt (Index)
Az amerikai nagykövet szerint Magyarországon a korrupció aggasztja az embereket (444)

 

banner2_mozgo_2

 

Ha van 3 perced:

90 milliárd forintba fog kerülni a 2017-es vizes vb – kiszámoltuk a kormány helyett
Csak idén 52 milliárd forintot költenek az adófizetők pénzéből a jövő évi vizes világbajnokságra. Jövőre majd’ 25 milliárd forintot szánnak erre. 2013 óta szüntelenül öntik a pénzt a budapesti rendezésű eseménybe – hol ilyen, hol olyan címen, bezsuppolva a központi költségvetésbe. (Átlátszó)

Matolcsy szerint minden blöff, de az ügyészség vizsgálja az MNB-botrányt
Blöff, blöff és blöff – válaszolta Matolcsy György, a jegybank elnöke arra a kérdésre, hogy az MNB-alapítványok körüli botrányban való közvetlen érintettsége miatt nem kellene-e lemondania. Bár Matolcsy megingathatatlannak tűnik, a Fővárosi Főügyészség vizsgálni kezdte a jegybank alapítványait. (Index, Index)

Az amerikai nagykövet szerint Magyarországon a korrupció aggasztja az embereket
Colleen Bell a Közép-európai Egyetemen tartott előadásán hangsúlyozta, hogy a magyar állampolgárok korrupcióval kapcsolatos aggodalmait folyamatosan kimutatják a felmérések. „A vállalkozók nem tudnak versenyezni, ha a szabályok azoknak kedveznek, akiknek erős a kormányzati kötődésük, a polgárok pedig úgy érzik, becsapják őket” – tette hozzá. (444)

Szijjártó barátjának cége fogja reklámozni a szombathelyi stadiont
A Haladás 15,2 milliárd forintnyi közpénzből épülő stadionjának 17,5 millió forintért keltik majd jó hírét. Nem is akármelyik cég, hanem a Kuna Tibor érdekeltségébe tartozó Young and Partners, amely rendre tarol az állami tendereken. (Átlátszó)

Új nap, új furcsa alapítványi pénz
Tavaly 30 millió forinttal támogatta a Magyar Nemzeti Bank a Kerényi Imre-fémjelezte Magyar Krónika megjelenését. Idén a Magyar Villamos Művek Zrt. szállt be 10 millióval. Egy másik, a kormányzattal szintén szimpatizáló sajtótermék érdekes interpretációval rukkolt elő Lentner Csaba, az egyik MNB-alapítvány kurátorának tévés szerepléséről. (Népszabadság, 444)

Leleplez az Átlátszó Erdélyben is
Az RMDSZ által 2009-ben benyújtott beszámoló szerint egy az Átlátszó Erdély által megtekintett címen egy lakást vásárolt a párt 800 ezer lej, azaz körülbelül 170-180 ezer euró értékben. A helyszínen azonban kiderült, az utcának ezen a részén a mai napig nincsen semmilyen épület – hacsak az egyik kertben levő kis fakunyhót nem számítjuk annak. (Átlátszó Erdély)

Ha van még két perced:

Ingatlanmutyitól féltik szakmabeliek a titkosszolgálat Falk Miksa utcai székházát. (Átlátszó)

A strasbourgi bíróság szerint a molinókkal tiltakozó képviselőket szemben fellépő állam megsértette a szólásszabadsághoz való jogot. (Index)

Soros György neve is felbukkant a panamai iratokban: nagyon rafináltan próbálta elrejteni a három offshore cégét, már a névadással is. Mindegyik viseli a nevét. (444)

31 olimpikon bukott meg a nyolc éves mintáikon elvégzett utólagos dopping teszteken abból a 454-ből, akik az idei riói olimpián is versenyezni készültek. (HVG)

Az igazság kimondásáért ítélték pénzbüntetésre, aminek kifizetéséhez az emberek segítségét kérte Török Zsolt MSZP-s politikus. Aztán kiderült, hogy a pártja már rég fizetett helyette. (Index)

Perelni kellett az ELTE-t, hogy kiderüljön, mire ment el a közpénz. (Átlátszó Oktatás)

A parlament elé kerül az Uber totális betiltása – úgy néz ki, a taxisok elérhetik a céljukat. (444)

Hatályon kívül helyezték a volt MVM-vezér, Kocsis István felmentését a 14,5 milliárd forintos hűtlen kezelés ügyében. (Index)

Még Zimmer Feri sem vett volna abból a 13 tonna jelöletlen, lejárt húsból, amit Szabolcsban találtak, és amiből idősek otthonába és óvodákba is szállítottak. (444)

„Miért nézi el Putyin a korrupciót?” – ezt a mai Magyarország tekintetében is releváns kérdést tette fel majd válaszolta meg Ivan Krasztev bolgár politológus, korrupciókutató. (444, NYT)

Elkezdődött az egri bundaügy tárgyalása – a 24 vádlottat és egy titokzatos ázsiai férfit 13 meccs manipulálásával vádolják. (HVG)

Egy korábbi kijelenése miatt különösen kellemetlen a máltai miniszterelnök számára, hogy az egyik minisztere és kabinetfőnöke is érintett a panamai botrányban. (Malta Today)

10 ezer „szellemmunkást” találtak a közszférában a korrupcióellenes küzdelem részeként Tanzániában. Ezzel havi 2 millió dollárt (hozzávetőleg 550 millió forintot) takarítanak meg. (BBC)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás