Hírek

Ha nappal ellenőrzöd a közvilágítást, minden rendben lesz

Ezekről ne maradj le!

Több milliárd forint tűnt el az Eclipse-ügyben, de felelős még nincs (Átlátszó)
Ha mindent rendben szeretnél találni, nappal ellenőrizd a közúti lámpákat! (Index)
Eddig is védte a törvény az állami cégek üzleti titkait (Így írnánk mi, MNO)

 

banner2_mozgo_2

 

Ha van 3 perced:

Több milliárd forint tűnt el az Eclipse-ügyben, de felelős még nincs
A gépjárművek kötelező eredetiségvizsgálatának informatikai rendszerét kiépítő Eclipse 2007 és 2009 között 8,1 milliárd forint értékben nyert hirdetmény nélküli tendereken, majd az is kiderült, hogy több milliárd forintnyi adót csaltak el. A cégnél feltűnt a belügyminiszter több korábbi kollégája és a lánya is. Az ottani  pénzmozgásokról és megfenyegetéséről részletesen írt a hatóságoknak levelében az azóta eltűnt focista, Katzenbach Imre. Egyelőre azonban nincs bűntetőjogi felelős. (Átlátszó)

Ha mindent rendben szeretnél találni, nappal ellenőrizd a közúti lámpákat!
A dunaújvárosi közvilágítást nagyrészt uniós támogatásból korszerűsítették, de annyira mutyigyanús az ügy, hogy nyomoz miatta a NAV és az Európai Csalás Elleni Hivatal is. A Fejlesztési Minisztérium az átadás után végzett ellenőrzést, de csak nappal. Azt, hogy a megvilágítás szintje rendben volt, egyszerűen bemondásos alapon elhitték. Valószínű, hogy már a pályázat kiírásában meghamisították az adatokat. (Index)

Eddig is védte a törvény az állami cégek üzleti titkait
Jogos, hogy a versenypiacon is tevékenykedő állami cégeknek bizonyos információk kiadása üzleti hátránnyal járhat. Csakhogy a törvény eddig is lehetővé tette, hogy ezekben az esetekben a bíróságon bizonyítsák, félelmeik valósak. Arról egyébként nem készült semmilyen felmérés, hogy mekkora üzleti kárt okozhattak ezeknek a cégeknek az adatigénylések. A nyilvánosságot korlátozó törvényjavaslat a NAIH elnöke szerint alkotmányellenes lehet. (Így írnánk mi, MNO)

Közgazdászok szerint a korrupció miatt kockázatos lenne a budapesti olimpia
A Bloomberg elemzése szerint a hatalmas korrupciós kockázatok miatt rosszak az esélyeink az olimpia rendezési jogának elnyerésére. Eleve irreálisan kis összeggel számol a pályázatunk, ráadásul egy ilyen kaliberű rendezvény esetében mindig rengeteg a többletköltség, ami aztán persze az adófizetőket terheli. Azt is megjegyzi a cikk, hogy már a vizes vébé költségei is háromszorosára nőttek a tervezetthez képest. (Bloomberg, Napi)

Talán lesznek következményei a Panama-iratok kiszivárogtatásának
A héten nyilvánossá váltak a Panama-iratok. A botrány közben akkora lett a nemzetközi nyomás, hogy öt adóparadicsomként számon tartott ország, köztük Panama is, úgy döntött, hogy alávetik magukat az OECD adóügyi információmegosztási elveinek, vagyis kiadnak információkat a náluk bejegyzett cégekről. Az Európai Parlament pedig 65 fős vizsgálóbizottságot állít fel. (MNO,HVG)


Ha van még két perced:

Az Átlátszó működési költségeit tavaly 50%-ban az olvasók fedezték. Ajánld fel nekünk az szja 1%-odat, amivel az anyagi segítség mellett legitimációt is adsz a projektnek. (Átlátszó)

Még csak most fog befejeződni a Sóstói stadion bontása, máris másfélszeresére nőtt a fejlesztés állami támogatása. Lassan az is kiderül ki építheti a Garancsi tulajdonában lévő Videoton stadionját. (Átlátszó)

Harmadjára nyer konzorciumban a kormány-kedvenc West Bau és Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége. Dunakeszin építhetnek iskolát majdnem 3 milliárdért. (Átlátszó)

Új céget alapított Mészáros két vállalkozása, Alcsúti Szálloda Project néven. A környéken nemrég vásárolt meg egy műemléki épületet a felcsúti focialapítvány, amit  jelentős adókedvezménnyel újíthatnak majd fel. (HVG)

Nyilvánossá vált a KEHI jelentése a Hortobágyi Nemzeti Park legelőinek kiosztásáról szóló pályázatokról. A kérdés, hogy ha nyilvánvaló szabálytalanságokat tártak fel, miért nem tettek feljelentést? (444)

A színésznő és ENSZ-nagykövet Emma Watson neve is felbukkan a Panama-iratokban. Szóvívője szerit nem adóelkerülésre, hanem magánszférája védelmében alapított offshore céget. (444)

Habony ingyenes hetilapjából, a Lokálból napilap lesz. A Simicska-érdekeltségű Metropollal versenyezhet majd, amivel a BKK  egyébként  nem hosszabította meg a terjesztési szerződést. (Kreatív)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás