Hírek

Ki kicsoda a leggazdagabb magyarokról szóló kiadványból kitépett lapon?

Ezekről ne maradj le!

Orbán felcsúti barátja megháromszorozta a vagyonát egy év alatt (HVG, 444, 444)
Újabb Matolcsy-rokon MNB-s pénzközelben (Átlátszó)
Megszólalt a Panama-iratok kiszivárogtatója (Index, OCCRP)

Ha van 3 perced:

Orbán felcsúti barátja megháromszorozta a vagyonát egy év alatt
A nemzet legsikeresebb gázszerelője, Mészáros Lőrinc egy év alatt 15,4 milliárd forinttal növelte a vagyonát, amivel a 31. leggazdagabb magyarnak számít a Napi.hu idei, a 100 leggazdagabb magyart felsoroló listája szerint. A listavezető továbbra is Csányi Sándor, és Demján Sándor is őrzi a helyét a dobogón. További érdekességek a  listáról: minden hetedik a kormányhoz kötődik, és rejtélyes módon egy lapot kitéptek 16 ezer példányból. (HVG, 444, 444)

Újabb Matolcsy-rokon MNB-s pénzközelben
Nagyságrendet, 400 millió forintra ugrott 2014-ről tavalyra a részben jegybanki Pénziránytű Alapítvány MNB-s támogatása. Az alapítvány egyik támogatott projektje az iskolásoknak pénzügyi oktatást végző Bankvelem program, amelyet Matolcsy Miklós cége szervez. Ő szintén távoli rokona a jegybankelnök Matolcsy Györgynek. (Átlátszó)

Újabb adag érdekes dokumentumot tettek közzé
Mostantól megtekinthetők az alapítványok felügyelőbizottsági illetve kuratóriumi üléseinek jegyzőkönyvei. A dolog szépséghibája, hogy az iratokban a nevek többsége ki van takarva. Az ügyészség szerint egyébként nincs semmi nyomoznivaló az ügyben, pedig az is kiderült, hogy több ezer példányt vásárolt Matolcsy György a saját könyvéből. Török Gábor szerint pedig üzleti-hatalmi versengés áll a botrány hátterében. Volt azért üzlet, amibe ezek az alapítványok sem mentek bele. (Index, NOL, 444, Index, Mancs)

Megszólalt a Panama-iratok kiszivárogtatója
Felajánlotta a birtokában lévő dokumentumokat a kormányoknak a Panama-papírok anonim kiszivárogtatója. A John Doe álnevet használó ismeretlen a német Süddeutsche Zeitung és az offshore-anyagokat feldolgozó újságíró konzorcium weboldalán közzétett közleményében azt írta, hogy nagyobb forrásvédelemre volna szükség, ebben is kérte a kormányok segítségét. Kész együttműködni a hatóságokkal, hogy segítse az ügyben indult eljárásokat. (OCCRP, Index, Panama Papers, Guardian)

Ha van még két perced:

Még titkosabbak lesznek a magyar filmek nézettségi adatai: nehéz lesz megtudni, hogy egy állami támogatásból készült magyar filmre hányan váltottak jegyet a magyar mozikban. (444)

Kerítés a határon, épülő stadionok, tüntetés a Hősök terén, oligarchák nagyra nőtt birtokai, taxisblokád, lebontásra ítélt szegénynegyed. Kisfilm a civil drónok hasznáról. (Átlátszó)

Pusztaottlaka irgalmatlan mennyiségű állami támogatást nyert az elmúlt években. A nyertes szervezetek tagjai rokoni és más szálon is kötődnek a fideszes Simonka Györgyhöz. (Mancs)

Megjelentek a Miniszterelnöki Kabinetiroda első negyedéves szerződései: Rogán szomszédjának a cégei is szerződtek Rogán minisztériumával. (444)

Újabb tendert nyert az utóbbi évek két sikeres építőipari vállalkozása. A West Bau és a ZÁÉV újítja fel 1 milliárdért a fertődi Esterházy-kastélyt. (Átlátszó)

Az RMDSZ-vezetés egyik fontos érve a közpénzből kapott támogatás elköltését firtató kérdésekre az, hogy a román hatóságok állandóan ellenőrzik a szervezetet. Kérdés, igaz-e? (Átlátszó Erdély)

Az állami tulajdonú ATEV Zrt. a NAIH felszólítása ellenére is titkolja szerződéseit. Az egyik indok: az ORFK nyomozást folytat náluk hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt. (Átlátszó)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás