Hírek

Miért lakik ennyi magyar egy festői svájci kisvárosban?

Ezekről ne maradj le!

Matolcsy-forintok mennek az unokatestvér érdekeltségéhez (444)
Miért lakik ennyi magyar ebben a festői svájci kisvárosban? (VG)
Idén is milliárdokat költenek el a határzárra, verseny nélkül (Átlátszó)
banner2_mozgo_2
Ha van 3 perced:

Matolcsy-forintok mennek az unokatestvér érdekeltségéhez
Érdekes összefüggés látszik kirajzolódni a jegybankelnök unokatestve, Szemerey Tamás érdekeltségébe tartozó  banknál. A Növekedési Hitel Bank főleg Szemereyhez kötődő cégeket, rokonokat és egy jól behatárolható üzleti kört finanszírozott eddig, miközben a hitelek forrása az MNB támogatott Növekedési Hitelprogramja, és a Pallas alapítványok betétjei. (444)

Ésszerűtlen befektetéseket is vizsgált az MNB felügyelőbizottsága
A Magyar Nemzeti Bank jobbikos felügyelőbizottsági tagja szerint Matolcsy optimista volt és eszébe sem jutott, hogy a társadalmi felelősségvállalás program vizsgálata nem őt fogja igazolni. Nyikos László leszavazott és egyelőre nem nyilvános jelentésében az ingatlanvásárlások felfüggesztését kérte, amíg az Országgyűlés gazdasági bizottsága át nem tekinti az MNB-s ügyleteket. (Átlátszó)

Panama-iratok: előkerül Csányi, Spéder, Gattyán és még Matolcsy unokatestvére is
Magyarország leggazdagabb emberei közül többen is szerepelnek a Panama-iratokként ismertté vált offshore-dokumentumokban. Az iratokban feltűnik Csányi Sándor bankvezér, a szintén bankár Spéder Zoltán, Gattyán György internetmilliárdos és Kovács Gábor műgyűjtő is. Volt offshore-kötődése Matolcsy György egyik unokatestvérének, Szemerey Tamás üzletembernek is, aki az MNB-alapítványok körül kirobbant botrányban is érintett. (Direkt36)

Miért lakik ennyi magyar ebben a festői svájci kisvárosban?
Vegyes és érdekes magyar társaságnak van lakcíme egy apró, turista- és cégbarát svájci kisvárosban, Appenzellben. Itt van a lakcíme többek között: Csányi Sándor fiának, Zsuga Jánosnak, aki a Molhoz tartozó FGSZ Földgázszállító vezetőjének és Erős János volt MFB-vezetőnek is. Persze nem ott laknak, a kulcsszó Svájc és a sok pénz. (VG)

Használhatatlan lett a 28 milliárdos beszerzés
Az eredeti formájában működésképtelen lenne a 28 milliárd forintért vásárolt elektronikus jegyrendszer. Így várhatóan módosítják a német céggel kötött szerződést. Az ok: a főváros közlekedésszervező cége kifelejtette a 2014-ben kiírt tenderből a központi hardver- és szoftverrendszerek, tranzakciós rendszerek összekapcsolását a saját hálózatával – pontosabban a BKK saját maga kívánta megoldani a rendszer-integrációt. Azóta kiderült, hogy ez nem megy. (NOL)

Idén is milliárdokat költenek el  a határzárra, verseny nélkül
Nem merült ki a tavalyi, határzár építésére fordítható keret a HM EI Zrt-nél az Átlátszó tudomása szerint, de a közbeszerzési értesítő alapján további mintegy 1,7 milliárd forintot, sőt ha szükséges, annak a dupláját, költheti erre. A zrt., amely a Honvédelmi Minisztérium cége, ugyanúgy, mint tavaly, hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás révén nyerte el a munkát. (Átlátszó)

Ha van még két perced:

Elismerte Orbán “kötélbarátjának” cége, hogy katariakat vonnak be a kopaszi-gáti lakópark fejlesztésébe. Ez az a lakópark projekt, amit az állami Eximbank 16 milliárd forinttal hitelez. (444)

Száztíz milliós pályafelújítással kezdődik az 1,4 milliárdos paksi stadionépítés. 2017 őszére 4500 fős, nemzetközi meccsekre is alkalmas otthona lesz a Paksnak. (Átlátszó)

Naná, hogy nem hallgatja ki a Quaestor-vezér titkárát az ügyészség. Érdemes felidézni, hogy a Quaestor ügy kirobbanásakor a Blikk megírta: Polt lánya a Quaestor-vezér titkárának barátnője. (444)

A vádiratban az sincs benne, hogy ki mit csinált – mondja Fazekas Tamás, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje, aki szerint a magyar menekültügyi rendszert már szinte teljesen szétrohasztották. (Átlátszó)

Jövő héttől csökkentett üzemmódra vált az MNB botrányban elhíresült VS.hu. Fenntartják ugyan a hírszolgáltatást, de nagyobb riportok már nem lesznek a portálon. (NOL)

23 cikkben népszerűsítette a Liget-projektet a Gerilla Press Kft. 1,8 millió forintért. Az átlagosan 75 ezer forintba kerülő bejegyzések között némelyik cikk pedig vélhetően szó szerinti átvétele egy-egy MTI-hírnek. (Átlátszó)

Hiába ígérte a francia kormány többször is, hogy javít a rendszeren, az ország fejlesztési költései továbbra is a legátláthatatlanabbak a fejlett országokkal való összehasonlításban. (Guardian)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás