Hírek

Ez a négy bank kaszálta a legnagyobbat a Matolcsy-mutyival

Ezekről ne maradj le!

MSZP-közelből vásároltak méregdrága szőnyegeket Matolcsyék (Átlátszó)
Matolcsy az egyik jegybanki alapítvány éléről osztogatott milliárdokat (NOL)
Négy magyar bank is nagyot kaszált Matolcsyék mutyijával (Portfolio)

banner2_mozgo_2

 

Ha van 3 perced:

MSZP-közelből vásároltak méregdrága szőnyegeket Matolcsyék
Akar László még a Horn-kormány idején volt a pénzügyminisztérium politikai államtitkára. 2002-től pedig öt évig tagja volt a jegybank felügyelőbizottságának. A volt politikus 1993 óta tulajdonosa annak a vállalkozásnak, amely négyzetméterenként több százezer forintért készített kézzel szőtt szőnyegeket az MNB alapítványának. (Átlátszó)

Matolcsy az egyik jegybanki alapítvány éléről osztogatott milliárdokat
Megdőlni látszik az a sokat hangoztatott kormánypárti érv, miszerint a jegybank alapítványai az MNB vezetőitől függetlenül hozták meg döntéseiket. A kiperelt dokumentumokból ugyanis kiderült, hogy az egyik alapítvány kuratóriumát Matolcsy megosztva vezette – és osztogatott onnan milliárdokat. De Kósa Lajos nem ítéli el Matolcsyt, mert szerinte sok a hazugság az ügyben. (NOL, Index)

Négy magyar bank is nagyot kaszált Matolcsyék mutyijával
A Magyar Államkicstár helyett, ahol nem ez nem járt volna költségekkel, magánbankoktól vettek állampapírokat a jegybank alapítványai. Majdnem 200 milliárd forintot tartanak ilyen papírokban ezek a homályos  alapítványok. A bankok között ráadásul olyan is akad, amely Matolcsy György unokatestvérének érdekeltségébe tartozik. (Portfolio, 444, Vastagbőr)

Eldőlni látszik az MNB-s botrányban megroggyant VS.hu sorsa
Egy ideig még életben tartanák a VS.hu-t, később viszont az Origo részeként maradna fent a név. A jegybanki botrányba belekeveredett hírportál vezetői pozícióiba az Origótól érkezhetnek. Az értesülések szerint „magazinosabb” tartalom előállítására kapnak megbízást a tulajdonosoktól. (HVG)

A balekok tarják el a potyautasokat – egészségügyi helyzetkép
Ha tényleg százmilliárdok hiányoznak a magyar egészségügyből, kinek kellene ezt évente befizetnie a kasszába? Honnan és hogyan lehetne a szükséges új befizetőket megtalálni? Hogyan oldható meg a köz- és magángyógyászati szolgáltatások párhuzamos finanszírozása? Újabb helyzetkép az egészségügy helyzetéről. (Index)

Ha van még két perced:

Második fődíjat kapott a KiMitTud közadatigénylő oldal a SozialMarie 2016 díjazottjai között. A pénzbeli elismerésen túl a SozialMarie nyilvánosságot biztosít a társadalmi innovációknak. (Átlátszó)

Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került az egerszalóki hotel is, közben a felcsúti oligarcha tagadja, hogy a múlt heti találkozónak bármi köze lett volna a földárverésekhez. (444, NOL. 24)

Úgy kellett már mint egy falat kenyér: itt az MVM új arculat, tessék benne gyönyörködni! (444)

Közmédia helyett kormánymédia van Magyarországon – ezt mondja az MTI egykori brüsszeli tudósítója, akit kirúgtak azután, hogy nem egyeztette a miniszterelnöknek szánt kérdéseit. (Eurológus)

Nincs megállás: újabb csaknem 9 milliárd forint a 2017-es budapesti vizes világbajnokságra. (NOL)

Tizenhét milliárdból épül titkosszolgálati szuperszékház a Fehérvári úton. (444)

Átvilágítja a rendőrség azt a cégláncolatot, amelynek része volt a négy hónapja nyomtalanul eltűnt Sápi Attila zuglói MSZP-s önkormányzati képviselő cége is. (MNO)

Tízmilliárdokat költünk állami pénzből új stadionokra, de népes nézőseregnek egyelőre nyoma sincs, sőt a trendek sem kedvezőek. (444)

Kiesett Orbán csapata? Sebaj, feljuthatna helyette Sesztáké (ők úgy néz ki, nem vállalják) vagy Tállaié! Körkép a hazai “klub-futballról” a szezon végéhez közeledve. (Vastagbőr, 444, Bors)

RMDSZ-beszámolók: hányszor kerülik meg a Földet kampányévben? – a cikksorozat második része. (Átlátszó Erdély)

A brit EU-ellenes párt vezére napi 15 ezer fontért bérelt testőröket, amit most az EU-val akar kifizettetni. (444)

Éhezők viadala: az azeri független média az összeomlás szélén (Global Voices)

Újabb dokumentum-szivárgás: ezúttal az EU és az Egyesült Államok közötti gazdasági társulás tervezete került részben nyilvánosságra. (Greenpeace)

A Trump márkanév (áttételesen a leendő amerikai elnökjelölt) és Panama szövevényes kapcsolata. (McClatchyDC)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás