Hírek

Most kiderült, mit keresett Matolcsy unokatesója Felcsúton

Ezekről ne maradj le!

Pofátlanul érvelnek a védhetetlen mellett az MNB körül. De sikerül? (Átlátszó)
Matolcsy unokatestvére is felbukkan Felcsút környékén (Index)
Egy kávé az államtitkárral és Mészáros földügyei megoldódnak (Átlátszó)

banner2_mozgo_2
Ha van 3 perced:

Pofátlanul érvelnek a védhetetlen mellett az MNB körül. De sikerül?  
Csak most borult az MNB-s bili, de már a hat alapítvány létrehozásához és felhizlalásához is szükség volt a kormánytöbbség csendes asszisztálására. A hatályos törvények sok mindenben kedveznek a jegybanknak. Az alapítványok elmagyarázták miért nem kell kiadniuk a támogatott magánszemélyek nevét, sőt egy kuratóriumi tag kitart amellett, hogy nem közpénzről van szó, szerinte az AB hátba döfte Matolcsyt. (Átlátszó,HVG,444)

Matolcsy unokatestvére is felbukkan Felcsút környékén
A Fejér megyében hatalmas egybefüggő területeket felvásárló családok – Mészárosék, Flierék, Orbánék és Tiborczék – mellett ott van Matolcsy unokatestvére Szemerey Tamás telke is a göbölpusztai csokigyár területén. Az ebben a telekben érdekelt cégek egy része üzletelt az MNB alapítványokkal. Szemerey felesége egyébként az egyik alapítvány igazgatója. (Index)

Egy kávé az államtitkárral és Mészáros földügyei megoldódnak
Májusban indul a földárverések harmadik hulláma, ezeken olyan földeket is eladtak volna, amiket Mészáros Lőrinc cége bérel az államtól. A felcsúti polgármester és családja lassan már nem vehet több földet, mert elérik az egy személyre vonatkozó határértéket. De nem kell aggódniuk, miután Mészáros a földügyekért felelős államtitkárral kávézott, az NFA visszavont néhány árverési hirdetményt. (Átlátszó)

Mészáros is beszállt a vasútfelújításba a Balatonnál
Vasútépítésben is jól megy a felcsúti oligarchának. A dél-balatoni vasútvonal felújításába szállt be három éve vásárolt cégével, a kormányokon átívelő építőpari kedvenc Swietelsky és a Híd csoporthoz tartozó két céggel konzorciumban. A költségek meg is ugrottak, egy kormányhatározatban az eredeti összeghez hozzácsaptak még 26,6 milliárd forintnyi támogatást. (Átlátszó)

Semmiből jött cégek is gazdagodtak az MNB alapítványokból
Heiszler Zoltán grafikus és lakberendező rengeteg vállalkozást próbált beindítani, többnyire sikertelenül. Aztán jöttek az MNB alapítványok és segítségükkel felvirágzott a három éve alapított cége. Több száz milliós munkát kaptak tőlük versenyeztetés nélkül. Ők készítették például az alapítványok honlapjait. Közbeszerzésen csak nemrég kapták első megbízásukat. (Átlátszó)

Ha van még két perced:

Az alaposan kivizsgált norvégos civilek, köztük az Átlátszó is, közös nyílt levélben kérik a Kehi elnökét, hogy kezdjék el vizsgálni  az MNB alapítványok költéseit. (Átlátszó)

Az MNB alapítványok azzal támogatják a hazai kézműipart, hogy 280 ezer forintos áron vásároltak kézi csomózású szőnyegeket. Ezek valóban értékes darabok, de hol lehetnek? (Index)

Joób Sándor távozott a VS-től, miután kiderült, hogy az MNB alapítványok több mint félmilliárdot juttattak a kiadónak. Szeretné visszaállítani fizetésének közpénz jellegét: felajánlotta az Átlátszónak. (Átlátszó, Átlátszó)

Galambos Lajos maffiatörténetben érezte magát, amikor a rendőrök kimentek a házukhoz. A Nemzeti Védelmi Szolgálat emberei a börtönben megpróbálták volt védője ellen fordítani. (Átlászó)

György Bence az Origo új főszerkesztője, a New Wave tartalomért felelős igazgatója nem tartja magát kompetensnek abban, hogy megítélje az MNB támogatások ügyét. (444)

A Széktói stadion korszerűsítését még a választások előtt ígérték meg, most úgy tűnik, az egészből nem lesz semmi. Viszont tavaly kifizettek 65 milliót egy cégnek tervezésre és a közbeszerzések lebonyolítására. (BAON)

A monori önkormányzat 100 millióért adott el egy üres telket egy offshore cégnek. Nemrég 58 millióval drágábban vásárolták vissza. (444)

A jó politikai kapcsolatokkal bíró műsorvezető Hajdú Péter korábban erősen ellenezte, hogy törökbálinti lakása közelében lakópark épüljön, de aztán beszállt az ingatlanbizniszbe. (444)

Négy összesen 7,5 millió forintos értékű festményt kölcsönzött a Nemzeti Galéria a Gellért Hotelnek bő 20 éven át ingyen. Amikor már kértek volna bérleti díjat a szerződést inkább felbontották. (Átlátszó)

Az V. kerületi jegyző korábban, még a Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójaként nyert el félmillió forintot napkollektorra, egy olyan épülethez aminek még teteje sincs. (444)

Korábban kiderült, hogy a turai kastély megvásárlása mögött Tiborcz István sejlik fel, a helyiek most Orbán apját látták a környéken. (444)

A Magyar Idők három napja Medgyessy tanácsadó cégével foglalkozik a címlapon az MNB nagyságrendekkel durvább ügye helyett, így tesz a közmédia is, bár ott majdnem elszólták magukat. (Vastagbőr, 444)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás