Hírek

A korrupt kórházi közbeszerzések az egészségre is károsak

Ezekről ne maradj le!

Ingyen kölcsönöz a Galériától 39 millió forintos értékben képeket a Bóly Zrt. (Átlátszó)
Kamudoktorikat osztó intézet is kapott az MNB-pénzekből (Index, 444)
Autó- és ingatlanvásárlásokra költik az erdélyi magyarok pénzét (Átlátszó Erdély)

 

banner2_mozgo_2
Ha van 3 perced:

Ingyen kölcsönöz a Galériától 39 millió forintos értékben képeket a Bóly Zrt.

A Magyar Nemzeti Galériától többek közt a Csányi Sándorhoz köthető Bóly Mezőgazdasági Zrt. kölcsönöz képeket. 2007 és 2010 közt 34 festményt adott kölcsön a Galéria teljesen ingyen a Bóly Zrt.-nek „szobadíszítés” céljából, melyeknek összértéke 39,9 millió forint. Ma már csak 32 képet kölcsönöznek, melyekért 2010 óta díjat is fizetnek – havi 2117 forintot. (Átlátszó)

Autó- és ingatlanvásárlásokra költik az erdélyi magyarok pénzét
Az RMDSZ a román kormánytól kapott támogatás kezelését a Communitas Alapítványra bízta. Az Átlátszó Erdély közérdekűadat-igényléssel próbált utánajárni, mire megy el az évi 4-4,5 millió eurós támogatást. Mint kiderült, az erdélyi magyar kisebbségnek szánt támogatást székházak fenntartására, ingatlanvásárlásra, felső-középkategóriás autók vásárlására és személyi kiadásokra költik. (Átlátszó Erdély)

Kamudoktorikat osztó intézet is kapott az MNB-pénzekből
Az idén januárban bejegyzett John Henry Newman Felsőoktatási Képzési Központ 27 millió forintot kapott MNB-alapítványoktól. Az intézet tulajdonosa Kertész-Bakos Ferenc, aki korábban politikusok kamudiploma-botrányairól híresült el. Az intézet oktatási koncepciója pedig keresztény fundemantalizmuson, feminizmusellenességen és a világ elfajzottsága elleni küzdelmen alapszik.  (Index, 444)

Vár, stadion, lovarda – erről szól a törvénysértő jövő évi költségvetés
A jövő évi költségvetés nem felel meg a stabilitási törvény egyik költségvetési szabályának, vagyis törvénysértő. A kormány várba költöztetésére majdnem 50 milliárd forintot, a paksi atomerőmű-fejlesztésre 100 milliárdot, sportlétesítmények építésére pedig több mint 220 milliárd forintot tervez költeni a kormány 2017-ben. (Portfolio, 444)

Négymilliárdot fizetett az NGM haveroknak, miközben uniós pénzeket buktak el
Lepsényi István tavaly lett a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, előtte a MABI Bus Kft. felügyelőbizottságának tagja lett, mely most 4 milliárd forintos pályázatot nyert meg elektromos midibuszok gyártására. Az ügy érdekessége, hogy hasonló tendert már korábban is írt ki a BKK, melynek nyertese a Siemens-Rampini lett, azonban az üzletből végül nem lett semmi, pedig uniós támogatást is kaphattak volna. (444, 168 Óra)

Ha van még két perced:

Matolcsy unokatestvére mégsem áll olyan távol a New Wave Productiontől: Szemerey cége fizette a cégeljárás költségét. Az sem ritka, hogy a kiadó tulajdonosával és ügyvezetőjével együtt utazik külföldre. (NOL)

A katari emír családjával közösen építkezik a Kopaszi-gáton Garancsi István, kerékpáros turizmusért felelős kormányzati megbízott és a Videoton tulajdonosa. (444, Figyelő)

Protekcionista törvénykezés miatt kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság Magyarország ellen. (Index)

A református egyház fogja megkapni a Károlyi-Csekonics palotaegyüttest, melyet a Miniszterelnökség 303 millió forintból tervez felújítani. (Átlátszó)

Újabb quaestoros minibefektetések: Tarsoly gyerekkori barátja pénzt kapott a 3D-s Macskafogó és egy amerikai-orosz koprodukció elkészítésére is. (Átlátszó)

Hadházy szerint a korrupt kórházi közbeszerzések a dolgozók egészségét veszélyeztetik, melyek során a gépeket akár 100 százalékkal is túlárazhatják. (Index)

Orbán akkor is ad, ha nem kell – újabb sportcentrumot ígért Tatabányának a kormányfő annak ellenére, hogy van már ott egy. (444)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás