Hírek

Így csorgattak csókosoknak százmilliókat a Matolcsy-közeli alapítványok

Ezekről ne maradj le!

Így csorgattak csókosoknak százmilliókat a Matolcsy-közeli alapítványok (Átlátszó, VS, HVG, Index)
Százmilliárdokból lett Magyarországból stadionország Orbán alatt (Átlátszó)
Öt képviselő családja is nyert a napkollektor-pályázaton (Blikk)

 

banner2_mozgo_2

 

Ha van 3 perced:

Így csorgattak csókosoknak százmilliókat a Matolcsy-közeli alapítványok
Valóságos kis külön büdzsét menedzseltek a Matolcsy-közeli jegybanki alapítványok, amelyek százmilliókat csorgattak csókosoknak és erdélyi szervezeteknek, többek között az is kiderült, hogy a VS nevű portál a támogatások nélkül aligha működött volna. A VS újságírói közleményt adtak ki, hogy erről mit sem tudtak, ami persze nehezen hihető. A listán ezen kívül is rengeteg további érdekesség vár felfedezésre, például az, hogy öt jegybanki alapítvány is megvette ugyanazt a jelentést Matolcsy unokatestvére cégétől. (Átlátszó, VS, HVG, Index, 444, Kreativ, HVG)

Százmilliárdokból lett Magyarországból stadionország Orbán alatt
A miniszterelnök nemrég adta át az egyébként tavaly nyáron elkészült szolnoki stadiont. A szolnoki a hetedik befejezett projekt a 2010 óta futó stadionépítések sorában. A stadionláz teljes költsége valóban százmilliárdokban mérhető, az elkészült létesítményekre eddig összesen 42,11 milliárd forint ment el, ebből 40,2 milliárd forint közpénz. (Átlátszó)

Nem kérhet tízmilliókat senki közérdekű adatokért
Az adatvédelmi biztos szerint sem lehet jelenleg Magyarországon pénzt kérni közérdekű adatokért. Legfeljebb az adathordozók költségét (papír, DVD-lemez, stb.) háríthatják át a kérelmezőre, de azt is csak az áfa nélkül, és ez se következik egyértelműen a mostani szabályozásból. Fontos állásfoglalás azután, hogy a  Magyar Posta 70 millió forintért hajlandó csak kiadni azokat a szerződéseket, amelyeket egy szocialista képviselő közérdekű adatigényléssel kért az állami cégtől. (444)

Öt képviselő családja is nyert a napkollektor-pályázaton
Öt kormánypárti képviselő is van, akiknek a felesége nyert a kormány napkollektor-pályázatán. Az egyik azt mondta: „akkor lett volna probléma, ha a felesége azért nem nyerhetett volna, mert képviselő házastársa”, és csak „a meleg vízen akartak spórolni”. Közben kiderült: előbb milliárdos támogatást vett fel az uniótól és a magyar államtól, aztán felszámolás alá került egy magyar tulajdonú, napelemeket gyártó kft, amely beszállítóinak több százmillióval tartozik. (HVG, Blikk)

Ha van még két perced:

Az állami földek eladása ellen népszavazási kezdeményezés indult. Itt van minden, amit a népszavazási kezdeményezésről tudni kell. (Átlátszó)

Az oligarchabarát Nyerges Zsolt elmondta, miért került kórházba Simicska. Azt elismerte, hogy rohammentő vitte kórházba a Fidesz egykori pénztárosát, de szerinte nincs nagy baj. (Index, 444)

Az EU legkorruptabb országai közé tartozik Magyarország, a kormányzati döntések átláthatatlanok, a demokratikus hatalommegosztás megszűnt – mondja a TI a Hír TV-ben. (Hír TV)

Orbán kisvasútja ellen már tiltakozni sem lehet. Etyeken aláírásokat gyűjtöttek Orbán kisvasútja ellen, de leszóltak fentről: nehogy má’! (Mancs, 444)

A Miniszterelnökségnek dukál, hogy erkélyről élvezze a városi panorámát, azonban a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal egykori vezetője szerint nem szabályos a beruházás. (HVG)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás