Hírek

Egy régi ismerős: Erős „Johnny”-t vizsgálják az offshore botrányban

Ezekről ne maradj le!

Zugbankártól vettek festményeket Matolcsyék (Átlátszó)
Elszórták a pénzt az MTA-nál, most meghúzzák a nadrágszíjat (NOL)
Egy régi ismerős: Erős “Johnny”-t vizsgálják az offshore botrányban  (24, Napi)

 

banner2_mozgo_2
Ha van 3 perced:

Zugbankártól vettek festményeket Matolcsyék
Ősszel az MNB egyik alapítványa vásárolt 34 Kovásznai festményt. Az eladó a Matolcsy család régi barátja, Komlós János, aki sokszínű karriert futott be. Korábban privatizációs tanácsadó cégben volt üzletrésze, később ingatlanberuházásban utazott. Utóbbival felsült: a beruházások egy része meghiúsult, de Esztergomban például nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt emeltek vádat ellene. (Átlátszó)

Elszórták a pénzt az MTA-nál, most mehúzzák a nadrágszíjat
Tavaly derült ki, hogy hiányzik 850 millió forint az MTA Természettudományi kutatóközpontjából. Most zárult le az átvilágítás, amelyre független szakértőket kértek fel. A jelentés szerint nem volt tudatos csalás, csak éppen rosszul költöttek. A felelősök keresése azonban csak most kezdődik. Már évek óta eltussolhatták a hiányt az MTA vezetése felé, a volt főigazgatót mégis felterjesztették levelező tagságra.(NOL)

Kész katyvasz a Questor-ügy vádirata
Visszadobta a Fővárosi Törvényszék a Questor-ügy vádiratát, mert az adathordozón átadott 104 fájl közt olyan privát adatok voltak, amelyeknek semmi közük nem volt az ügyhöz, így sérti a vádlottak tisztességes eljáráshoz való jogát.. Az iratot összeállító Fővárosi Főügyészség ráadásul nem jelezte, melyik bizonyíték melyik vádat támasztaná alá. Ettől még a vád törvényes, 60 napig pótolhatják a hiányosságokat. (Átlátszó)

A volt MFB vezért vizsgálják offshore-ügyben, mást nem
Az Országggyűlés gazdasági bizottsága meghallgatásra hívta be Erős János, volt MFB vezért, akit a bankszakmában csak  „Johnny”-ként emlegettek. A Panama-botrányban derült ki, hogy mialatt az állami tulajdonú bankot vezette, offshore cégein keresztül osztrák befektetési alapokkal üzletelt. Egyelőre nem alakul albizottság az offshore ügyek vizsgálatára, sőt a többi lehetséges érintettet sem kezdik vizsgálni. Matolcsy azt mondja, sem neki, sem családjának nincs offshore érdekeltsége. (24, Napi)


Ha van még két perced:

Felfelé visz az út a centrális erőtér építőinek, a Századvéges elitnek. A kuratórium elnöke most lett a Corvinus rektora, a helyettesből pedig londoni nagykövet lehet. (Index)

Nem nézhet meg tömegesen Felcsút környéki földtulajdoni lapokat a Direkt36, mert a hivatall félti a tulajdonosok személyes adatait. Egy hónapja még nem volt bajuk. (Direkt36)

Összesen már 37 000 fiktív tisztviselőre bukkant Nigériában a korrupcióellenes szolgálat. A fantom tisztviselők tehát nem léteznek, de fizetést kapnak. (Origo)

Új botrány az autóiparban: a Mitsubishi beismerte, hogy 625 ezer járműnél csaltak az üzemanyag-fogyasztási adatokkal. (HVG)

Rámozdul a NAV a cégtemetőkre: megpróbálják azonosítani azokat, akik a nagy tartozásokat maguk előtt görgető cégeket segítenek eltüntetni. (HVG)

Nyakóék kiegészítik a választási irodánál történtek miatt tett feljelentésüket: olyan cikkeket csatolnak, amik az ott megjelentek fideszes vezető ismeretségeit tárták fel. (HVG)

Megszavazta a parlament, hogy 500 milliárdos kínai hitelből felújítsák a Budapest-Kelebia vasútvonalat. A Figyelő szerint 2400 év alatt meg is térül a befektetés.(Index)

Az elfogulatlannak számító Figyelőnek kicsi, de annál befolyásosabb az olvasótábora. Most eladják: a VS-t és az Origót kiadó, Matolcsyhoz köthető New Wave lehet a befutó. (444)

Bűnvádi eljárás indult Marosvásárhely polgármestere ellen, akit azzal vádolnak, hogy vesztegetést fogadott el, méghozzá a fia számára olcsón juttatott ingatlan formájában. (MNO)

A román legfőbb ügyészség pénzmosás gyanújával vizsgálódik a volt államelnök ellen. Egy ingatlanügylettel járt gyanúsan jól még a 2000-es évek elején főpolgármesterként. (MNO)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás