Hírek

Tényleg sehol sincsenek a paksi bővítésről szóló Századvég-tanulmányok?

Ezekről ne maradj le!

Tényleg sehol sincsenek a paksi bővítésről szóló Századvég-tanulmányok? (NOL)
Az OLAF is vizsgálta a Miniszterelnökség két tanácsadócégét (Átlátszó)
Mennek a panamás cégek a NAV elé? (NOL)

banner2_mozgo_2

 

Ha van 3 perced:

Tényleg sehol sincsenek a paksi bővítésről szóló Századvég-tanulmányok?
Az Energiaklub konferenciáján derült ki, hogy sohasem készültek el azok a Századvég-tanulmányok, amelyek igazolták volna a paksi bővítés indokoltságát. A kormány 3,5 milliárd forintot költött a tenderek előkészítésére, melyet végül egyetlen ajánlattevőként a Roszatom nyert meg. Az Európai Bizottság szerint a beruházás teljes költsége meghaladja a várható bevételt. (NOL)

Kihallgatták Heim Pétert, de a Századvéget nem vádolják
A Századvéget nem vádolja az ügyészség, de az intézmény elnökét, Heim Pétert tanúként hallgatta meg a bíróság a Bunge-ügyben. A vádlott az amerikai cég lobbistájának állítólag megígérte: kétmilliárd forintért cserébe elintézi a Századvég Zrt.-n és Heim Péteren keresztül, hogy az étolaj áfáját 27-ről 5 százalékra csökkentsék. A Bunge-lobbista szerint a vádlott „csak postás volt”, az ajánlat Heimtől és a Századvégtől származott. (Átlátszó, Index)

Az OLAF is vizsgálta a Miniszterelnökség két tanácsadócégét
Egy hirdetmény nélküli tenderen, egyetlen ajánlattevőként nyert 400 millió forint értékű pályázatot két cég, amelyek a Miniszterelnökségnek dolgoznak, ráadásul a Közbeszerzési Felügyeleti Főosztály munkáját segítik. Közülük az egyik céget az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) is gyanúsítja, azzal, hogy nem megfelelően használták fel a korrupcióellenes pénzeket. (Átlátszó)

Mi lenne ha nem lenne szigorú biztonsági ellenőrzés?
Mintegy kilencven számítástechnikai eszközt, köztük a Fidesz-frakció hét vadonatúj laptopját lopott ki a Parlamentből és a Képviselői Irodaházból a rendőrség gyanúja szerint egy raktáros. Mindezt a legjobban őrzött magyar középületek kameráinak a kereszttüzében, mindenféle biztonsági ellenőrzés nélkül tehette meg a dolgozó. (Átlátszó)

Mennek a panamás cégek a NAV elé?
A Panama-botrány miatt egyre több adóparadicsomnak számító ország csatlakozhat egy olyan banki rendszerhez, amelyben a pénzintézeteknek ki kell adniuk a náluk számlát nyitó cégek adatait és tényleges tulajdonosait is az érintett ország adóhatóságának. Ez számos hazai vállalkozást is érinthet, a cégnyilvántartás szerint csak a Seychelles-szigeteken 1432 magyar cég tulajdonosa bújik meg. Ezek adatai 2017-től a NAV elé kerülhetnek. (NOL)

Ha van még két perced:

Saját szőlőjében dolgoztatott közmunkásokat Csörnyeföld polgármestere, vádat emeltek ellene. (HVG)

Egymilliárdot lapátolt ki Tiborcz eladott cégének új tulajdonosa. Az egymilliárdos osztalék arra utal, hogy az Eliosnak még annál is jobban ment tavaly, mint 2014-ben. (444)

Az MNB alapítványa elállt a pertől, végül kiadják a szerződéseiket a szocialistáknak. Visszavonták a fellebbezésüket. (444)

Kórházi fertőzések tekintetében papíron jobbak vagyunk, mint az EU, az orvosok szerint viszont többen halnak bele ilyenbe, mint autóbalesetbe. (Index)

Telekocsizásnak álcázva hatalmas feketebiznisz épül a magyar munkavállalók Nyugatra utaztatására, az állam mégsem tesz lépéseket. (HVG)

Leisztinger Tamás eladásra készíti fel a szállodáit. A jelek szerint van vevő a Hunguest Hotelsre, de az még titok, hogy kicsoda. (444)

160 milliót is bukhatott az állam, de az állami vagyonkezelő mégis Schmidt Mária kormánybiztos családi cégének adott el áron alul részvényeket. (HVG)

Nyilatkozott a FIFA-botrány három vádlottja hétfőn, szerintük a vesztegetés bevett gyakorlat volt a szövetségen belül. (Guardian)

Tíz cégvezetőből négy hajlandó lenne etikátlan eszközökkel elősegíteni cége pénzügyi terveinek megvalósítását – derül ki az Ernst and Young globális felméréséből. (Index)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás