Hírek

Közérdekből drága: 70 milliót kér a posta közérdekű adatokért

Ezekről ne maradj le!

Kórházi horrorsztorik, avagy ami a boncolási jegyzőkönyvből kimaradt (Átlátszó)
Közérdekből drága: 70 milliót kér a posta közérdekű adatokért (444)
Baj van az EU-s pályázatok körül, százmilliárdok maradhatnak függőben (VG)

Ha van 3 perced:

„A boncolási jegyzőkönyvben szó sem volt fertőzésről” – kórházi horrorsztorik
A történeteiket név nélkül, illetve névvel is vállaló olvasók számolnak be a magyar egészségügyben tapasztalható higiéniás állapotokról. Az esetek kimenetele és a kórházak hozzáállása is meglehetősen eltérő.  Az egészségügyi intézmények hol megállapítják a kórházi fertőzést és feltüntetik a zárójelentésben is, hol eltussolják. (Átlátszó)

Közérdekből drága: 70 milliót kér a posta közérdekű adatokért
Egy szocialista képviselő valósággal rászállt az utóbbi hónapokban a Magyar Postára: számos szerződést és dokumentumokat kért ki az állami intézménytől, sőt egy pert is nyert ellene. A Posta a per után készéggel teljesíti is a kérést – „mindössze” 70 millió forint megfizetése ellenében, amivel az emiatt felmerült pluszköltségeiket fedezné az állami vállalat. (444)

Így tenne keresztbe az EU Mészáros Lőrincnek
Az Európai Bizottság leállíttatná azt a közbeszerzést, amelyet mindössze néhány hete jelentettek be és ami 420 milliárd forintnyi szennyvíz-beruházásról szólt. Sőt, az európai csaláselleni hivatalhoz (OLAF) is érkezett bejelentés az ügyben. A gyanú szerint a megrendeléssel a mélyépítésben mostanában elég sikeres cégeket, többek között a felcsúti polgármester  cégét  akarják kitömni. (Világgazdaság)

Az orvosbárókra megy el a pénz
Sok baja van a magyar egészségügynek – ezek közül az egyik legsúlyosabb a kirívóan alacsony orvosi fizetés, ami a százmilliárdos hálapénzhez-bizniszhez és rendszerszintű anomáliákhoz is vezet. Közben pedig vannak “orvosbárók”, akik még a nyugati kollégáiknál is bőven többet keresnek. (Index)

Kitiltási botrány: kétmilliárdért áfacsökkentés?
Megkezdődött az a per, amely a 2014 végén kirobban kitiltási botrány hátterében állhatott. Akkor NAV-os vezetőkről derült ki, hogy korrupciós vádak miatt kitiltották őket az USA-ból. Most a perben egy férfit vádolnak, aki az ügyészség szerint egy amerikai étolajgyártó vállalat lobbistájának azt ígérte, kétmilliárd forintért áfacsökkentést és stratégiai megállapodást is el tudna intézni. (444)

Ha van még két perced:

Sokszáz millió forinttal tartozik az adóhatóságnak, állami szervezeteknek és állami tulajdonú bankoknak egy fideszes képviselő felszámolás alatt lévő cége. (Blikk)

Költségvetési csalás gyanújával nyomoz az adóhatóság a pécsi Da Vinci-kiállításon történtek miatt. A könyvek és a belépők árának áfája közötti különbséggel trükköztek. (444)

A NAV vezetője nagyon jól meg tudta indokolni, hogy pont a kaszinókba miért nem kell online pénztárgép. (444)

Újabb két, Mészáros Lőrinc és felesége nevén lévő ingatlan bukkant föl. A házak előtt szépen leaszfaltozták az utakat. (Mancs)

A Századvég mindent megtett azért, hogy a Századvég-vezér jól járjon. (HVG)

Moldovában eltörölhetik a politikusok mentelmi jogát. A parlamenti képviselők támogatják a joguk eltörlését célzó kezdeményezést.(444)

Putyin szóvivője négyszer annyi jövedelmet vallott be, mint főnöke. Az orosz elnök hivatalosan három orosz gyártmányú autó, egy utánfutó, egy földbirtok és kisebb lakás tulajdonosa. (Guardian)

Whistleblowerként kellemetlen helyzetbe hozta a jobboldali kormány egyik miniszterét, majd az immár baloldali kormánytól egymillió eurós megbízást kapott egy férfi Máltán. (Times of Malta)

Talán sohasem tudjuk meg, miről egyeztetett Károly herceg a brit kormány minisztereivel – pedig az ottani információs biztos szerint is ki kellett volna adni az adatokat. (Independent)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás