Hírek

Hoppá! Elmúlthatév lett az elmúltnyolcévből

Ezekről ne maradj le!

Ezeken a tanácsadókon fog múlni 420 milliárd forint sorsa (Átlátszó)
Kiperelt iratok: a Századvég oltogatni merészelte a kormányt (VS)
Az államilag lenyúlt rendszer is bűzlik Brüsszelnek (Eurológus)

 

banner2_mozgo_2

 

Ha van 3 perced:

Ezeken a tanácsadókon fog múlni 420 milliárd forint sorsa
Mészárossal és Tiborczcal összefüggésbe hozható, valamint OLAF-vizsgálatban érintett cég is segít majd lebonyolítani a nemrég kontingensben meghirdetett, 420 milliárd forint összértékű közbeszerzéseket. A tanácsadási megbízás 4 évre szól, a keretösszeg 5 milliárd forint, persze ezt is az EU fizeti. A tenderen öt ajánlattevő nyert, akiken keresztül Garancsiig, de akár Tiborczig is el lehet jutni. (Átlátszó)

Kiperelt iratok: a Századvég oltogatni merészelte a kormányt
Fejetlenség, rögtönzés: nem volt hiány bírálatból, amikor a Századvég a kormány szociális intézkedéseit elemezte. Ez derül ki azokból a tanulmányokból, amelyeket a Vs.hu perelt ki a Miniszterelnökségtől, és folyamatosan publikálta. A Századvég kritizálta a munkahelyvédelmi akciótervet, a Kliket, az ócsai devizahiteles lakóparkot, sőt, a rezsicsökkentést is. (VS, HVG)

Elmúltnyolcév! Hat éve nincs gyanúsított Gyurcsányék világkiállítása miatt
Lassan hat éve tart a nyomozás a 2010-es kínai világkiállítás magyar pavilonjának ügyében, de még gyanúsítottig sem jutottak el a hatóságok. A gyanú szerint előre lefutott volt a közbeszerzési eljárás, amelyet egy olyan kft. nyert meg, amely nem felelt meg a kiírási feltételeknek. A cég ügyvezetője  viszont a rendszerváltás előtt a III/I-es csoportfőnökség szigorúan titkos tisztjeként foglalkozott külföldi hírszerzéssel és elhárítással. (Index via Magyar Nemzet)

Az államilag lenyúlt rendszer is bűzlik Brüsszelnek
Az EUrologus birtokába került a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) kifizetéseit felfüggesztő határozat, amelyből kiderül, melyek azok a közbeszerzési trükkök, amelyek igazán kiakasztották Brüsszelt. Az egyik persze, amiről már az Átlátszó is sokszor írt, a 25 millió forintos értékhatárral való játszadozás. Néhány nagyobb, negyedmilliárd forint feletti támogatású projektnél pedig nem tartottak helyszíni ellenőrzést, pedig kötelező lett volna. (Eurológus)

Ha van még két perced:

Összenő, ami összetartozik? A Magyar Narancs megtalálta Orbánék Felcsút környéki titkos nyaralóját. Az ingatlan előző tulajdonosa Mészáros Lőrinc volt. (Mancs)

Egyetlen adófizető vagyonosodását vizsgálja a NAV. Tavaly még 1100 vagyonosodási vizsgálat volt, és ezekből 19,5 milliárd forint folyt be, de változtak a szabályok. (444 via Magyar Nemzet)

Nem csökken a börtönökbe becsempészett telefonok száma – derül ki a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága által az Átlátszónak megküldött válaszokból. (Átlátszó)

Orbán kérte, Pintér teljesítette: most már a rendőrség is bogozgatja az offshore-botrány magyar szálait. Megalakult az offshore-botrány magyar szálait vizsgáló munkacsoport. (HVG)

“Ha Magyarország nem tesz valamit, úgy jár, mint Argentína” – ezt mondja a Korrupciókutató Központ Budapest igazgatója, aki szerint évente 500 milliárd forint tűnik. (24)

Addig masszírozta Hende Csaba mellkasát, míg elnökségi tag nem lett a Vas Megyei Kézilabda Szövetségben. Hende új párja nyílt szavazással győzött, ahogyan kell. (Nyugat, 444).

Egyre közelebb kerül a bukáshoz a brazil elnök, akit korrupcióval és a költségvetési törvények megsértésével vádolnak. (MNO)

Razzia volt a Mossack Fonseca panamai központjában. Ettől az ügyvédi irodától szivárogtak ki a Panama-iratok. Ez már a második razzia volt náluk. (444)

Ők az offshore-botrány lovagjai. Avagy hogyan tett szert csinos vagyonra a panamai offshore-botrány két kulcsfigurája, Jürgen Mossack és Ramón Fonseca. (HVG)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás