Hírek

Már 320 felett! Ennyivel dübörög Magyarországon a korrupció

Ezekről ne maradj le!
Nem lehetett jövedelme Habonynak attól a cégtől, amelyről ezt állította (Átlátszó)
Már 320 felett! Ennyivel dübörög Magyarországon a korrupció (444, Napi)
UNICEF, Cameron és francia bankok az offshore-botrányban (Index,Index, HVG)
banner2_mozgo_2
Ha van 3 perced:

Nem lehetett jövedelme Habonynak a Press & Belt Kft-től
A 444 megszerezte Habony Árpád vagyonosodási vizsgálatának részleteit, amely szerint a titokzatos, nem hivatalos miniszterelnöki tanácsadó  2011 és 2013 között egy olyan kft-től  jutott jövedelemhez, amelynek a céginformációs adatbázis szerint nem volt bevétele, sőt, kiadása, “személyi jellegű ráfordítása” sem. Valaki hazudik, vagy a NAV vagyonosodási vizsgálata nem ér semmit. (Átlátszó, HVG)

Magyarországon 320 százalékkal dübörög a korrupció
A Korrupciókutató Központ Budapest egyik kutatása szerint a közbeszerzési eljárások korábban becsült 30 százalékos túlárazása immár 140-320 százalékra nőtt. A kutatás szerint akkor a legmagasabb a korrupciós kockázat, ha csak egy-két ajánlattevő van és uniós pályázatról van szó. A korrupció kockázatát csak növelte a 2011-es közbeszerzési törvénymódosítás, amely lehetővé tette a meghívásos, egyszereplős közbeszerzéseket. (444, Napi)

Ha rendben van a sportpálya, akkor semmi gond
Orbán nemrég átadta a szolnoki MÁV-stadiont, mely több mint 2 milliárd forintba került. Meglepő módon az átadón részt vett Nyerges Zsolt, a miniszterelnökkel hadilábon álló oligarcha, a Simicska-féle Közgép Zrt. elnöke is. A DVTK új edzőközpontjának az átadásán pedig ott volt Leisztinger Tamás is, akit régebben szocialista háttérmilliárdosként emlegettek, de mára úgy tűnik, megtalálta a helyét a rezsimben.  (444, 444, Index)

Jesszus! Legyen 1956 “fancy, szexi és trendi”?
Az 1956-os forradalom kerek évfordulójára a kormány 13,5 milliárd forintot szánt, kineveztek egy forradalomügyi kormánybiztost, Schmidt Máriát, lett egy emlékbizottság is. Köteleg az évforduló, de nyertes pályázat még egy szál se. Így nem lehet tudni, hogyan lesz 1956 emléke “fancy, szexi és trendi”, ahogyan Schmidt Mária szeretné. (444)

UNICEF, Cameron és francia bankok az offshore-botrányban
A brit miniszterelnök megpróbálta magát tisztára mosni a Panama-iratok okozta botrányban, így nyilvánosságra hozta adóbevallását. Ebben aztán arra utaló nyomokat találtak, hogy megpróbálhatta elkerülni az örökösödési adót. Kiderült, hogy az UNICEF és a Nemzetközi Vöröskereszt is részesülhetett az érintett offshore-cégek jövedelmeiből, a legnagyobb francia pénzintézet pedig közel ezer offshore-céget alapított. Egy német állami vállalat is belekeveredett az offshore-botrányba, a pénzügyminiszter az ügy kivizsgálását ígéri. Itthon Orbán kérésére a NAV is rászállt az iratokra. (Index,Index, HVG, HVG, 24), 24)

Ha van még két perced:

Csak hogy Mészáros Lőrinc nyerhessen meg egy pályázatot, a tervezettnél 20 milliárd forinttal többért készülhet el a dél-balatoni vasút átépítése. (NOL)

Hamarosan 500 milliárd forint befagyasztott EU-s pénz érkezik az országba, miután két éve húzódó aszfaltügyben megegyezett az EU-val Lázár. (HVG)

Egyelőre nem jogerősen kétszázezer forintos pénzbüntetésre ítélte csalás és hamis okirat felhasználása miatt a bíróság Simon Gábor volt szocialista politikust. (HVG)

Beperli a kormányt a DK, mert a kabinet olyan kampányelemeket, melyre 600 millió forint közpénzt költöttek, most ingyen ad át a Fidesznek. (Index)

Pénzmosással vádolták meg Cristina Kirchner volt argentin elnököt egykori spekulatív devizaügyletei miatt. (Index)

Körülbelül 20 millió forintnyi közpénzért kapott divattanácsokat David Cameron felesége. A tanácsadó egy ismert tory politikus unokája. (444)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás