Hírek

Találd ki, miért nem tudott ötmillió forint kenőpénzt kérni a politikus

Ezekről ne maradj le!

Felcsútiak vették a legtöbb földet Fejérben (Átlátszó)
Megszűnik az állami cég, ami nem csinált semmit (Index)
Nem is mutathatott ötmilliót az MSZP-s politikus (Index)

banner2_mozgo_2
Ha van 3 perced:

 

Felcsútiak vették a legtöbb földet Fejérben
Újabb tanulmányt tett közzé Ángyán József a földügyekkel kapcsolatban. A Fejér megyei földárverések első ütemének elemzése kapcsán arra jutott a neves agrárszakember, hogy a helyi kisgazdálkodók helyett a földek java részét politikaközeli spekulánsok nyerték el. A legújabb részben a 2015 negyedik negyedévében tartott első földárverési hullám tényadatait elemezte Ángyán. (Átlátszó)

Nem is mutathatott ötmilliót az MSZP-s politikus
A Fővárosi Törvényszéken tárgyalták Hiszékeny Dezső MSZP-s parlamenti képviselő ügyét. A vád befolyással való üzérkedés, ami szerint Hiszékeny 13. kerületi alpolgármesterként ötmillió forint kenőpénzt kért egy önkormányzati tulajdonban lévő üzlethelyiség bérleti jogának odaítéléséért. Szemtanúk szerint kétszer is gesztusokkal jelezte, mennyit kér. A politikus védője erre: Hiszékeny nem tud ötöt mutatni a bal kezével, hiszen egy sportsérülés miatt nem tudja teljesen kinyújtani a kisujját. (Index)

Nyomoznak az MNB-alapítványok ügyében
Nyomozás indult a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott Pallas Athéné-alapítványok ellen, melyeket közérdekű adattal való visszaéléssel gyanúsítanak. Egy esetben egy újságíró közérdekű adatokért indított pert nyert, de másfél hónap múlva sem kapta meg az információt. Egy másik esetben az MTA egyik bizottsága kifogásolta azt, hogy a közpénzből operáló alapítványok átláthatatlan módon tevékenykednek a felsőoktatásban. (Világgazdaság, HVG, Index)

Több milliárdot is költhettek tanácsadásra az MKB eladásakor
A 37 milliárd forintért eladott MKB értékesítésekor az MNB több tanácsadócég szolgáltatásait is igénybe vette. A vezető tanácsadó az amerikai JPMorgan volt, mely 1 milliárdot kaphatott tanácsadásért, de az Index értesülései szerint több tanácsadó cég is kaphatott százmilliós szerződéseket a pár hónapos munkára, vagyis körülbelül 2 milliárd forintot költöttek tanácsadásra a 37 milliárdért eladott MKB értékesítésekor. (Index, 444, HVG)

Megszűnik az állami cég, ami nem csinált semmit
A százmilliós alaptőkéből létrehozott MFB Földgázkereskedő Zrt. engedélyét saját kérésre visszavonja az Energiahivatal. Az állami céget majdnem két éve hozták létre, de földgázkereskedelemmel nem foglalkozott, mivel azt már két másik állam cég is bonyolította. Persze a működéshez szükség volt egy kétmillió forintos engedélyre, 2014-ben pedig 10 millió forint ment el bérekre, 5,6 millió forint irodabérlésre. (Index, 444)

Ha van még két perced:

Adatújságírás pályázat 30 év alatti egyetemista, főiskolás újságíróknak. Politikai, gazdasági, kulturális, sport, tudományos vagy egyéb témában lehet pályázni. (Adatújságírás)

Már a második napon kritizálják az adatokat feldolgozó újságírókat, hogy miért nem teszik teljes egészében nyilvánossá a 2,6 terabájtnyi Panama-iratot. (Világtérkép)

Habony Árpád legfőbb bevétele baráti kölcsönökből állt 2009 és 2013 közt. Andy Vajna és Tombor András adtak neki, legalábbis a NAV-nak ezt mondta. (444)

M1 Autókereskedés néven nyit új bizniszt Mészáros Lőrinc, a 3 millió forinttal induló cég telephelye Felcsúton lesz. (HVG)

Garancsi Istvánék hotelt építenek a Budai Vár tövében, a főváros egyik legértékesebb foghíjtelkén. (Válasz)

Semmit nem tud kezdeni az ügyészség azzal, hogy a 2014-es önkormányzati választáson a szociáldemokraták hamis ajánlásokkal tudtak csak jelölteket állítani. (444)

90 olyan honlap és blog működhet Magyarországon, amelyek valamilyen módon az orosz információs hadviselés részei, azaz oroszpárti propagandát terjesztenek. (VS)

David Cameron beismerte, hogy volt tulajdonrésze az apja offshore-cégében, de azt miniszterelnökké válása előtt eladta. Az esetre a Panama-iratok révén derült fény. (Independent)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás