Hírek

Így utazik veled a kenőpénz a pesti metrón

Ezekről ne maradj le!

Az állami fejlesztési bank korábbi vezetője is érintett az offshore-botrányban (444)
Eltűnt a kémkedéssel vádolt üzletember cégének vagyona (Átlátszó)
Hatalmas kenőpénzt fizethetett az Alstom a BKV-nak (Index)

 

banner2_mozgo_2

 

Ha van 3 perced:

Az állami MFB korábbi vezetője is érintett az offshore-botrányban
Erős János 2002 és 2010 között vezette a Magyar Fejlesztési Bankot. Hivatali ideje alatt neki is volt Panamában bejegyzett cége. 2007 és 2009 között ez a cég több ügyletet is bonyolított a Magyarországon banki és média érdekeltségekkel rendelkező osztrák befektetővel. Különböző oldalakon mindkét fél szereplője volt az ezzel párhuzamos offenzívának, amit az OMV indított, hogy átvehesse az irányítást a Mol felett. (444)

Eltűnt a kémkedéssel vádolt üzletember cégének vagyona
A kémkedéssel vádolt Maxin Norbert cége a Polygon Kft., az IBM magyarországi partnereként pénzügyi rendszerek hardvereit és bankkártya-informatikai főrendszerekkel kapcsolatos technológiákat értékesített. A jól menő cégnél a tulajdonosváltáskor derült ki, hogy eltűnt öt millió dollár. Nem sokkal később felszámolás alá is került. Közben több mint 100 millió forint landolt egy svájci bankszámlán, amiről a cégvezetés elvileg nem is tudott. (Átlátszó)

Hatalmas kenőpénzt fizethetett az Alstom a BKV-nak
A brit csalás elleni hivatal újabb Alstom vezetőt vádolt meg, mert a cég a gyanú szerint kétmilliárdos kenőpénzt juttatott a BKV-nak, hogy a 2-es és 4-es metró szerelvényei kiírt tendert elnyerjék. A vád szerint  a vezetők ennek elfedésére két céggel kötöttek tanácsadói szerződést. Az egyik az osztrák Eurocontact, amelynek neve  korábbi magyarországi botrányokban is felmerült már. Itthon a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomoz. (Index)

A postát nem nagyon érdekelte, hogy közintézmény
A 75 százalékban állami tulajdonban lévő cég évek óta nem írt ki közbeszerzést sem a pénzügyi szolgáltatásokkal, sem a csomagszállítás logisztikai feladataival kapcsolatban. Pedig a törvény szerint függetlenül attól, hogy a beszerzés nem az egyetemes szolgáltatást érinti, pályáztatniuk kellett volna. Eddig legalábbis, hiszen a közérdekű adatok körét szűkítő törvény végül átment. (444)

A játszótérre szánt pénz 80 százalékát ellophatták
A Szegeden uniós pénzből épülő játszótérről már régen feltűnt, hogy nagyon drágán építik. A végére 265 millió forintba került a projekt, mostanra kiderült: ez durván ötszörös túlárazást jelentett. Költségvetési csalás bűntette miatt a NAV Dél-alföldi Bűnügy Igazgatósága kezdeményezte két ember letartóztatását, egy harmadik szökésben van. (444)

Ha van még két perced:

Becslések szerint Magyarország az offshore-ozás miatt annyi adóbevételtől esett el, amiből két és félszer ki lehetne fizetni az államadósságot. (Falra ment a parlament)

Animátorokat és bűvészeket biztosíthat rendezvényekre Kárpáti György Péter cége, akinek sokoldalú sikerei vannak a közbeszerzéseken. Például egy tanulmány a Rubik kockáról. (444)

Lopott autók is simán átmennek az eredetiségvizsgálaton, ha mégis kiderül, hogy valami nem stimmel nem a szakembereket vonják felelősségre, a tulajdonos pedig bukja az autót. (Átlátszó)

Az FBI is kereste azt a szaúdi olajmilliárdost, aki nemrég vette meg a régi Postabank székházat egy Tiborczhoz köthető cégtől. Már több kastélyt megszerzett. (Heti Válasz, 444)

A Mészáros Lőrinc vezette alapítvány megvette a  céget, amely az Alcsúti Arborétumban található Habsburg-kastélyegyüttes egy műemléki épületét birtokolta. (HVG)

Az Öveges-program keretében fizika termeket és laborokat újítanak fel, de az EU blokkolta a kifizetéseket a visszaélések miatt. Már nyomoznak az ügyben. (Eduline)

Két volt Moszad ügynököt tartóztattak le Romániában, akiknek az volt a feladatuk, hogy a Korrupció Ellenes Ügyészség főügyészéről gyűjtsenek kompromittáló adatokat. (Origo)

Újabban lazán kezelik a külügynél a nemzetbiztonsági átvilágítást. Elképzelhető, hogy Magyar Levente úgy lett államtitkár, hogy közben felesége a szlovák miniszterelnök tanácsadója volt. (HVG)

A kormánypárti bizottsági tagok nem szavazták meg, hogy vizsgálóbizottságot állítsanak fel az ORÖ pénzköltésével kapcsolatban. A megyei roma önkormányzatok tüntetést szerveznek Farkas Flórián menesztéséért. (Rom Net)

Nagyot ment a köztévé a Panama-iratokkal kapcsolatban. Az üzenet: a szivárogtatás tendenciózus és persze Soros érdekeit szolgálja. (Vastagbőr)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás