Hírek

A Tocsik- és a brókerbotrány után Panamából bukott le Boldvai

Ezekről ne maradj le!

Zavarba jött, aztán lemondott az izlandi miniszterelnök (HVG)
Boldvai László távozik az MSZP-ből az offshore-ügye miatt (Index, Vastagbőr)
Egy csupán 2,5 millió forintos tőkéjű társaság vinné az MKB-t (Magyar Narancs)

 

banner2_mozgo_2

 

Ha van 3 perced:

Zavarba jött aztán lemondott az izlandi miniszterelnök
Ez csak az egyik fejleménye a panamai offshore botránynak. Hozzá hasonlóan a Transparency International chilei részlegvezetője, aki egy antikorrupciós szervezet élén offshore-ozott. Offshore-vagyonok árasztották el a londoni ingatlanpiacot. Többek között Asszad szíriai elnök is vásároltatott ingatlanokat, sőt a nyugati szankciók kijátszására is offshore-bejegyzésű cégeket használt. A FIFA nemrég megválasztott elnöke is érintett a botrányban, ahogy Lionel Messi is. Közben magukat a dokumentumokat is elkezdték feltölteni. (Átlátszó Világtérkép, HVG, 444, The Guardian, 444, The Guardian, Index, Süddeutsche Zeitung, The Intercept, Vice News)

Boldvai László távozik az MSZP-ből az offshore-ügye miatt
A már a Tocsik-, aztán a brókerbotrányban is érintett politikus 2014-ig töretlenül tudott országgyűlési képviselő lenni, azóta Nógrád megyében politizál. A több mint ezer négyzetméteres családi háza már 2009-ben feltűnést keltett, és az előtt is voltak gyanús ügyei. Most azonban a panamai iratokból kiderült, hogy a feleségének van egy offshore cége. Boldvai László emiatt felfüggeszti az MSZP-tagságát. (Index, Vastagbőr)

Időutazók vehetik meg az MNB-től az MKB Bankot
Egyre több részlet kerül ki arról a céges konzorciumról, amely megveheti az MKB-t a jegybanktól. A Blue Robin nevű luxemburgi cég jegyzett tőkéje hozzávetőleg 10,5 millió forint, aminek csupán egy részét fizették be a tulajdonosok, magyarul kb. 2.5 millió forint van benne. A cég ráadásul úgy adta be az ajánlatát, hogy még be sem volt jegyezve. A szövevényes szálakat egyelőre Szingapúrig lehet követni.  (Magyar Narancs)

Az Eximbank átminősítésével bukhatjuk az adósságcsökkentést
Vitában áll  a magyar kormány az európai statisztikai hivatallal (Eurostat). A tét óriási: az Eurostat ugyanis azt javasolja, hogy soroljuk át az Eximbankot az államháztartáson belülre. Emiatt pedig megugorna a magyar államadósságszint. Az Eximbank feltűnő, sőt gyanút keltő belföldi aktivitásáról rengeteget cikkeztek mostanában. (Index, Portfolio)

Ha van még két perced:

Hegedűs Lorántot jogerősen elmarasztalták a reformátusok a Horthy-szobros istentisztelet miatt. (Átlátszó)

Egyre nagyobb a rumli a TV2-nél, már Andy Vajna sem igazán érti az egészet. (Comment:com, NOL)

Már májusban elkezdhetik újból felépíteni a szakmában vitatott megítélésű, egykoron létező budavári lovardát. (444)

Plagizálta doktoriját egy nyugalmazott tábornok, aki nem mellesleg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes tanára és a HM Zrínyi Kiadó vezetője is. (Átlátszó Oktatás)

Az ünnepélyes megnyitó után egy hónappal is zárva tart a Tüske uszoda, amire 3 milliárd forintot szánt az állam. (444)

Mészáros Lőrinc cége a West Hungária Bau Kft.-vel közösen építhet iskolát és mellé sportcsarnokot Dunakeszin. (Magyar Narancs)

Az Orbán-haver Garancsi István cége újíthatja fel a Fidesz székházát. A Videoton díszpáholyában rendszeresen együtt szurkol a miniszterelnökkel. (444, Origo)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás