Hírek

Ilyen, amikor a Gyuri elmagyarázza a közpénzt

Ezekről ne maradj le!

Miniszterelnökök, üzleti nagyágyúk is érintettek a giga offshore-botrányban (Index)
Fészket rakott a svéd szélsőjobb Budapesten (Átlátszó)
Fidesz-közeli vállalkozókat pénzel az Exim (NOL)

 

banner2_mozgo_2

 

Ha van 3 perced:

Miniszterelnökök, üzleti nagyágyúk is érintettek a giga offshore-botrányban
A pénzügyi világ valaha volt legnagyobb kiszivárogtatási botrányában vezető politikusok is érintettek – egy Putyinhoz kötődő hálózat dollármilliárdokat tüntetett el offshore-cégekben, de az izlandi minszterelnök, a kínai elnök, Lionel Messi és Jackie Chan neve is szerepel a 11,5 millió irat között. A botrányt Edward Snowden az adatújságírás története legnagyobb kiszivárogtatásának nevezte. Az MTI persze kifelejtette a magyar szálat. (HVG, HVG, 444, 444, Index, Index, Index, Guardian, HVG, Index)

Fészket rakott a svéd szélsőjobb Budapesten
Orbán-rajongó svéd szélsőjobbos expolitikusok tették át székhelyüket Budapestre az utóbbi években. Erik Almqvist és Patrik Brinkmann bevándorlásellenes pártok kulcsemberei voltak, egymással jelenleg is üzleti kapcsolatban állnak Svédországban, miközben magyarországi cégecskéik alig pislákolnak. A társasághoz tartozik Daniel Friberg, aki tradicionalista ultrakonzervatív propagandakönyvet ír. (Átlátszó)

Fidesz-közeli vállalkozókat pénzel az Exim
Az eredetileg exporthitelezéssel foglalkozó Eximbank nagyon aktív lett belföldön. A bank hitelkihelyezéseinek több mint harmada a kormánypárttal valamilyen kapcsolatban álló vállalkozásokhoz került. Az elmúlt félévben 41 milliárd forint került a lapok szerint „barátinak” nevezhető vállalkozókhoz, ami pedig ennél is erősebb, hogy 25 milliárd olyan cégekhez, akiknek közük nincs az exporthoz. (Index, NOL)

Itt a vádemelés a Buda-Cash-ügyben
Két hónappal a Quaestor-ügy után végre bemutatta a vádiratot az ügyészség a Buda-Cash ügyében is. De Ibolya Tibor fővárosi főügyésznek volt néhány kemény szava a törvényszékről, amellyel váratlan háborúja pattant ki a Quaestor-ügy miatt. Közben kiderült,hogy a Buda-Cash ügyben 9,2 milliárd valahogy ellopódott offshore számlákra, és az is, hogy csak harmadannyi pénzre számíthatnak a Quaestor-károsultak a második körös kártalanítás során, mint korábban. (HVG, VG, 444)

Ilyen, amikor a Gyuri elmagyarázza a közpénzt
Közvagyonnal gazdálkodik az MNB – ismerte el a parlamentben Matolcsy György, ellentmondva számos korábbi nyilatkozatának. A jegybank elnöke szerint ők nem is akarták kivonni a közvagyon köréből az alapítványok vagyonát, csak hát az volt a jogi álláspontjuk, hogy „közösségi vagyonná” válik korábbi, „közvagyon” halmazállapotából. De, mondta Matolcsy, korábban sem gondolták azt, hogy magánvagyon körébe ment volna át az általuk létrehozott alapítványok pénze. (444)

Ha van még két perced:

Felépítette a Fradi-stadiont, most ott tartotta a lagziját a kiemelt jelentőségű budapesti beruházások kormánybiztosa. A magánrendezvényen számos politikus is részt vett. (Index)

Egyre nagyobb sikerek vannak a korrupció elleni küzdelem területén – vélekedett a legfőbb ügyész, aztán csúnyán felsült, amikor konkrét sikerekről kérdezték. (Index)

Úgy tűnik, megvan a cég, amin keresztül megvették az MKB-t a Matolcsy-alapítványok. És Bogár László is benne van. Jaj. (444)

Ismét lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll a volt MSZP-es vezető, Simon Gábor. Csak bírói engedéllyel és tartózkodási helyének pontos megjelölésével hagyhatja el a fővárost. (Origo)

Olimpiára szánt lőteret is bővíthet a felcsúti telephelyű stadionépítő: a vállalkozásról hasít a kisebb volumenű stadionépítkezések terén, és telephelye van Felcsúton. (Átlátszó)

Náci szervezet rendezvényén szólalt fel a konzervatív hallgatói csoport vezetője. Még tavaly konferált a Pax Hungarica nyilas mozgalom rendezvényén. (Átlátszó Oktatás)

Nem kacsa! Megsértődött a holland művész, mert egy korrupcióellenes mozgalom az övéhez hasonló óriáskacsával kampányolt. (444)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás