Hírek

Strómant kiabáltak Mészáros emberére, aki vitte a földeket

Ezekről ne maradj le!

Strómant kiabáltak Mészáros emberére, aki vitte a földeket (444, 444, 444)
A Szépművészeti még mindig titkolózik, a többiek már észre tértek (Átlátszó)
Tanterem-felújítási mutyi miatt tart vissza 40 milliárdot az EU (Index)

 

banner2_mozgo_2

 

Ha van 3 perced:

Strómant kiabáltak Mészáros emberére, aki vitte a földeket
Egyre sikeresebbek a felcsúti milliárdos, Mészáros Lőrinc érdekeltségei a közbeszerzéseken. 2011 óta összesen 30 olyan közbeszerzést talált a 444, amelyen Mészáros valamelyik érdekeltsége nyert, vagy önállóan vagy összefogva egy másik céggel. A nyertes közbeszerzések fele már 2015-ös vagy idei. Közben 44,4 millió forintért a hatvanpusztai majorság melletti földet is megszerezte. Tüntetők várták, strómant kiabáltak a licitálóra. (444, 444, 444, Index)

A Szépművészeti még mindig titkolózik
Már három múzeum elárulta, kiknek és mennyiért adta bérbe műtárgyait és termeit, a Szépművészeti még mindig nem. A Mezőgazdasági Múzeum kivételével valamennyi intézmény reagált az adatigénylésekre, és bár a válaszok meglehetősen változatosak, egyik múzeum sem tagadta meg a kért közérdekű adatok kiadását. Úgy látszik, máshol precízebb a nyilvántartás, mint a Baán László által vezetett intézményben. (Átlátszó)

Tanterem-felújítási mutyi miatt tart vissza 40 milliárdot az EU
Negyvenmilliárd forintnyi uniós keretet blokkol egy friss európai bizottsági döntés, ennek egy nagyobb szelete, mintegy 14 milliárd a „természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítását” célzó Öveges-programmal kapcsolatos. Lehet, hogy a programban elköltött pénzeknek csak töredéke megy el az eredeti célra, a résztvevő iskolánként százmilliós keret fele a Klikhez kerül. (Index)

Elkerülő utak: a nagy magyar jogdíjbiznisz
Paradicsomi körülményeket teremt a magyar adószabályozás néhány üzletágban, és ezt világcégek sora használja ki. Hogy mennyire? Csak egy példa: nyolc cég 320 milliárd forintnyi árbevételt és 123 milliárdnak megfelelő nyereséget hozott össze, de csak 4,3 milliárd adót fizetett be! (HVG)

Titkolja az MNB, honnan van pénze a közpénzvesztő alapítványaira
A Magyar Nemzet három hete hiába igyekszik megtudni a Magyar Nemzeti Banktól, honnan van az a 260 milliárd forint, amelyet a jegybank alapítványai kapnak. A parlament a közelmúltban külön törvényt hozott arról, hogy e pénz sorsát ne lehessen firtatni, valószínűleg a héten határoz az Alkotmánybíróság arról, hogy ez a törvény alkotmányos-e. Külön csemege, hogy a jegybanknak van korrupcióellenes munkacsoportja, sőt stratégiája. Csak titkos. (444, MNO, 444)

Ha van még két perced:

Sokba kerülhet még a magyar adófizetőknek, hogy az állam helyzetbe hozta Andy Vajnát a kaszinóiparban. (24)

Miért és milyen eszközökkel próbál az állam nyomást gyakorolni egyes bíróságokra, akár azok döntését követően is?  A Hubertus-ügy tanulságai. (Átlátszó)

Hét állami erdészet vezetője is jobban keres, mint Orbán Viktor. A hárommilliós fizetés azóta lehetséges, mióta a kormány eltörölte az állami cégekre vonatkozó kétmilliós plafont. (NOL)

A Corvinus mellébeszél: a honlapján fenn van a HÖK alapszabálya, de csak a benti hálózatról érhető el. Emailben nem adják, mert az „aránytalan nehézséggel járna”. Per lesz. (Átlátszó Oktatás)

Schmitt Pál szerint felesleges lenne népszavazást tartani a budapesti olimpiáról, ami nem pénzkérdés, hanem „16 millió magyar szívügye”. Aha. (444)

Egymilliárdba kerül, 7,5 kilométer hosszú, és egy évet se bír ki. Mi az? A Hatvant Boldoggal összekötő, tavaly nyáron átadott kerékpárút. (NOL)

Az adótanácsadók és könyvelők nekimentek Orbán egyik támaszának, a kereskedelmi és iparkamarának. (HVG)

Még annál is súlyosabb a helyzet a Tényeknél, mint amit a múlt heti információk alapján sejthettünk.  A propagandista kereskedelmi tévétől menekülnek az emberek. (Comment:com)

Többmilliárdos forgalmat bonyolító számlagyártó bandát kapcsolt le az adóhatóság. (HVG)

Az FBI-nak sikerült a gyártó segítsége nélkül feltörnie a San Bernardinó-i merénylő iPhone-ját. Vagyis igaza volt az Apple-nak, hogy nem engedett. (444)

Beperelte a Volkswagent egy amerikai kormányhivatal, amiért egy hétéves periódusban hamis állításokkal adott el több mint félmillió autót. (Guardian)

Luxusutazásokat, prostituáltakat és ajándékokat kapott az amerikai haditengerészet magasrangú tisztje, cserébe titkos információkat adott át egy külföldi fegyvergyártó emberének. (NPR)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás