Hírek

Tiborcz-Mészáros-Orbán megye lesz Fejérből?

Ezekről ne maradj le!

Új módi a közbeszerzéseknél: évekre bebetonozzák a nagyokat (HVG)
Tiborcz-Mészáros-Orbán megye lesz Fejérből? (Index)
Új szálak a letelepedési kötvény-biznisz hálójában (Átlátszó)

banner2_mozgo_2
Ha van 3 perced:

Új módi a közbeszerzéseknél: évekre bebetonozzák a nagyokat
A 2020-ig tartó uniós finanszírozási időszakban óriás tömbökben írják ki a pályázatokat. Így csak azok a nagy cégek esélyesek, amelyek az elmúlt években is sokat nyertek. Az egyes feladatoknál majd egymással kell versenyezniük. Képzelhetjük, mekkora verseny lesz például a gyakran együtt dolgozó Duna Aszfalt és Mészáros cége között. A Nemzeti Fejlesztési Programiroda 420 milliárdos tendere miatt ellenzéki pártok az OLAF-hoz fordulnak. (HVG, MNO)

Tiborcz-Mészáros-Orbán megye lesz Fejérből?
A Fejér megyében tartott földárveréseken újabb földrészeket vásárolt magának a miniszterelnök veje és családja. A Nemzeti Földalapkezelő weboldalán megjelent márciusi licitek eredményeiből kiderült, hogy a miniszterelnök veje és édesapja, Tiborcz Sándor egy nap alatt tíz árverésen is bevásárolt. Újabb területet vett Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester rokonsága is. (Index, 444)

Új szálak a letelepedési kötvény-biznisz hálójában
Három éve két liechtensteini cég is engedélyt szerzett letelepedési kötvények értékesítésére. Egy napon alapították őket, más tevékenység egyiknél sincs bejegyezve. Az egyik vezetőjéről nemrég derült ki, hogy kapcsolatban áll Habony Árpáddal, a miniszterelnök nem hivatalos tanácsadójával. Most újabb offshore cég bukkant fel a történetben, egy belize-i, ami alvállalkozóként vett részt a nem túl sikeres kötvényárusításban. (Átlátszó)

Mindent áthat a korrupció a referenciaerőműben?
A Szentpétervár mellett épülő új atomerőmű lesz a Roszatom referenciája Paks számára. Nem túl megnyugtató, hogy egy ott dolgozó atommérnök a napokban borított: szerinte az építkezésen mindent áthat a korrupció, az ott dolgozóknak nem megfelelő szaktudásuk és még az orosz biztonsági előírásokat sem tartják be (pedig azok engedékenyebbek az európainál). Bizonyítékokat azonban nem mutatott fel. (NOL)

Lopott romániai erdőket vásárolhatott az IKEA, méghozzá a Harvardtól
Romániában 1989 után indult el az erdő-visszaszolgáltatási program, de korrupció kisérte azt a folyamatot, amelynek során az államtól magánkézbe vándorolt a vagyon: sokan jeletkeztek erdőkért hamis papírokkal. Bő 10 éve a Harvard Egyetem lett az egyik fő felvásárló, vélhetően egy bűnözői csoporttól került hozzájuk az erdők egy része. Közben ezeket a jelenleg per alatt lévő területeket, egy bonyolult céghálón keresztül eladták az IKEA-nak. (OCCRP)

Megvan az új terv a médiapiac átszabására
Terítékre kerülnek a sales house-ok, amelyek a reklámfelületek értékesítését szervezik az egyes médiumoknál. Az új törvény azt tiltaná meg, hogy egy médiavállalat tulajdonosa sales house-t is működtessen. Ezáltal az egyes médiumok kiszolgáltatottabbá válnának. A változással nem meglepő módon az RTL járna a legrosszabbul, a TV2-t viszont nem érintené. (NOL)

Ha van még két perced:

Közeledik egymáshoz a Fradi-tábor és a vezetés, véget érhet a Groupama aréna kétéves bojkottja. De miért állnak szóba Kubatovékkal a nyerő pozícióban lévő szurkolók? (Átlátszó)

Nyílt pályázatot írtak ki a Budapestre tervezett olimpia népszerűsítésére 700 millió forintos értékben, Viszont a szigorú feltételek miatt valószínűleg nem tolonganak majd az ajánlattevők. (Átlátszó)

Bulvárcikkek számoltak be arról, hogy Lagzi Lajcsi Mexikóba szökik. Jelenleg egyébként szabadon odaköltözhet, ha akar. Mondjuk, egy német oldalon meghirdette birtokát 2,6 milliárd forintért. (Átlátszó, RTL)

Újabb bírósági döntés született arról, hogy a Postának mint állami cégnek ki kell adnia az MSZP-s Tóth Bertalannak a Vagyonkezelőtől kért adatokat.(444)

Illés Zoltán országgyűlési képviselő, korábban a Környezetvédelmi Bizottság elnöke kiállt a Liget projekt fakivágásai ellen. Szerinte a környezetvédelem sosem volt fontos a Fideszben. (Átlátszó)

Kikerültek a felvételek a választási irodai incidensről. Világosan látszik rajtuk, hogy a hajnali 4 körül megérkező kopaszok hogyan segítik Erdősinét, akinek a kérdését végül befogadták. (Index)

Kikérte a TASZ az ÁNTSZ-től a kórházi fertőzésekre vonatkozó adatokat, legalább annyit szeretnének megtudni, hány ilyen fertőzés volt az elmúlt két évben. (ATV)

Mit gondol a magyar a korrupcióról? A Publicus kutatása szerint sokan azt, hogy 2010 óta nőtt vagy legalább akkora, mint a baloldali kormányok ideje alatt. Annyi az ügy, hogy be sem bírjuk fogadni. (Publicus, 444)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás