Hírek

Kitalálod, hogy 60 tonna mivel sült fel egy román képviselő?

Ezekről ne maradj le!

Mi van, ha „munkaebéden” vett részt Matolcsy és Polt Péter? (Vastagbőr)
Habonyhoz vezetnek a letelepedési kötvények szálai (Index)
Lázár szerint Magyarország kimaxolta az EU-t, de ez tévedés (444)
banner2_mozgo_2
Ha van három perced:


Mi van, ha „munkaebéden” vett részt Matolcsy és Polt Péter?

A Jegybank körüli feljelentések híre után együtt ebédelt Matolcsy György jegybankelnök és Polt Péter legfőbb ügyész. Ez több helyen megjelent a sajtóban, felvetve az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos kérdéseket. A munkaebéd nem tartozik bele a szabályos ügyészségi eljárásba, ezért amiről ott szó volt, az jogilag nem létezik, és nem is felhasználható egy eljárás során. (Vastagbőr)

Habonyhoz vezetnek a letelepedési kötvények szálai
Magyarországon 2013 óta létezik a megvásárolható letelepedési kötvény. A lényege, hogy 300 ezer euróért, plusz még 40-60 ezer euró ügyintézési díjért elvileg megvásárolható az európai tartózkodást nyújtó dokumentum. Ezeket a vásárlásokat három cég bonyolíthatja le az országban, és háromból három kapcsolható valamilyen módon Habony Árpádhoz. (Index via Heti Válasz)

Becsődölhet a brazil mesterterv
Rossz nyelvek szerint Brazíliában a volt kormányfőt a jelenlegi azért emelte fontos pozícióba, hogy ne lehessen rajta számonkérni a regnálása idején elkövetett kihágásokat, illetve a nagy volumenű korrupciót. A furmányos terv mégsem jött be maradéktalanul, ugyanis egy szövetségi bíró megtorpedózta a kinevezést. (24)

Tiborcz Istvánhoz köthető cég túrja a József nádor teret
A miniszterelnök vejéhez köthető cégcsoport is felbukkant a frissen megtisztított József nádor tér körüli ingatlanoknál. Az OTP négymilliárd forintért akar mélygarázst építtetni a környéken, és egy luxusszálló-beruházás is szóba került. További érdekes összefonódások találhatók Adnan Polat török üzletember személye körül, akiről tudni lehet, hogy vannak kormányközeli kapcsolatai. (444)

Saját földet ötezerért
Vigh László a Fidesz-KDNP színeiben húsz évig volt a Zala megyei Felsőrajk polgármestere. A mostani földárverésen – egész családját latba vetve – két hektár szántót vásárolt ötezer forintért. A jelenlegi polgármester elmesélte az Origónak, hogy azok mindig is Vigh úr földjei voltak, de tíz évvel ezelőtt 100 forintért eladta az önkormányzatnak, hogy EU-s forrásokból végezzenek kármentesítést, a terület ugyanis korábban szemétlerakó volt. (Origo)

Lázár szerint Magyarország kimaxolta az EU-t, de ez tévedés
Lázár János az év végén jelentette be, hogy az EU-s támogatásokat az utolsó fillérig lehívtuk és kifizettük. A 444 szerint azonban az összeg közel 10%-a ragadt benn, ez körülbelül 775 milliárd forint. A visszatartásnak több oka lehet, többek között a szabálytalan közbeszerzési kiírások. A nem hivatalos lista szerint Tiborcz István lámpáit is vizsgálják. (444)

Ha van még két perced:

Áder János nem írta alá a posta és a Jegybank körüli közpénzek költésének titkosításáról szóló törvényt. Az Átlátszó levelet küldött az Alkotmánybíróságnak a kifogásolt pontokkal. (Átlátszó)

Juhász Péter, az Együtt politikusa kikérte a rendőrségtől
a Rogán Antal polgármestersége alatt eladott önkormányzati ingatlanok listáját, de az úgy tűnik, pont megsemmisült. (444)

Hatvan tonna sültcsirkével vesztegette meg választóit egy román képviselő 2012-ben. Politikai kapcsolataival tett szert a kb. 34 millió forint értékű húsra. Két év börtönt kapott. (Telegraph)

Különös ötlettel állt elő a FIFA. Volt vezetőin akar több tízmillió dolláros kártérítést behajtani, mert azok ennyi kenőpénzt fogadtak el a világbajnoki helyszín kijelöléséhez. (Portfolio)

Közel 800 millió forintot költöttek különböző állami szervek 2015-ben és 2016-ban konténerekre. Az Átlátszó egyik olvasója szerint néhol a piaci ár kétszereséért. (Átlátszó)

Két banda csokival és étolajjal csalt áfát. Vádemelési javaslatot tett a NAV a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségnél. Összesen majdnem 6 milliárd forint értékű volt a csalás. (Index)

Száz eurót fizetett egy rab a börtönőrnek, hogy az a cellájába csempésszen egy MP3-lejátszót. A börtönőr lebukott, és könnyen maga is rács mögé kerülhet. (Parameter)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás