Hírek

Itt van minden disznóság az elmúlt hat év közbeszerzéseiből

Ezekről ne maradj le!

Itt van minden disznóság az elmúlt hat év közbeszerzéseiből (444)
Fideszes kapcsolatok a kémkedéssel vádolt üzletembereknél (Átlátszó)
Van remény? Nem írta alá Áder a posta- és az MNB-törvényt (Index)

 

banner2_mozgo_2

 

Ha van 3 perced:

Fideszes kapcsolatok a kémkedéssel vádolt üzletembereknél
A kémkedéssel vádolt magyar üzletemberekről vallomásukból és a nyomozati anyagból is kiderül: jól beágyazott fideszes kapcsolatrendszerük van. Tagjai a Birodalom nevű szervezetnek, mint ahogy – a korábban eltűntnek hitt üzletember szerint – a nemzetgazdasági miniszter is. Gyanúsítottként hallgatnák meg az IMF korábbi magyarországi képviselőjét és egy amerikai követségi katonatisztet is. (Átlátszó, Index)

Van remény? Nem írta alá Áder a posta- és az MNB-törvényt
A köztársasági elnök nem írta alá a botrányos törvényeket, amelyek közpénzt kezelő intézményeket zártak volna ki az infotörvény hatálya alól. Előzetes normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól, amelynek 30 napja van dönteni. Az indoklás szerint a törvények nincsenek összhangban a közérdekű adatokra vonatkozó alkotmányos rendelkezésekkel, illetve, hogy a visszamenőleges módosítás sértené a jogbiztonságot. (Index)

Százmilliókból formáltatja Schimdt Mária alapítványa az Y- és Z-generáció szemléletét
Az összesen 230 milliós tenderen egyetlen ajánlattevőként egy olyan cég nyert, amelynek tulajdonosa az Origo.hu-t és a Vs.hu-t is birtokló cég ügyvezetője. A szükséges bankgaranciát Szemerey Tamás – Matolcsy György unokatestvérének – bankja állította ki, alvállalkozóként pedig az Orbán-haver Garancsi cége is részt vesz a projektben. (Átlátszó)

Máig titok, milyen pénzből segítették ki az egyik leggazdagabb magyar bankárt
Még a cég részvényesei sem tudják, kié az a 102 millió eurós (körülbelül 32 milliárd forintos) kötvény, amellyel 2012-ben megsegítették az FHB-t, a Spéder Zoltán bankár érdekeltségébe tartozó pénzintézetet. Piaci pletykák szerint az állam lehet a rejtélyes jótevő, és a titkolózás oka lehet, hogy ezzel uniós jogot sértene. A fontos dokumentumokat a minisztérium nem hajlandó kiadni. (444)

Itt van minden disznóság az elmúlt hat év közbeszerzéseiből
Közbeszerzésenként lopják el Magyarországot: súlyos korrupciós kockázatokat mutatott ki egy magyar kutatócsoport a közbeszerzéseknél, és arra jutottak, hogy az uniós támogatások a legveszélyeztetettebbek. Kimutatták azt is, hogy az Orbán-Simicska háború miatt az oligarcha érdekeltségei valóságos mélyrepülésben vannak.  Itt van minden disznóság egyben az elmúlt hat év közbeszerzéseiből. (444)

Ha van még két perced:

A nyugati embargóval sújtott oroszok járhatnak jól a kiöregedett honvédségi helikopterek sok milliárdos felújításával. (NOL)

Simicskát kiszorították az állami reklámpiacról: 2014 óta nem nyert tendert az oligarcha érdekeltségébe tartozó reklámügynökség, pedig előtte nagy kedvenc volt. (NOL)

Feljelentést tett a Mészáros Lőrinc és az Orbán család közti bányaeladás ügyében az Együtt alelnöke. Szerinte vesztegetés és a hűtlen kezelés történt. (168 óra)

Eddig kétmillirád forintot költött a BKK az elektronikus jegyrendszer kiépítésére, szemmel látható eredmény nélkül. (HVG)

A fideszes képviselő betársult egy trafiknyertes család cégébe, amelynek székhelye ugyanott van, ahova egy Fidelitas-közeli szervezetet is bejegyeztek. (Vastagbőr)

Az MNB alapítványa tagadja, hogy a wellnessbunker megépítésére készül – de hogy mi épül majd az Úri utca 72-ben, azt nem hajlandóak elárulni. (444)

Közérdekűadat-igénylés révén derült fény a közérdekűadat-igénylés kétpártilag támogatott reformjának elbuktatására az Egyesült Államokban. (Vice News)

Az adóelkerülésen kívűl nem volt más üzleti vagy kereskedelmi oka” – mondta ki a brit legfelsőbb bíróság két nemzetközi bankóriás részvényben kifizetett prémiumairól. (NYT)

Kiadta Svájc a venezuelai labdarúgó szövetség egykori elnökét az Egyesült Államoknak, ahol a FIFA-botránnyal kapcsolatosan vesztegetéssel vádolják. (AP)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás