Hírek

Brékó, brékó: Gyuri, ott vagy? Itt az Eiffel Palace!

Ezekről ne maradj le!

Így szüreteltették a közmunkásokat a haveroknál (HVG)
Gyuri, ott vagy? Itt az Eiffel Palace! 115 millából lesz videókonferencia rendszer (Átlátszó)
Focira verik el a határon túliak pénzét is (NOL)

 

banner2_mozgo_2

 

Ha van 3 perced:

Így szüreteltették a közmunkásokat a haveroknál
A Belügyminisztérium 404 közfoglalkoztatási programot vizsgált, kilenc esetben vissza kell fizetniük a támogatást, vagy annak egy részét az önkormányzatoknak, összesen 156 millió forintot. Négy esetben ráadásul költségvetési csalás gyanúja miatt indulhat eljárás. Egy mezőgazdasági üzem átalakítása helyett az önkormányzat a saját épületét újíttatta fel, vagy magánembereknél dolgoztattak közmunkásokat. (HVG)

Gyuri, ott vagy? Itt az Eiffel Palace! 115 millából lesz videókonferencia rendszer
Tavaly októberben írtak ki pályázatot a Magyar Nemzeti Bank koncerenciarendszerének kiépítésére és üzemeltetésére. A tendert a T-Systems Magyarország Zrt. és a 99999 Informatika Kft. nyerte: 64,2 millió forintba kerül a rendszer üzembe helyezése, ami négy tárgyalótermi és egy konferenciavezérlő eszközből áll majd. Az üzemeltetésért 825 ezer forintot fizet negyedévente az MNB a cégpárosnak. (Átlátszó)

Matolcsyék felszámolója sikernek tartja Matolcsy rokonának győzelmét
A Matolcsy György által irányított jegybank felszámoló szervezete szerint teljesen szabályos volt az a pályázat, amin a Matolcsy György unokatestvérének érdekeltségébe tartozó bank vitte el a bedőlt Buda-Cash ügyfélállományát. Arról viszont mélyen hallgatnak, hogyan nyerhetett egy olyan bank, aminek nincs is országos hálózata, miközben ez a pályázati kiírás szerint kötelező volt. Inkább leírták többször egymás után, mennyire szabályos volt minden. (HVG)

Lázár szerint nem baj, hogy nem minden közérdekű adat nyilvános
Matolcsy személyesen járhatta ki Orbánnál az elfogadott titkosítási törvénymódosítást, attól tartván, hogy kiderülnek az MNB sokmilliárdos ingatlanvásárlásának részletei. Lázár János szerint egyébként mindez csak a kezdete egy új korszaknak, nem baj, ha nem mindig nyilvános, ami a közpénzzel történik. Közben az MNB alapítványai  titokban megvették az MKB képeit, és az amerikai sajtót is elérték a magyar hírek (NOL, HVG, Index, Washington Post, Index, HVG)

Focira verik el a határon túliak pénzét is
A Bethlen Gábor Alap, a kormány nemzetpolitikáját segítő pénzalap eddig is támogatta a csíkszeredai fociklubot, de most 300 millió forintot tol a Dunaszerdahelyi Labdarúgó Akadémia fejlesztésére és programjaira. Eközben a moldvai magyar nyelvű oktatásra alig 80 millió forint, a vajdasági felsőoktatási ösztöndíjprogramra 75 millió, az erdélyi szórványkollégiumokra pedig csak 42 millió forint jutott. (NOL)

Ha van még két perced:

A képkölcsönzési botrány főszereplője, Szépművészeti főigazgatója már 2014 októberében – figyelmeztetést kapott miniszterétől, mert ő nem tudott semmiről. (HVG)

Teljesen szabad lehet a vásár: kiiktatná a parlamenti kontrollt a kormány a költségvetési költésekből, a javaslattól a gazdasági tárcánál is ki vannak akadva. (Index, 444, Falramentaparlament)

Az LMP szerint összesen egymilliárd forintot költhettek el uniós támogatásokból az ország hét megyéjében értelmetlen, kamu humánfejlesztési stratégiákra és azok előkészítésére. (Index)

Eláztak a papírok – ezzel az egyszerű mondattal védekezik az ÁSZ által feljelentett Új Nemzedék Központ, amely 3 millárd forint uniós pénzt nyelt el. (HVG)

Fekete György Művészeti Akadémiája nem tud elugrani az állami milliárdok elől: emelik a tagok pénzét, 6,6 milliárd forinttal bővül a költségvetés, új székházba költözhetnek. (Index)

Hogyan kerül valaki, akit minősített vesztegetéssel vádolnak, egy kormányzati tisztviselőket is felvonultató konferenciára? Úgy, hogy Kiss Szilárdnak hívják. (Mandiner, Index)

Áfacsalás gyanúja miatt öt ember ellen emelt vádat a Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség. A vádlottak egy fiktív cégláncon keresztül kereskedtek húsáruval. (Napi)

Újabb milliárdot dob a kormány a Csányi-féle mohácsi vágóhíd fejlesztésére, pedig már korábban is kapott az egység 1,4 milliárdot. Csányi Attila köszöni a támogatást. (Index)

Ferenc pápa nem kér a piszkos pénzekből, olyan adományokból, amelyeket lényegében rabszolgasorsba kényszerített emberek munkájából származnak. (IBTimes)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás