Hírek

Különleges átalakuláson megy át a közvagyon az MNB-alapítványoknál

Ezekről ne maradj le!

Bezzeg a közérdekű adatokért több százezret kér a Szépművészeti (Átlátszó)
Újabb törvénnyel legalizálná a mutyizást a Fidesz (Index, Index)
Kivételeztek Csányi Sándor földjeivel (Index)

 

banner2_mozgo_2

 

Ha van 3 perced:

Bezzeg a közérdekű adatokért több százezret kér a Szépművészeti
Az Átlátszó kikérte Szépművészeti Múzeumtól a kölcsönadott műtárgyak listáját. A múzeum az adatokért most több pénzt akar behajtani, mint amennyiért a 300 milliós festményeket adták kölcsön három hónapra a Szerb utcába. Legalább 450 ezer forintot kérnének az adatokért, azaz lényegében a munkáért, amit törvényi kötelezettségük lett volna alapból is elvégezni. A Brand-Lab Kft. számára 450 ezerért kölcsönözték az antik festményeket. (Átlátszó)

A kapitányság szerint minden rendben a rendőr leváló talpú bakancsával
Ragasztgatott talpú bakancsban dolgozta végig a menekültválságot egy rendőr, aki névtelenséget kérve panaszkodott erről. Mesélt arról is, hogy a ruházati hiányosságok miatt előfordul, hogy a kifakult régi pólók viselését a parancsnok nem engedélyezi, ilyenkor egymástól kérik a ruhadarabot, hogy szolgálatba állhassanak. A kapitányság szerint viszont nincs semmi gond. (Vastagbőr)

Újabb törvénnyel legalizálná a mutyizást a Fidesz
Törvénymódosítást adtak be, hogy titkosíthatók legyenek a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak adatai, ráadásul az MNB vezetőinek fizetését is növelnék. A javaslatot, amit kedden el is fogadhatnak, azzal indokolják, hogy az alapítványokhoz kerülő pénz már nem közvagyon. A NAIH vezetője szerint a Fidesz javaslata alkotmányellenes, sérti az igazságszolgáltatás függetlenségének intézményét is. (Index, Index)

Nem tetszett a vevő a kormánynak: visszakérik a mezőhegyesi földeket
Rendeletben semmisíthetik meg a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. állami földjeire kiírt földárverések eredményeit, habár ezt még senki nem erősítette meg. A Zrt. tulajdonosa és az ő érdekeltségi körébe tartozók összesen körülbelül 2000 hektár földterületet szerezhettek meg, a HVG értesülései szerint ez lehet az oka a szerződések visszavonásának. (HVG)

Egyre nagyobb a veszélye annak, hogy a felsőoktatás korrumpálódik
Egyre nagyobb az esélye, hogy a felsőoktatási intézményekben nőni fog a korrupciós kockázat. Erre jutott egy, a közintézmények korrupciós kitettségét vizsgáló tanulmány. A 25 hazai felsőoktatási intézményben végzett kutatás célja, hogy az intézmények összevethessék saját kockázataikat és kontrolljaikat az egyébként jellemző, normális értékekkel. (Index)

Kivételeztek Csányi Sándor földjeivel
Fazkes Sándor földművelésügyi miniszter tett javaslatot arra, hogy mely cégek minősülhetnek példamutató gazdaságoknak és intézményeknek. Merő véletlen, hogy a nagy állami földárverések idején Csányi Sándor földjeit is ilyen mintagazdaságnak nyilvánították. Az OTP-vezér így megúszta, hogy eladják a földjeit, tehát továbbra is boldogan gazdálkodhat 25 ezer hektáron. (Index)

Ha van még két perced:

Az előző választási évadban adták át a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet, amikor 4,7 milliárd forintot költöttek az intézményre. Most biztos, ami biztos, kapnak még 11 milliárdot. (444)

Kuna Tibor cége 125 millió forintból szervezhet rendezvényt az állam új kifizetőbankjának, az Eximbanknak. (444)

Biztos csak véletlen egybeesés, hogy minisztert ad a város, és 120 millió helyett már 2 milliárd forint jut a kisvárdai futballklubnak. (Vastagbőr)

A Háda gyanús támogatási ügyéről még tavaly írt az Átlátszó, az érintettek ezt követően indítottak büntetőeljárást ellenünk. A hétfői tárgyaláson azonban már nem jelentek meg. (Átlátszó)

Több állami hitel lesz földvásárlásra, ugyanis 150-ről 250 milliárd forintra növelték a Magyar Fejlesztési Bank keretét, hogy tovább folytathassa az állami földek értékesítését. (Index)

Pénzt követel az a professzor, akinek a tanulmányából nyúltak a kazah juhtenyésztésről szóló tanulmány csókos készítői. Ha nem kap pénzt, a kutató perelni fog. (HVG)

A TV2 vendégeként megszólaltatott elítélt bűnöző, Zuschlag János arra célozgatott, hogy a tanártüntetés emblematikus alakja, Pukli István is tudhatott a csalásokról. (HVG)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás