Hírek

Másfél millió MNB-s forint horgászversenyre, de vajon minek?

Ezekről ne maradj le!

Lehet, hogy mégis látjuk Paks 2 titkosnak szánt papírjait (Átlátszó, Index)
Íme, merre forog éppen az ajtó a nemzetközi könyvvizsgálók irodáiban (Átlátszó)
Mintha könnyebb lenne milliárdokkal gólt lőni! (Átlátszó, HVG, 444)

banner2_mozgo_2
Ha van 3 perced:

Lehet, hogy mégis látjuk Paks 2 titkosnak szánt papírjait
Az Európai Bizottság tavaly tavasszal kezdte vizsgálni a Paks 2 körüli teljes titkosítást. A bizottság szerint az információszabadságról szóló uniós szabályokkal ütközik az atomerőmű bővítésének titkosítása, ezért nyilvánosságra kell hozni a dokumentumokat. Ha azonban a Miniszterelnökségen, az NFM-en vagy a Paks 2 projekttársaságon múlna, akkor továbbra is alig lenne valami nyilvános. (Átlátszó, Index)

Íme, merre forog éppen az ajtó a nemzetközi könyvvizsgálók irodáiban
Ismerős az az eset, amikor a köz- és magánszféra közti átjárás a korrupció táptalajává válik? Ez a jelenség a világ négy legjelentősebb nemzetközi könyvvizsgáló cégével kapcsolatban is felmerült. Összesen 2,5 milliárdos szerződési értékű 2015-2016-os közmegbízásával a „Big Four” cégek közül az első a KPMG. Az Átlátszó összegyűjtötte a sztár könyvvizsgálók mutyigyanús ügyeit. (Átlátszó)

Mintha könnyebb lenne milliárdokkal gólt lőni
Diósgyőrben, Szombathelyen, a Vasasnál és Kispesten is ünnepelhetnek: a kormány csütörtöki határozata mindenhol több milliárd forinttal növelte a folyamatban lévő, vagy csak tervezett stadion- és sportlétesítmény-fejlesztéseket. Az eddigi összegeknél összesen 13,6 milliárd forinttal többet költ a kormány ezekre a beruházásokra. (Átlátszó, HVG, 444)

Másfélmillió MNB-s forint horgászversenyre, de vajon minek?
2015 óta összesen ötmilliárd forintot osztott szét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a nyereségéből az úgynevezett „társadalmi felelősségvállalási programja” részeként. Vicces, hogy tavaly augusztusban például 1,5 millió forint jutott a „Mátrai Pergetők” horgásztalálkozójára. A jegybank korábban megvette és felújította a helyi kastélyt, s úgy tűnik, a környék hangulatát is javítani akarják. Kérdés persze, hogy ez mitől jegybanki tevékenység? (444)

Győrben is haverok nyithatnak kaszinót
Hét év után újra kaszinó nyílik a folyók városában. A legfrissebb szerződés értelmében Andy Vajna és Szima Gábor mellett újabb kormánykapcsolatokkal rendelkező üzletemberek törhetnek be erre a piacra. Kruppa Zsolt András lett a cég ügyvezetője, aki egyébként Seszták Miklós fejlesztési miniszter közeli ismerőse (feleségeik közös céget tartottak fenn). (Kisalföld, HVG, MFOR)


Ha van még két perced:

Egymilliárdból díszitik fel műkincsekkel a Miniszterelnökség új székhelyét, ami a Karmelita kolostor lenne. Orbán Viktor örömére. (Napi, HVG)

Jutalom a propagandistának? Az MTVA volt vezérigazgatója lehet az ország új-zélandi nagykövete, a missziót 400 millió forintból alakították ki. (NOL)

40 millió forintért készültek olyan tanulmányok a kazah juhtenyésztésről, melyek egy része plágium. Fazekas Sándor miniszter szerint viszont ez teljesen rendben van. (444)

Dunaújváros közvilágítását 255 millió forintból, főként uniós pénzekből korszerűsítették. Az eredmény nem rezsicsökkentés, hanem egy nyomozás lett költségvetési csalás miatt. (Index)

Az LMP hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt tesz feljelentést az uniós egyetemi kutatási pénzek ügyében. Egyes partnerek csak a pénzt vették fel, de nem csináltak semmit. (HVG)

Tállai András, NAV-elnök, a Facebook-oldalán tette közzé, ahogy a Borsod megyei Nagycsécsen műsort adó óvodásokkal adta át a térfigyelőkamera-rendszert. (Vastagbőr)

Lemondott a Magyar Posta elnöke, mert új munkája egy tanácsadó cégnél összeférhetetlen a mostani funkciójával. Persze, nem fordítva. (Index)

Hosszú ideje tüntetnek EU-párti és oroszbarát pártok a mélyen korrupt kormány ellen a Moldovai Köztársaságban. Ha a mostani kormány lemond, akkor oroszbarát erők kerülhetnek hatalomra. (Világtérkép)

Jutalom a maffiától? Gyanús körülmények között jutott lakáshoz a szerb miniszter. (Átlátszó)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás