Hírek

Titkolták, de most kiderült – mégis trükköztek az államadóssággal

Ezekről ne maradj le!

Rezsicsökkentésnek indult, ritka nagy mutyi lett belőle (Index)
Titkolták, de most kiderült – mégis trükköztek az államadóssággal (Napi)
Rogán szomszédjának cége reklámozhatja a budapesti gyógyfürdőket is (Átlátszó)

 

banner2_mozgo_2

 

Ha van 3 perced:

Rezsicsökkentésnek indult, ritka nagy mutyi lett belőle
Hiába ellenezte minden szakértő, Dunaújváros vezetése belevágott a közvilágítás korszerűsítésébe. A projekttel megbízott vállalkozó a városházán belülről intézkedhetett – ennek ellenére csak negyedik nekifutásra lett érvényes győztese a pályázatnak. Amin csupán egyetlen egy cég indult. Egyébként rengeteg lakossági panasz érkezik a kecskeméti „ingyen” korszerűsített LED-es közvilágításra. A közbeszerzést az Elios Zrt. nyerte el. (BAON, Index)

Titkolták, de most kiderült – mégis trükköztek az államadóssággal
Bár az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezetése tagadta, a január 31-ei adatai azt mutatják, megint trükköztek az adósságszinttel. Azt ugyanis csak évente egyszer, december végén ellenőrzik. Addigra elfogadható szintre (a három héttel korábbihoz képest több mint 1200 milliárd forinttal) csökkent az államadósság. Ami aztán január végére 480 milliárddal megemelkedett.  (Napi)

Rogán szomszédjának cége reklámozhatja a budapesti gyógyfürdőket is
Hatan indultak a tenderen, amin végül Csetényi Csaba cége, a beszédes nevű Network 360 Kft. nyert. A szerződés értéke 150 millió forint. Ennyiből kell majd megjelenési felületeket vásárolniuk a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. reklámjainak és pr anyagainak. Pasa Park – megéri ott élni! (Átlátszó)

A magyar kormány támogatja a korrupció elleni nemzetközi szervezet küzdelmét
Egészen pontosan 129 millió forinttal. Ezt azon a konferencián jelentették be, ahol Szijjártó Péter és Pintér Sándor is beszédet mondott. Szijjártó szerint az amerikai és német cégek itteni jelenléte azt bizonyítja, hogy a Magyarországgal szembeni korrupciós vádak alaptalanok. Pintér szerint a kormány már 2010-ben zéró toleranciát hirdetett a korrupció elleni, ez viszont még sajnos nem látszik a nemzetközi felmérések eredményein. (444)

A Fideszben eldöntötték: Simicska Lajos Class FM-je nem folytathatja
Novemberben lejár a rádióadó frekvenciaengedélye. A Class FM Simicska médiabirodalmának legjövedelmezőbb része, egyben piacvezető a hazai rádiók között. A törvény szerint a frekvenciaengedély öt évvel meghosszabbítható. A kitétel maga is feltételes és bizonyos esetben meg is tagadható. A pártban azonban állítólag már megszületett a döntés.  (NOL)

Óriásnyereséget kasszírozott be az MNB, megtartja magának
Rekordot jelentő, 95 milliárd forintos nyereségről számolt be az MNB a 2015-ös évre. Ennek forrása főként árfolyameredmény, azaz a gyengülő forint valamint az alacsony kamatszint miatt kialakult nyereség. Az is kiderült, hogy ebből pénzből a jegybank egyetlen forintot sem fizet be a költségvetésbe. (444)

Ha van még két perced:

Paranoiás hangulat a Fidelitasban a verekedéssel végződött csapatépítés után: a „wellness disznóvágásán” történt bunyóról a szervezet tagjai mélyen hallgatnak. (Átlátszó)

Ilyet is ritkán látni: egy szocialista politikus mentette meg a közvagyont. Több tízmilliós földmutyit hiúsított meg Gőgös Zoltán szocialista képviselő. (444)

Csak a helyszínen lehetett betekinteni a balatonakarattyáni polgármester, Matolcsy Gyöngyi vagyonnyilatkozatába. Fényképezni is tilos volt, mert „ez a szabály”. (444)

Pont aznap indult újra egy zalai rendőr ellen még októberben elkezdett belső, méltatlansági eljárás, amikor az újságírók rákérdeztek az ügyre. (444)

Így, vagy ehhez hasonlóan néznek ki a Szépművészeti Múzeum belső terei, amikor elegáns rendezvényeknek, például fontos emberek esküvőinek adnak otthont. (Vastagbőr)

Kósa és Tarlós is nehéz perceket élt át Habony Árpáddal kapcsolatos újságírói kérdések miatt hétfőn. (444, 444)

Az állami kézben lévő MKB és Demján Sándor egykori érdekeltsége, a Gránit Bank közös jelzálogbankot alapítanak. (HVG)

Korrupcióval gyanúsítják a korrupcióval gyanúsított polgármestert helyettesítő alpolgármestert Bukarestben. (Transindex)

A brazil elnök kampányfőnökéhez is vezetnek szálak az ország történetének legnagyobb korrupciós botrányában. (Reuters)

Büntetlenség – röviden és tömören így lehet összefoglalni a délkelet-ázsiai korrupciós helyzetet tíz évnyi tapasztalat birtokában. (NY Times)

India a mélyreható korrupció miatt kerülte el a bankválságot a Világbank főközgazdásza szerint. (BBC)

„Az egész társadalom korrupt. Mindenki az, beleértve engem is” – vallja be egy, beosztása szerint korrupicóellenes iraki hivatalnok. (Guardian)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás