Hírek

Nevess Csepreghyvel! Avagy hogyan növeli az átláthatatlanság az átláthatóságot?

Ezekről ne maradj le!

Most egy fasori villa került a miniszterelnök vejéhez köthető cégcsoporthoz (Átlátszó)
Rogán vs. Varga: gigászok harca a turizmusért (Index)
Nem tetszett Lezsák embereinek, hogy nem ők ülnek a trónon (NOL)

 

banner2_mozgo_2

 

Ha van 3 perced:

Most egy fasori villa került a miniszterelnök vejéhez köthető cégcsoporthoz
Nemcsak a turai kastélyt nézte ki magának a Tiborcz Istvánhoz köthető cégcsoport: az Átlátszó nyomozása szerint egy fővárosi fasori villát megszerző vállalkozásban is tulajdonos az a titokzatos cég, amelyet a miniszterelnök vejéhez lehet kötni, ha áttételesen is. Az épület szerepel Budapest száz éves házai között. (Átlátszó)

Rogán vs. Varga: gigászok harca a turizmus milliárdjaiért
Kormányzati belső harc folyik a turizmus irányításáért. Varga Mihály gazdasági miniszter nem adná ki kezei közül, hiába próbálkozik Rogán Antal, a miniszterelnöki kabinetet irányító miniszter. A legnagyobb vonzerő valószínűleg az, hogy az áthelyezésre kiszemelt Magyar Turizmus Zrt. hozzájutott egy elköltésre váró, 8,4 milliárd forintos kerethez. (Index)

Nem tetszett Lezsák embereinek, hogy nem ők ülnek a trónon
Lakitelken feloszlatta magát az önkormányzat, mert a független polgármester, Zobokiné Kiss Anita, nem úgy táncol, ahogy a helyben nagy befolyással rendelkező Lezsák Sándor és csapata fütyül. Lezsák lobbimunkájával mintegy hárommilliárd forintot hoztak a faluba, viszont a helyiek szerint ebből főként egy viszonylag szűk vállalkozói és civil szervezeti kör részesült. (NOL)

Hogyan növeli az átláthatatlanság az átláthatóságot?
Hát, ahogyan Csepreghy Nándor miniszterelnökségi államtitkár elmagyarázza. Szerinte örülhetnénk a postáról szóló törvény módosításának, mert javítja a közérdekű adatok átláthatóságát. Örvendezzünk annak, hogy néhány eddig is közérdekű adat ezután is közérdekű adat marad, és, hogy most nem titkosítják a köztulajdonban lévő cég minden szerződését, csak egy részüket. (444)

Nem tagadhatják el az Orbán-lagzin eltűnt telefonok utáni nyomozás részleteit
Hiába döntött így a rendőrség – erre jutott az Információszabadság Hatóság. Mint emlékezetes, Orbán Ráhel esküvőjén elloptak két mobiltelefont, ami miatt olyan nyomozás folyt, mint egy fegyveres bankrablás esetén. Az esküvő 26 résztvevőjétől még DNS-mintát is vettek. (Átlátszó)

Ha van még két perced:

Még több milliárd hull a közvetítőcégek ölébe, miután újabb országok esetében kapott letelepedési engedélyekre forgalmazási jogot két vállalkozás, (MNO)

Szavazz a KiMitTudra egy neves díjon. Az adatigénylő portál is indul a legrégebbi európai társadalmi innovációs díj, a SozialMarie díjáért.  (Átlátszó)

Szövevényes családi szálak, ármány, és sok pénz – ha egy brazil szappanopera nem is, de egy Kusturica-film már vastagon kijönne a festmény-botrányból. (Vastagbőr)

Minimum másfél milliárdot generált a kormányzat 32 kiválasztott ügyvédi irodának az állami földeladással, hiszen csak a Nemzeti Földalap jelölheti ki az átíratást elvégző jogászokat. (Index)

Az MNB és alapítványai szerint nem közpénzt osztogatnak, amikor a jegybank pénzét költik. Most épp 40 milliót kapott egy kiadó a Nemzeti Nagyvizit köteteinek megjelentetéséhez. (Napi)

Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt emeltek vádat az Operaház két egykori vezetőjével szemben. 2008-ban 10 millió forintnyi kárt okoztak az intézménynek. (Index)

Újabb száz fiatal utazhat külföldre, hogy az ottani magyarok identitását erősítsék. Szép a célkitűzés, azonban megdöbbentően sokat, 350 helyett 650 ezer forintot kapnak havonta. (VS)

Pontos térképen látható az összes olyan ember (3624 fő), aki a NAV legfrissebb adatai szerint 10 millió forintnál több adóval tartozik, tartozása pedig legalább 180 napja fennáll. (Index)

Összesen 107 milliárdnyi EU-s pénzt biztosítottak a Jeremie-alapkezelői pályázatok nyerteseinek. Pereskedés után a bíróság végre kimondta, hogy az adatokat ki kell adni. (Forbes)

Úgy tűnik, az adófizetők nem ússzák meg 50 milliárd forintból a 2017-es úszó vb számláját, most egy újabb, 18 milliárd forintos beruházási igény került elő a fővárosi közgyűlés ülésén. (Napi)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás